Cauta:
Sistemul psihic uman si invatarea

Sistemul psihic uman si invatarea

  Autor dr. Molfea Camelia Data: 10.03.2006

Sistemul psihic uman si invatarea
In desfasurarea unei activitati de invatare intervin absolut toate dimensiunile psihice, ceea ce inseamna ca intreg sistemul psihic uman este implicat in invatare. Se poate afirma ca, din punct de vedere psihologic, inregistram o organizare sistemica a dimensiunilor psihice si a implicarii lor in invatare.

Prima componeneta a oricarui proces de invatare este componenta senzoriala. Perceptia este necesara dar nu suficienta. Orice invatare debuteaza printr-o perceptie dar perceptia nu este suficienta in procesul de invatare.

Perceptia se caracterizeaza prin:

 1. spirit de observare
 2. curiozitate
 3. dimensiunea psihica
  • memoria (invatarea mecanica)
  • gandirea (invatarea logica)

Imaginatia este opusa invatarii si nu are rol conducator ci doar rol de componenta. In sistemul invatarii umane, unii psihologi au spus ca nu mai este necesar sa luam in calcul si imaginatia. Procesele invatarii se desfasoara preluand imaginatia.

Reprezentarile le folosim pentru a judeca procesele anterioare. Sustinerea energetica a acestui sistem se realizeaza in principal in baza dispozitiei de invatare (factori motivationali, afectivi si volitivi). Omul spre deosebire de animale are vointa.

Limbajul nu este o componenta a invatarii ci axul, vehicolul invatarii scolare. In calitate de comunicare, invatarea scolara presupune inregistrarea tuturor componentelor din schema clasica a comunicarii:

 • emitatorul - cine coumunica (rol pe care si-l schimba alternativ profesorii si elevii dar si parintii
 • receptorul - cu-i comunica (elev, parinte sau profesor)
 • limbajul - cum comunica (nici o comunicare nu poate avea loc daca nu se asigura comunicarea informatiei.
 • continut - ce se comunica
 • cu ce efect - comunicarea

Limbajul oral - beneficind de prezenta emitatorului si a receptorului isi poate permite sa fie mai putin riguros pentru ca se completeaza de intonatie, mimica si pantonimica.

Limbajul extern este reprezentat de limbajul scris care este mai riguros, el este o demonstratie de logica, celui care il realizeaza. Are avantajul ca poate fi utilizat in absenta utilizatorului si este mai putin expresiv.

Limbajul intern reprezinta prelucrarea limbajului la nivelul psihicului uman, la nivelul psihicului intern. Cu cat este mai bogat, cu atat exista mai usor sanse de performanta in realizarea limbajului extern.

Copilul dumneavoastra are nevoie de toata atentia, atat din partea educatorilor, a rudelordar si din partea dumneavoastra. Pentru a i se dezvolta cat mai repede limbajul el are nevoie de comunicare si afectivitate, creierul copilului este ca un burete in primii ani de viata, el inregistreaza tot ce aude si prelucreaza informatiile in felul lui. Asa ca, sa nu va mirati de ce uneori copilul nu intelege anumite lucruri, el are nevoie ca aceste informatii sa-i fie explicate pe intelesul lui. De cele mai multe ori intervine plictiseala sau lipsa de timp in ceea ce priveste explicarea anumitor informatii copilului nostru, insa trebuie sa realizam cat de important este ca acesta sa-si insuseasca un anumit limbaj si sa aiba un anumit nivel de cunostinte indiferent la ce varsta se afla.Capacitatea de concentrare a copilului si cea de a fi atent, este la inceput foarte mica, ea ajungand ca la 7 ani sa fie de 30 minute. Daca observam ca avem un copil care invata mai greu anumite lucruri atunci trebuie sa ne implicam mai mult in educatia lui, sa fim foarte atenti la comunicarea informatiilor, ca acestea sa nu fie dificile si in cazul in care au un grad ridicat de dificultate sa ne obisnuim sa-i explicam cuvintele sau lucrurile pe care nu le intelege. Numai asa, copilul nostru va asimila, bagajul necesar intr-un timp util.Read the English version of this article: The Human Psyche and the Learning
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
2 comentarii
 • a spus
  vineri, 24.04.2009
  INTERESANT. [ ... ]
 • a spus
  sâmbătă, 11.03.2006
  se spune sa-i citesti micutului povesti pt. ai dezvolta limbajul mai tarziu, puiul meu are 1 an si [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu