Cauta:
Dezvoltarea inteligenței din primele luni de viață

Dezvoltarea inteligenței din primele luni de viață

  Autor Psiholog Simina Angelescu Data: 16.10.2008

Dezvoltarea inteligenței din primele luni de viață


Ideea conform căreia inteligența este determinată strict de înzestrarea genetică a copilului a fost abandonată de mult timp, demonstrându-se rolul deosebit al mediului și educației asupra dezvoltării cognitive a copilului. Specialiștii au arătat însă că inteligența rămâne la un anumit nivel dacă mediul în care crește copilul este stabil, lipsit de variații.

Cu cât ambianța este mai stimulantă și creează mai multe provocări pentru copil, cu atât sistemul său nervos se dezvoltă mai mult și creează mai multe conexiuni neuronale pentru a face față optim solicitărilor mediului. Cercetările au arătat chiar că neuronii neutilizați vor fi eliminați de sistemul nervos, care păstreaza astfel doar celulele active.

Cum pot avea un bebeluș inteligent? 

Oferindu-i cât mai multe experiențe, cât mai multe opotunități de a acționa și de a învăța astfel despre sine și despre lume.
Părinții pot face acest lucru chiar din primele zile de viață ale bebelușului. Este important să cunoască însă faptul că bebelușii au un mod foarte diferit de a percepe și înțelege lumea decât adulții. Ei depind de mijloacele senzoriale și motorii de învățare și înțelegere a mediului lor. În primii doi ani de viață, acțiunea este modalitatea dominantă a copiior de a relaționa cu mediul. Deși au capacități motrice mult mai reduse decât copiii mai mari, pentru bebeluși mișcarea este mult mai importantă.

Experiența fizică este unul dintre factorii principali în dezvoltarea mentală a bebelușului. “Activitatea fizică, din perioada copilăriei și pe parcursul întregii vieți, joacă un rol important în crearea rețelelor de celule nervoase care sunt de fapt esența învățării” afirmă neurofiziologul Carla Hannaford în cartea sa despre rolul mișcării în dezvoltarea inteligenței (Smart Moves: Why Learning Is Not All in Your Head). Datorită faptului că activează conexiunile celulelor nervoase în întregul corp, mișcarea transformă corpul, nu doar creierul, într-un instrument al învățării. 

Bebelușul trebuie să intre în contact fizic cu mediul în care trăiește, cu obiectele și persoanele din jurul său. Ceea ce va descoperi și învăța în primele luni de viață se va face prin intermediul corpului și simțurilor sale.

Jocul părinților cu bebelușul este astfel cel mai important mod de a stimula învățarea lui.

Până la 4 luni bebelușul este preocupat de descoperirea propriului corp. El petrece mult timp studiindu-și cu mare interes mînile. De asemenea urmărește cu privirea obiectele care i se arată, dar este foarte interesat de fețele persoanelor dragi lui, precum și de sunetele pe care le scot acestea. Jocurile trebuie să implice întregul corp al copilului, și să stimuleze toate simțurile prin care el percepe mediul.

Copilul nu este capabil acum să înțeleagă reguli, dar poate să simtă starea emoțională și dispoziția părinților. De aceea atingerea blândă, comunicarea cu voce caldă, zâmbetul părintelui, vor fi mijloace de provocare a copilului la învățare și descoperire.

Câteva jocuri simple de mișcare, dar deosebit de benefice pentru cunoașterea propriului corp, pe care părinții le pot pune în aplicare, sunt următoarele:
 • Așezați bebelușul pe spate și ridicați-i mâinile la ceafă și apoi coborâți-le de-a lungul corpului.
 • Îndoiți picioarele până la nivelul pieptului și apoi întindeți-le în poziția normală.
 • Masați ușor brațele și picioarele.
 • Atingeți palmele bebelușului una de celalată, apoi tălpile.
 • Atingeți mânuța cu piciorul opus.
 • Balansați ușor copilul așezat pe o parte pe brațul dvs, cu spatele la dvs, spre stânga și dreaptă, în față și în spate, aplecați-vă și ridicați-vă ușor.
 • Alternați poziția pe spate cu cea pe burtică. Pentru a stimula copilul să fie activ în acesată poziție, puteti să va așezați la nivelul lui, așa încât să vă poată vedea și să își îndrepte atenția spre dvs. De asemenea puteți să plasați o jucărie în fața lui și să îl încurajați să o apuce, sau să așezați jucării în cerc în jurul lui, pentru a-l stimula să se miște în diferite direcții.
Toate aceste simple mișcări de gimnastică și deplasare trebuie însoțite de explicații verbale, prin denumirea părților corpului mișcate și a acțiunilor. Ele vor stimula capacitatea bebelușului de a-și simți, cunoaște și controla propriul corp, și de a conștientiza spațiul și poziția sa în mediu.

Trebuie să ținem cont de ritmul său. Capacitatea de a fi atent este cu atât mai mică cu cât copilul este mai mic. Părinții trebuie să fie atenți la momentele în care copilul nu mai manifestă interes pentru joc, la semnele de oboseală sau discomfort. Jocul trebuie continuat doar atâta vreme cât copilul este disponibil să participe cu plăcere.

Pentru a stimula dezvoltarea intelectuală a copilului nostru este esențial să cunoaștem mecanismele mentale și specificul dezvoltării lui cognitive. În acest fel putem să îmbogățim experiența senzorială a copilului prin jocuri care să fie adaptate capacităților lui, care să nu îi depășească nivelul de înțelegere și să îl frustreze, să nu îl plictisească și să nu îl obosească.

Referințe:
Bacus, A., Jocuri pentru copii de la o zi la 6 ani, Ed. Teora, București, 2007
Schaffer, H.R., Introducere în psihologia copilului, Ed. ASCR, Cluj-Napoca, 2005

Psiholog Simina Angelescu
Cabinet Individual de Psiholgie
Tel: 0740 100 601Read the English version of this article: The Development of Intelligence in the first Months of Life
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
6 comentarii
 • a spus
  joi, 07.05.2009
  si noi facem astfel de exercitii. lui Andrei ii place tare mult sa se joace, tot timpul trebuie sa [ ... ]
 • a spus
  joi, 30.04.2009
  foarte frumos. si baietelului meu de 4 luni ii place masajul,ii place sa fie mangaiat,sa vorbim [ ... ]
 • a spus
  marți, 31.03.2009
  Si noi am facut astfel de exercitii fara sa fi stiut ca au un efect benefic asupra copilului.Chiar [ ... ]
 • a spus
  vineri, 13.03.2009
  Foarte interesant. Unele din exercitii le-am facut fara sa stiu si ma bucur mult,iar pe celelalte le [ ... ]
 • a spus
  joi, 08.01.2009
  foarte bun articol...multumim!!! [ ... ]
 • a spus
  luni, 05.01.2009
  un articol bun care te invata ca trebuie sa-i dai mai multa atentie copilului pt ca acesta sa se [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu