Cauta:
Stresul afecteaza si copiii!

Stresul afecteaza si copiii!

  Autor Echipa NN Data: 30.07.2012


Stresul afecteaza si copiii!
Poate este greu de crezut, dar si copiii sufera de stres, la fel ca si adultii. In vartejul vietii de zi cu zi, adeseori uitam ca si cei mici trebuie sa se confrunte cu propriile temeri, sufera esecuri si sunt martori fara voie la o multitudine de evenimente generatoare de stres. Uneori, reactiile lor (apatia, plansetele, crizele) sunt gresit interpretate si le consideram in mod eronat drept simptome ale stresului. 

De cele mai multe ori este vorba doar despre o etapa noua in dezvoltarea lor. Totusi, stresul poate aparea atunci cand copilul se confrunta cu anxietatea generata de separarea de un parinte, de un deces, de o operatie care se apropie sau de prezenta unei maladii grave.

Avem tendinta de a minimiza efectul pe care evenimentele care, in ochii nostri, par a fi minore, dar care, pentru un copil, pot insemna acumulari importante de tensiune. Printre cele mai intalnite astfel de evenimente se numara prezenta unui coleg de clasa mai violent sau o educatie mult prea rigida. Important este ca parintii sa recunoasca simptomele si sa actioneze in consecinta, inainte ca lucrurile sa degenereze. 

Ce trebuie sa facem pentru ca stresul sa nu afecteze copiii?

Intai de toate, trebuie sa vorbim despre predispozitia genetica cu care se naste fiecare copil. Fiecare bebelus are un temperament propriu, care, acum ca si mai tarziu, joaca un rol foarte important in dezvoltare. Majoritatea copiilor pot fi catalogati drept "cazuri usoare", adica dispun de o capacitate foarte mare de adaptare. Dar, exista si copii, cam unul din zece, care nu reusesc sa se adapteze chiar asa de usor la schimbari, uneori chiar minime, in viata lor de zi cu zi. Acestia sunt cei care sunt mai predispusi la a avea probleme legate de stres. Apoi, important este ca micutul sa traiasca si sa se dezvolte intr-un mediu familiar fara tensiuni. Atunci cand parintii traiesc in tensiuni evidente, pe care micutul le percepe ca atare, ba poate chiar mai acut decat un adult, situatia devine periculoasa. In cazul unui divort, sau al unei alte forme de separare, pentru copil stresul este foarte mare. In plus, odata cu separarea parintilor, viata de zi cu zi a copilului trece prin o multitudine de schimbari importante: concediile cu parintii nu mai exista, plimbarile prin parc alaturi de mami si tati, chiar activitatile din fiecare zi sunt profund perturbate. In plus, deprimati si stresati ei insisi, parintii incep sa neglijeze nevoile copilului si programul de care are atata nevoie: orele de somn se modifica, mesele devin mai putin sanatoase si la momente neregulate din zi etc. Pentru parinti este important sa-si reaminteasca faptul ca cel mic nu are nicio vina pentru intelegerile dintre ei si sa incerce sa ii ofere in continuare un mediu in care sa creasca simtindu-se ocrotit si iubit. Daca reusesc acest lucru, nu trebuie sa se teama de efectele pe care actiunile lor le-ar putea avea asupra dezvoltarii ulterioare a copilului.

Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu