Cauta:
Jocul si jucariile

Jocul si jucariile

  Autor psiholog Carmen Anghel Data: 28.06.2006

Jocul si jucariile
Jocul este o activitate ce face parte din viata noastra si are un rol important in dezvoltarea intelectuala a noului nascut. Chiar daca bebelusul tau nu pare a fi gata de a se juca si de a invata, toate simturile lui sunt pregatite inca din viata intra-uterina sa asimilize orice senzatie, sunet si tot ceea ce se petrece in jurul lui.

Pentru inceput, tu, ca parinte, esti universul copilului tau si rolul tau este de a-l face sa se simta in siguranta, iubit si protejat. Ingrijeste-l, zambeste-i si vorbeste-i cu blandete.

Fata parintelui este prima si cea mai minunata "jucarie". Bebelusul va petrece mult timp studiindu-te cu atentie si aceasta va fi singura distractie de care va avea nevoie pentru inceput. Zambeste si vorbeste cu el tot timpul pentru a se obisnui cu sunetul vocii tale.

Nou nascutul va fi curios si atent la zgomotele din jurul sau, dar va acorda o atentie deosebita vocii tale. Foarte repede va invata sa faca legatura intre vocea ta si ceea ce are el nevoie: hrana, caldura, apropiere. Te va asculta tot timpul cu atentie. Reactioneaza cu entuziasm la micile sunete facute de bebelus. Astfel il vei incuraja sa se exprime .

Vei recunoaste cu usurinta cand bebelusul este activ, gata de joaca si pregatit sa invate dar si cand este obosit si ar prefera sa fie lasat de unul singur. Este bine sa se evite suprastimularea noului nascut.

Ce putem face?

In primul rand bebelusul are nevoie de atentie. Vorbeste cu el, citeste-i si tine-l in brate. Alinta-l si acopera-l cu saruturi. Astfel se va simti aproape de tine si te va recunoaste cu usurinta.

Muzica este o alta metoda de a bucura si de a linisti nou-nascutul. Exista studii care au demonstrat ca bebelusii recunosc anumite sunete, voci, cantece pe care le-au auzit in mod constant inca inainte de a se fi nascut. Chiar daca muzica aleasa de tine nu este una familiara bebelusului, nu va fi nici o problema si aceasta isi va face efectul.

Jucariile nou nascutului trebuie sa fie simple si sa-i stimuleze vederea, auzul si pipaitul. Astazi gasim o mare varitate de jucarii ce produc diferite sunete si lumini, jucarii muzicale si din diferite materiale placute la atingere. Alege jucarii cu culori si modele constrastante, de exemplu: modelele rosii cu negru par sa atraga in mod deosebit atentia bebelusilor. Deoarece vederea nu ii este foarte bine dezvoltata, contrastele puternice il vor ajuta sa se focalizeze asupra mediului onconjurator si ii vor mentine interesul pentru o perioada mai indelungata.

Nu-l sufoca cu prea multe jucarii - da-i cate o jucarie o data, prin rotatie. Prea multe il vor suprastimula si acest lucru va conduce spre confuzie.

Jocul nu este doar "joc" pentru bebelusi si copii. Este modalitatea prin care ei invata despre ceea ce exista in jurul lor - despre lume.

Jocul - Cateva reguiRead the English version of this article: Play and Toys
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
1 comentarii
  • a spus
    marți, 31.03.2009
    Interesant articol, dar mi-ar fi placut sa fie mai detaliat la varste. Parerea mea e ca de la 12 [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu