Cauta:
Dezvoltarea auzului si memoriei bebelusului

Dezvoltarea auzului si memoriei bebelusului

  Autor Echipa NN Data: 12.12.2011

Dezvoltarea auzului si memoriei bebelusului
Bebelusul aude chiar inainte de venirea sa pe lume. Cercetatorii sunt unanim de acord ca fatul poate percepe sunetele exterioare inca din burtica, intervalul pentru aceasta achizitie situandu-se intre a cincea si a opta luna de viata intrauterina.

Se pare ca in luna a saptea de dezvoltare uterina, fatul aude sunete si zgomote. constatarea s-a facut experimental, de vreme ce bebe raspunde prin miscari stimularii sonore externe atunci cand aceasta este suficient de puternica pentru a acoperi zgomotul inerent al activitatii cadiovasculare si digestive a mamei.

Memoria auditiva

Se pare ca sunetele exterioare sunt inregistrate in memoria fatului, lucru care il ajuta pe acesta, ulterior, la o mai buna decriptare a zgomotelor lumii inconjuratoare si chiar la a deprinde mai repede limbajul. Studiile realizate in acest domeniu sunt surprinzatoare. Se pare ca bebelusii carora mamica le-a citit cu voce tare, in ultimele sase luni de sarcina, o anumita poveste macar o data pe zi, prezinta ulterior o preferinta marcanta pentru basmul respectiv, chiar daca acesta este citit de altcineva decat mama. In afara faptului ca acest lucru demonstreaza limpede capacitatile auditive ale copilasului din burtica, experientele arata capacitatile de memorare extrordinare ale fatului. 

Preferinta pentru sunete grave

Inca de la nastere, nou-nascutul detecteaza prezenta in jurul sau a obiectelor generatoare de zgomote si isi orienteaza capul si privirea catre sursa sunetului. Bebelusii sunt foarte sensibili la caracteristicile ritmice si melodice ale secventelor sonore si par mai interesati de sunetele joase decat de cele ascutite. 

Vocea mamei

Cercetatorii considera ca bebe recunoaste foarte devreme vocea mamei, putand s-o distinga de alte glasuri feminine auzite in jur. Totusi, nu este limpede care este varsta la care se face aceasta importanta diferentiere. Dupa unii specialisti, bebe este obisnuit cu glasul mamei inca din burtica si o poate identifica inca din a treia zi de la nastere. Alti experti sustin ca abia la sfarsitul primei luni de viata se produce aceasta distinctie. In sfarsit, alti medici spun ca abilitatea de a deosebi vocea mamei printre alte glasuri survine abia la 4-5 luni. 

Evolutia auzului

In cazul aparitiei unui zgomot oarecare in preajma lor, bebeii clipesc, izbucneasc in plans si prezinta reflexul Moro (reflex de speriere), se intrerup din supt etc. daca un zgomot se produce pe intuneric, nou-nascutul intinde mana in directia corecta. Acest comportament dispare dupa cateva luni. La inceput insa, atunci cand atentia sa este solicitata de doi stimuli (unul visual, altul sonor), bebe intoarce privirea catre cel de-al doilea. In jurul varstei de 9 luni, va alege exact invers.
  • La 3-4 luni, bebe intoarce privirea catre sursa zgomotului.
  • La 32 de saptamani, raspunde la strigarea numelui sau.
  • La 36 de saptamani imita sunetele produse de mami.
  • Intre 9 si 12 luni intelege sensul mai multor cuvinte.


Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu