Cauta:
Pregatiti-va copilul pentru sosirea unui fratior

Pregatiti-va copilul pentru sosirea unui fratior

  Autor Echipa NN Data: 11.05.2011

Pregatiti-va copilul pentru sosirea unui fratior

Atunci cand va hotarati sa faceti un al doilea bebe, lucrurile sunt putin mai complicate decat la prima sarcina, si asta pentru ca fratiorul mai mare trebuie si el pus in tema cu noua schimbare. Cum va reactiona? Pana acum, el era singurul obiect al atentiei parintilor. De acum, va avea concurenta. Pentru a pregati terenul unei bune relationari intre cei doi, este cazul ca, dumneavoastra, in calitate de parinti, sa aveti niste discutii serioase cu primul nascut.

Diferenta de varsta

Care sa fie distanta ideala intre cei doi copii, din punctul de vedere al unei viitoare bune intelegeri intre frati? Dupa opinia unora, un an-un an si jumatate ar fi ideal. Bebeii au o relatie foarte apropiata si impart totul. Un inconvenient notabil este insa acela ca parintii vor fi epuizati. Doi ani si jumatate? O diferenta perfecta... dar cu posibile gelozii. Cinci, zece ani? Copilasii sunt prea indepartati unul de altul.
Concluzia? Nu exista varsta ideala. Exista doar momentul in care va simtiti pregatita!

Sfaturi pentru o mai buna adaptare

1. Daca vreti ca cei doi copilasi sa creasca impreuna, puteti alege sa aveti doua sarcini foarte apropiate. Desigur, este extrem de obositor sa aveti doi mici nazdravani in grija, dar primii ani trec repede.

2. In schimb, este posibil ca fratele mai mare sa fie bulversat de aparitia unui nou membru in familie. Chiar foarte mici (inainte de trei ani), copilasii pricep tot ce se intampla in jurul lor. Primul nascut se poate simti nedorit, neiubit, frustrat in drepturile sale... De aceea, este bine sa-i linistiti aceste spaime si sa-l invatati sa-si iubeasca fratiorul inca din burtica. Spunetiti-i ca nimeni nu-i poate lua locul si ca cel mic ii va deveni un companion ideal de joaca.

3. Nu-i ascundeti vestea sarcinii, dar nici nu-l anuntati prea devreme despre aceasta viitoare schimbare. Asteptati ca burtica sa se vada (altfel nu va pricepe ce ii spuneti) si sa treaca momentele ceva mai dificile (cu riscuri crescute)  ale primelor trei luni. 

4. Daca mai alaptati inca primul copil, intarcarea ar putea fi o idee buna. Altfel, va veti complica extrem de mult viata. Pentru ca primul bebe sa nu se supere din pricina acestei schimbari, convingeti-l prin argumente care fac apel la varsta sa. Este deja mare, papa aproape ca un om mare, nu mai are nevoie de laptic de la mami. Nu-i ascundeti faptul ca noul venit va fi si el alaptat, dar aratati-i ca hranirea la san este o etapa pentru "copiii mici".

5. Explicati-i, fara detalii "tehnice" complicate, faptul ca sarcina este insotita si de unele neplaceri: ingrasarea, greturile, ametelile etc., pentru a nu se gandi la bebe din burta ca la un instrus rauvoitor. Spuneti-i ca nu sunteti bolnava, ci doar obosita.

6. Cum mamica are nevoie de calm si de odihna, bebe se poate apropia mai mult de taticul lui. 

7. Dupa nastere, prezentati-i fratiorul chiar din maternitate. Nu uitati, ati fost despartita de micutul dumneavoastra una sau doua zile si are nevoie de confirmarea faptului ca nu l-ati uitat in favoarea "noului" copil. Intampinati-l cum se cuvine, rugati-l sa va povesteasca ce a facut, mangaiati-l si abia apoi aratati-i fratiorul. Va intelege ca el a ramas important pentru dumneavoastra, chiar daca bebe, fiind atat de mic, are momentan nevoie de atentia sporita parintilor.


Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu