Cauta:
Nevoia de afectiune a lauzei

Nevoia de afectiune a lauzei

  Autor Claudia Gabriela Dumitriu, psiholog Data: 02.06.2009

Nevoia de afectiune a lauzei
Perioada de lauzie incepe imediat dupa nastere, si dureaza intre 6 si 8 saptamani. In aceasta perioada, proaspata mamica trece printr-o serie de modificari fiziologice care marcheaza, dincolo de aspectele oarecum neplacute si incomode, primul pas in procesul revenirii in urma sarcinii si aducerii pe lume a unui copil. Pe langa modificarile de ordin fiziologic, se produc si o serie de efecte de ordin psihologic, mai mult sau mai putin subtile, cu efect inevitabil asupra dispozitiei mamei. Din aceste motive, imediat dupa nastere intreaga familie a lauzei are tendinta, pe buna dreptate, de  a face tot posibilul pentru a menaja proaspata mamica si de a-i asigura o stare de confort fizic.  In unele situatii insa, aspectele care tin de confortul psihologic sunt neglijate, in conditiile in care nevoile lauzei de suport psihic sunt foarte mari in aceasta perioada .

Odata cu nasterea copilului, statutul femeii se schimba brusc, aceasta vazandu-se in situatia de a face fata unei situatii noi, si de a fi capabila, in primul rand sa ofere dragoste si afectiune neconditionate copilului, sa raspunda nevoilor acestuia de dependenta. Este lesne de inteles ca pentru o adaptare reusita la noua situatie, mama are nevoie de sprijin si de echilibru psihic. Odata cu aceasta trecere brusca, femeia este in totalitate acaparata de rolul de mama, negasind timp, pe perioada lauziei, pentru a se mai ocupa de rolul de femeie,  sotie, fiica, prietena. Din aceste motive, proaspata mama are nevoie de sprijin afectiv din partea familiei si a sotului, pentru a duce la capat cu bine aceasta perioada si pentru a se afla intr-o stare optima si a fi capabila sa raspunda nevoilor copilului.

Iata cateva dintre emotiile si temerile pe care le poate trai lauza, si care trebuiesc abordate cu multa afectiune, sprijin neconditionat si suport emotional din partea familiei:
 • Teama de a nu fi o mama suficient de buna. Nimeni nu se naste invatat, iar a avea grija de un copil care este in totalitate dependent de tine se poate dovedi un lucru deloc usor. Mama poate dramatiza greseli minore pe care le face in ingrijirea copilului, ajungand la concluzia ca nu este suficient de buna si de capabila pentru a face fata unei asemenea responsabilitati. Un pic de sprijin din partea familiei o poate ajuta sa depaseasca aceasta temere si sa abordeze copilul cu mai multa incredere.
 • Imaginea de sine este afectata datorita modificarilor fizice survenite in timpul sarcinii si in momentul nasterii. Mama se teme ca nu isi va recapata feminitatea, ca nu va mai fi placuta si atragatoare, ca nu isi va putea recapata silueta avuta inaintea nasterii. Nevoia de a se simti acceptata neconditionat in aceasta perioada este sporita, iar cei din jur vor trebui sa raspunda acestei nevoi pentru a o ajuta pe proaspata mamica sa isi redobandeasca increderea in sine.
 • Teama ca nu mai este la fel de importanta. Odata cu nasterea copilului, acesta devine centrul universului familiei, iar mama se poate simti neglijata , poate simti ca nu mai primeste la fel de multa afectiune. De aceea este indicat ca familia sa nu isi schimbe atitudinea protectoare si plina de grija fata de lauza.
 • Senzatia de dependenta fata de sot poate fi impovaratoare pentru o femeie care inainte de nastere a fost foarte activa. Ea poate ajunge sa se simta neajutorata si inferioara, pierzandu-si increderea in sine si in propria capacitate de a fi independenta.
Nasterea unui copil inseamna o schimbare totala a prioritatilor, copilului revenindu-i prim-planul vietii de familie, devenind centrul preocuparilor mamei. Este bine ca sotul sa isi asume  o parte din responsabilitatile ingrijirii copilului si sa sprijine mama pentru ca aceasta sa isi faca timp si pentru sine, sa continue sa se simta importanta si sa isi acorde atentie. Daca grija pentru copil ii revine in totalitate, va sfarsi in scurt timp prin a se simti epuizata si va avea sentimentul ca nu este sprijinita.

Lauzia este o perioada a fuziunii intre mama si copil, perioada in care se pun bazele relatiei dintre cei doi. De aceea este important echilibrul psihic al mamei, deoarece copilul are capacitatea de a simti starile emotionale ale mamei si de a reactiona in rezonanta cu ele. Daca mama traverseaza o perioada de instabilitate emotionala, copilul va fi agitat si va intampina o serie de probleme de sanatate si emotionale.

Echilibrul psihic al mamei depinde in mare masura de sprijinul primit de la familie, de afectiunea neconditionata pe care aceasta este capabila sa i-o ofere pentru a-i asigura o stare de armonie psihica.
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
4 comentarii
 • a spus
  joi, 04.06.2009
  si eu am fost de doua ori lauza si am avut noroc ca niciodata nu am avut depresie cred ca depinde si [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 03.06.2009
  am fost de doua ori lauza.niciodata nu am avut probleme in aceaasta perioada si nici dupa. [ ... ]
 • a spus
  marşi, 02.06.2009
  este foarte importanta afectiunea in perioada aceasta,proaspata mamica trebuie sa primeasca sprijin [ ... ]
 • a spus
  marşi, 02.06.2009
  este foarte importanta sustinerea morala din partea sotului. [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu