Cauta:
Neofobia alimentara la copii

Neofobia alimentara la copii

  Autor Echipa NN Data: 07.01.2013


Neofobia alimentara la copii
Neofobia alimentara reprezinta teama de a gusta alimente noi. Desi afecteaza mai ales copiii intre 2 si 10 ani, fiecare dintre noi am avut de-a face cu ea la un moment dat, manifestand o oarecare reticenta in a incerca un aliment nou, necunoscut. Aceasta teama corespunde unei etape de dezvoltare normale in viata copilului dumneavoastra.

Care sunt cauzele?

Specialistii propun patru mari ipoteze pentru a explica neofobia la copii:
1. Opozitia fata de indicatiile parintilor (faza lui "nu").
2. Modalitatile de a acumula informatii sunt din ce in ce mai complexe, de la cautarea unei securitati necesare in domeniul gustului pana la mediul pe care il intalneste la scoala etc.
3. Autonomia copilului este in expansiune si, prin urmare, odata cu capacitatea de a se hrani singur, apar si intrebarile de genul "Oare este bun?".
4. Rigiditate in perceptie.

Care sunt consecintele?

Intr-adevar, consecintele pot fi destul de neplacute pentru sanatatea copilului. De aceasta teama sunt afectate mai ales fructele si legumele, unele dintre cele mai importante alimente necesare pentru echilibrarea organismului, pentru prevenirea obezitatii si a altor tipuri de afectiuni. In plus, incepand cu varsta de 8 ani, este cu atat mai dificil sa convingeti copilul sa accepte alimente noi daca aceste deprinderi nu s-au cristalizat de la varste mai fragede. Prin urmare, este foarte important ca parintii sa gaseasca modalitati utile prin care sa combata acest tip de comportament si sa infranga refuzul micutului de a incerca alimente noi.

Cum sa procedez?

Trebuie sa fiti imaginativi! Santajul de genul "nu ai voie la televizor pana nu ai terminat de mancat" sau intimidarile precum "nu te ridici de la masa pana nu termini ce ai in farfurie" nu sunt tocmai indicate. In afara de riscul de a le toci nervii parintilor, transformand masa intr-un teatru de razboi, risca sa provoace din partea copilului reactia contrara. Trebuie sa ii dati la inceput cate putin din fiecare, pentru a se familiariza cu gusturile si a le decoperi varietatea. Nu cedati daca va cere sa ii puneti ketchup, zahar sau sare pe orice, pentru a le camufla gustul. Incercati sa gatiti alimentele astfel incat sa isi pastreze aroma cat mai apropiata de cea reala si alegeti un anotimp cand se gasesc varietatile cele mai bune si mai proaspete. Nu uitati ca, daca reusiti sa il faceti sa guste macar o data din ceva, aveti sanse mari ca alimentul respectiv sa fie acceptat.

Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu