Cauta:
Trasaturi temperamentale fundamentale (I)

Trasaturi temperamentale fundamentale (I)

  Autor Echipa NN Data: 20.08.2012

Fiecare copil este in felul sau. Indiferent ca vorbim de gradul de dezvoltare, de temperament sau de trasaturile fizice, copiii sunt unici iar parintii trebuie sa inteleaga aceste lucruri.


Trasaturi temperamentale fundamentale (I)
Cercetatorii in domeniul psihologiei copilului au determinat existenta a noua trasaturi temperamentale de baza cu care fiecare copilas se naste si care il ajuta pe cel mic sa-si contureze personalitatea. Cunoscand si recunoscand aceste trasaturi, precum si ponderea pe care o au in personalitatea celui mic, va veti cunoaste mai bine copilul si va veti putea adapta nevoilor sale educative.

Nivelul de activitate fizica

Arata cat de activ este copilul. Unii micuti sunt in continua miscare, alearga de acolo-acolo si sunt mereu preocupati de o activitate oarecare. Alti copilasi sunt ceva mai pasivi, prefera sa stea sa se uite la televizor sau sa citeasca. Atunci cand vorbim de primul caz, parintii trebuie sa inventeze mereu jocuri noi si atractive, pentru ca, altfel, cel mic se plictiseste si devine nervos. In al doilea caz, al micutilor cu un nivel scazut de activitate fizica, este important ca adultii din preajma sa-i implice in jocuri distractive, legate de pasiunile si de interesele proprii. Altfel, obezitatea poate deveni o problema.

Capacitatea de a-si concentra atentia

Distractibilitatea este definita ca incapacitatea de a-si concentra atentia asupra unor activitati, fara a reactiona imediat la influentele exterioare. Atunci cand sunt mici, nivelul de distractibilitate este ridicat si acest lucru este in avantajul parintilor. De ce? Pentru ca ii puteti atrage atentia rapid de la o activitate nedorita, de la o jucarie care nu e a sa etc. 
Atunci cand cresc insa, aceasta trasatura poate deveni o povara, pentru ca atrage o lipsa de coerenta in activitati si o incapacitate de adaptare scolara. De aceea, parintii trebuie sa-i reaminteasca in mod constant celui mic care ii sunt indatoririle de elev si sa stabileasca un program strict de lucru si distractie in afara scolii.

Responsivitatea

Arata intensitatea reactiilor celui mic sau modalitatea in care raspunde factorilor externi. Copilasii cu responsivitate inalta reactioneaza zgomotos si puternic la orice. Acestia arata exact ceea ce simt si cer o atentie constanta. Cand sunt suparati sau fericiti se exprima cu intensitate. La polul opus sunt copiii care sunt rezervati in reactii si carora parintii trebuie sa le creeze obiceiul de a-si comunica emotiile.

Regularitatea

Acest lucru inseamna existenta unui tipar se somn si a unor ore clare de masa, care tin de ceasul biologic al copilului. Mai simplu spus, este vorba despre copilasii care au tabieturi clare si care nu suporta interventia unor schimbari in programul lor obisnuit. Copiii care nu prezinta un nivel crescut de regularitate sunt mai adaptabili, se pot culca mai tarziu sau mai devreme decat ora obisnuita sau pot manca la ore variate.

Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu