Cauta:
Copiii si nevoia de miscare; exercitii pentru varstele mici

Copiii si nevoia de miscare; exercitii pentru varstele mici

  Autor Steluta Indrei Data: 06.06.2005

Copiii si nevoia de miscare; exercitii pentru varstele mici
Evolutia tehnico-stiintifica in societatea contemporana, pe linga aspectele pozitive legate de productie, are si un mare inconvenient: eliminarea efortului fizic si inlocuirea lui cu solicitarea neuropsihica. Pe masura ce stresul, sedentarismul juvenil se manifesta tot mai evident in viata cotidiana, mai multi oameni inteleg ca este necesara interventia activa a adultilor pentru asigurarea optimului de miscare a copiilor. Mediul si modul de viata actual au condus treptat la diminuarea miscarii naturale si spontane, copilul traind o buna parte din timp inchis in camere mici, lipsit de spatii corespunzatoare de joaca si plimbare.

Se nasc primele generatii de copii ai caror parinti au dus o viata sedentara; o mama a carei rezistenta este scazuta are sanse crescute de a da nastere unui copil lipsit de vigoare. In acest caz se recomanda chiar de la primele luni de viata ca miscarea sa reprezinte un important factor fortifiant. Diversitatea exercitiilor fizice este foarte mare - de la miscarile naturale de baza: mers, alergare, sarituri, aruncare, prindere, tirire, catarare etc. - la cele tehnice sau aplicative, cum sint: inotul, schiul, mersul pe bicicleta etc. Gimnastica in cursul primei copilarii Notiunea de gimastica a primei copilarii, cunoscuta sub denumirea de gimnastica sugarului, presupune o gama larga de manevre, tehnici, procedee si pozitionari ce pot influenta statica si dinamica corecta, care contribuie la formarea deprinderilor, la dezvoltarea armonioasa, dar si la calirea organismului si intarirea sanatatii. Forma si continutul exercitiilor trebuie adaptate in functie de virsta, grad de dezvoltare si alte caracteristici. Trebuie sa se tina seama ca la copilul mic, desi musculatura este formata in totalitate ea este redusa cantitativ si calitativ, ligamentele articulare sint fragile si abia schitate, miscarile lente si imprecise, muschiul oboseste repede. Tocmai de aceea se impune respectarea citorva regui.

Reguli generale
Majoritatea specialistilor recomanda ca programul sistematic de exercitii fizice sa inceapa in jurul virstei de 4 luni. Exercitiile constau in miscari simple, naturale, aplicate cu regularitate la aceleasi ore inainte de baie si de masa. La inceput durata sedintei este de 4-5 minute, ajungindu-se treptat pina la 10-15 minute. Pozitiile de lucru trebuie sa fie cit mai naturale, adecvate activitatilor, astfel incit copilul sa nu fie obligat sa stea in pozitii care nu ii fac placere. Masajul ar trebui sa fie adjuvant de baza. Reguli de executare Toate exercitiile se vor efectua incet, linistit, evitind miscarile bruste. Apucarea segmentuluisa confere siguranta si libertate de miscare in articulatii. Exercitiile sa fie insotite de vocea calda si afectuoasa din partea celui care se ocupa de copil, sa-i vorbeasca in permanenta si chiar sa foloseasca o muzica adecvata.Read the English version of this article: Children and the Need for Movement, Exercises for Young Ages
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
6 comentarii
 • a spus
  vineri, 24.04.2009
  deci m multa miscare......eu ma gandeam la m mult somn... [ ... ]
 • a spus
  sâmbătă, 28.03.2009
  Intr-adevar bun articol,chiar foarte interesant. [ ... ]
 • a spus
  duminică, 22.03.2009
  Foarte bun articol! [ ... ]
 • a spus
  marți, 09.12.2008
  sugestii foarte practice, am si pu in aplicare unele cu copilul [ ... ]
 • a spus
  vineri, 17.10.2008
  orice sfat prinde bine. [ ... ]
 • a spus
  vineri, 17.10.2008
  Interesant articol.Multumim. [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu