Cauta:
Depresia dupa nastere, depresia postpartum

Depresia dupa nastere

  Autor Echipa NN Data: 08.09.2010

Depresia dupa nastere
Depresia dupa nastere, numita si depresia postpartum, este o forma de depresie care afecteaza, īn general, femeile īn primele luni pana la un an dupa ce au nascut. Aceasta se poate intalni, insa, si la barbati. Daca īn cazul femeilor, depresia postpartum, apare la 5 pana la 25 % dintre proaspetele mame, īn cazul barbatilor aceasta apare intre 1,2 si 25,5 %  - conform unor studii bazate, totusi, pe metodologii diferite.

Desi cauzele acesteia nu se cunosc, aparitia ei este pusa de obicei pe seama modificarilor hormonale care au loc dupa nastere. De asemenea, printre factorii care favorizeaza instaurarea depresiei postpartum la femei se numara: lipsa de sustinere emotionala si lipsa de ajutor din partea sotului, mariaj conflictual, dificultati materiale si financiare, lipsa intimitatii dupa nastere, probleme grave de sanatate ale copilului, complicatii īn timpul sarcinii sau la nastere, predispozitia la depresia a tinerei mame (existenta unor episoade anterioare).

Dupa unii cercetatori, lipsa interesului pentru noul-nascut manifestata īn depresia postpartum ar fi fost utila īn trecut, cānd se punea problema supravietuirii si a resurselor materiale necesare pentru cresterea copilului. Aceasta functie se prelungeste īn societatea moderna, impiedicand instaurarea atasamentul mamei (ambilor parinti) fata de copil atunci cānd supravietuirea acestuia este periclitata.

Dincolo de simptomele comune oricarei forme de depresie (tistete, pierderea interesului, insomnie, lipsa apetitului, scaderea īn greutate sau ingrasarea neintentionata), īn depresia post partum apar simptome specifice: mama nutreste ganduri agresive fata de copil, isi manifesta preponderent emotiile negative fata de acesta, īn detrimentul celor pozitive, este mai putin disponibila din punct de vedere emotional, mai putin sensibila si responsiva la modul de comunicare al bebelusului.

Una dintre consecintele depresiei post partum asupra copilului este "atasamentul nesigur" - copilul reactioneaza la iesirea mamei din camera (din raza lui vizuala) ca la un abandon (disperat, angoasat). La copiii mai mari, care au fost expusi simptomelor depresive dupa nastere, s-au observat probleme de dezvoltare cognitiva si socio-emotionala. Pe termen lung, lipsa de atasament poate duce la probleme de relationare. De asemenea, copiii cu atasament nesigur este mai probabil sa fie diagnosticati mai tarziu cu depresie.

Indiferent care ar fi starea mamei, pentru a preveni efectele nedorite ale depresiei postpartum, este bine ca dupa nastere sa primeasca sprijin emotional din partea familiei (īn special a tatalui copilului) si ajutor efectiv (la ingrijirea copilului, gospodarie, etc.)

Din pacate, lipsa unor informatii pertinente, sentimentul de vinovatie si de rusine generat de un instinct matern diminuat sau inexistent, determina multe femei sa ascunda aceste simptome si sa sufere īn tacere. Aceasta atitudine nu numai ca nu are vreun efect pozitiv, dar le si agraveaza starea. Daca este diagnosticata, depresia postpartum poate fi tratata cu ajutorul psihoterapiei si, īn cazuri mai grave, medicamentos.


Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu