Cauta:
Copilul tău știe cine este Moș Nicolae?

Copilul tău știe cine este Moș Nicolae?

  Autor Carmen Ostafi, studenta, Faculatea de Teologie Ortodoxă, Cluj-Napoca Data: 04.12.2008

Copilul tău știe cine este Moș Nicolae?

Oare de ce asteptăm cu atâta sfială și nerăbdare ziua, sau mai bine spus noaptea de 5 spre 6 decembrie? Doar pentru darurile ce le vom primi sau pentru că în sufletul nostru, pe lângă aceste lucruri efemere, se țese o vagă idee despre adevărata semnificație a acestui obicei și bineînteles, despre cel care ne  dăruiește aceste daruri: Sfântul Ierarh Nicolae. Copiii noștri știu cine este cel care le aduce pe ascuns darurile? Ei bine, mulți părinți cunosc mai puțin identitatea și biografia reală a Sfântului Nicolae.

Sân’ Nicolae, cum este numit tradițional Sfântul Nicolae, este mai degrabă un personaj mitologic în jurul căruia s-au creat legende diverse și uneori năstrușnice, cu vagi ecouri din cultul bisericesc. Sărbătoarea închinată lui a generat un adevărat folclor, de la darurile de “Moș Nicolae” până la obiceiurile și legendele diferențiate de la o regiune a țării la cealaltă.

Născut în Cetatea Patara din ținutul Lichiei din Asia, Sfântul Nicolae (în limba greacă Nicolae însemnând “biruința poporului”) s-a dovedit încă de timpuriu alesul lui Dumnezeu, uimind de mic copil prin minunile pe care le făcea. După ce i-au murit părinții, Nicolae și-a împărțit averea săracilor și a întemeiat mănăstirea Sionului de lângă Mira, capitala Lichiei. În ultima parte a vieții sale, s-a retras la Mănăstirea Sionului, ctitorită de el însuși, unde a fost înmormântat în 6 decembrie 352. După 8 ani, Împăratul Iustinian a ridicat la Constantinopol o biserică, în cartierul Vlaherne, având hramul “Sfântul Nicolae”. Ducându-se vestea că din mormântul său izvorăște mir, creștinii din întreaga lume au făcut pelerinaje vindecându-se de boli incurabile, datorită credinței lor.

Din veacul al XIX-lea, mâna dreaptă a Sfântului Nicolae se păstrează la biserica Sfântul Gheorghe cel Nou din București, unde se găsește și mormântul Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.

Povestea darurilor, împărțite pe furiș în noaptea de 5 decembrie, începe din vechime. Se spune că însuși Sfântul Nicolae a ajutat trei sărmane fete în orașul său, aducându-le dar de zestre, noaptea, fără a fi văzut. Casa în care trăiau cele trei surori era foarte sărăcăcioasă. Tatăl lor plănuia să-și dea fetele spre desfrâu, crezând că se va chivernisi. Plânsetele și rugămințile fetelor nu l-au înduplecat pe tatăl lor. Sfântul Nicolae a aflat despre nenorocirea care se petrecea nu departe de casa sa. Noaptea, pe furiș, el a aruncat o pungă cu doi galbeni în camera fetei celei mari, astfel încât, aceasta a reușit să se mărite cu puțin timp după primirea darului. Așa a făcut Ierarhul Nicolae și cu fata cea mijlocie și cu cea mică, scăpându-le astfel de păcat. De atunci și până în zilele noastre, în fiecare noapte a Sfântului Nicolae, cei dragi nouă și în special copiii, primesc daruri de la Moșul care nu li se arată niciodată.

De-a lungul secolelor, Sfântul Nicolae a devenit unul dintre cei mai populari Sfinți, în amintirea și celebrarea lui fiind ridicate mii de biserici, iar chipul lui a fost pictat mai mult decât al oricărui alt Sfânt (excepție făcând Sfânta Fecioară Maria Care este Născătoare de Dumnezeu, este Maica Domnului și este mai cinstită decât toți Sfinții, decât heruvimii și mai mărită decât serafimii).

Această incursiune istorică relevă veridicitatea existenței Sfântului Ierarh Nicolae. Lumea desacralizată încearcă să elimine valența isotrică și să-i dea o nuanță mitologică, fără un substrat religios, proiectându-l astfel pe Sfântul Nicolae în negura timpului. Nu poate fi mai șocant și mai trist pentru un copil decât aflarea veștii nemiloase că “Moșul” nu există, după ce copilul a păstrat icoana “Moșului” în adâncul sufletului său cu inocența și credința copilăriei. Datoria părinților este să le spună copiilor că Sfântul Ierarh Nicolae a existat și există și fiecare dintre noi este urmașul misiunii sale sfinte, și ar trebui să îl ia ca și exemplu de smerenie, de credință, de iubire față de Dumnezeu și față de semeni.

Societatea modernă se limitează în această zi sfântă doar la daruri materiale, la acele lucruri trecătoare care nu ating sufletul copilului, lipsindu-l pe acesta de adevăratul sens al acestei zile, și anume, întâlnirea cu un trimis al lui Dumnezeu care abia așteaptă să își reverse darurile asupra noastră, a tuturor.

Un articol din Campania de Informare "Parinte de nota 10 (zece)"
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
9 comentarii
 • a spus
  miercuri, 20.05.2009
  super articol.fetita mea inca asteapta SA VINA MOSUL [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 06.05.2009
  chiar dragut articolul, mi-as dori tare mult ca si copilasul meu sa pastreze cat mai mult acea [ ... ]
 • a spus
  duminică, 03.05.2009
  alex e prea micut,are doar 5 luni.dar va sti ca cel care ii pune cadourile sub brad e Mos [ ... ]
 • a spus
  vineri, 10.04.2009
  foarte frumos articol! fetitza mea nu prea stie ca are doar 2 ani si 4 luni....poate anul [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 08.04.2009
  foarte frumos articol! [ ... ]
 • a spus
  joi, 19.03.2009
  Foarte interesant articolul! [ ... ]
 • a spus
  marți, 17.03.2009
  Bun articol! [ ... ]
 • a spus
  marți, 10.02.2009
  frumos articol.chiar mi-a placut [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 17.12.2008
  este f interesant articolul; si eu stiam de cand eram mica ca mos nicolae venea la copii saraci mai [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu