Cauta:
De vorba cu copilul nostru

De vorba cu copilul nostru

Data: 29.04.2005

De vorba cu copilul nostru
Ca parinti ne dorim de foarte devreme sa sporovaim cu copilul nostru. Sa-l auzim chemandu-ne: "ma-ma", "ta-ta". Nou nascutul va fi curios si atent la zgomotele din jurul sau dar va acorda o atentie deosebita vocii persoanei de referinta, parinte sau ingrijitor. Foarte repede va invata sa faca legatura intre vocea acestuia si ceea ce are el nevoie: hrana, caldura, apropiere. Va asculta tot timpul cu atentie. Reactia entuziasmata la micile sunete facute de bebelus il fac pe acesta sa le repete. Astfel va fi incurajat sa se exprime. Este usor de recunoscut cand bebelusul este activ, gata de joaca si pregatit sa invate dar si cand este obosit si ar prefera sa fie lasat de unul singur. Este bine sa se evite suprastimularea noului nascut. Prin limbajul pasiv copilul mic incepe sa inteleaga ceea ce ii spun altii, iar prin limbajul activ percepe si isi exprima dorintele . Exista si un limbaj interior prin care copilul incepe sa gandeasca fara sa exprime ceea ce ar voi sau ar putea sa comunice altora. In timpul primei jumatati a primului an, abilitatile de comunicare ale bebelusului sunt in cea mai mare parte non-verbale: zambitul, contactul vizual sau intoarcerea in directia unei voci familiare; toate sunt semn ca bebelusul se conecteaza si se pune in relatie cu mediul sau social. Mai tarziu, in primul an, ganguritul incepe comunicarea, asa cum o fac si cuvintele. In cele mai multe cazuri, vocabularul bebelusului continua sa se imbogateasca in salturi mai mari sau mai mici pe masura ce el inainteaza in al doilea an de viata. Din nou, insa, cea mai importanta este abilitatea sa de a folosi limbajul pentru a comunica si a se pune in relatie cu societatea in care se afla. Un copil care are un vocabular limitat la sfarsitul celui de-al doilea an, dar este capabil sa isi comunice nevoile prin gesturi, sa arate in carti spre obiectele numite de adult si sa urmeze indicatii simple, cel mai probabil ca nu are o intarziere semnificativa in dezvoltare, dar are totusi o mica intarziere.

10-11 luni
Cateodata exista comenzi simple de tipul:"Pune aia jos" Pare sa inteleaga intrebari simple ca: "Unde este mingea?" Raspunde la muzica ritmica prin miscari ale mainii si corpului in acelasi ritm. Lalalizeaza (exerseaza serii indelungate de silabe: "bababa...", "papapa...", "tatata", ''bububu") in timp ce se joaca singur. Initiaza jocuri de gesturi si cuvinte cum ar fi: "cucu-bau". Incearca sa imite, cateodata, cuvinte.

11-12 luni
Demonstreaza intelegerea mai multor intrebari prin raspunsuri cu gesture adecvate.
Pe o perioada de cateva minute se poate concentra pe mai multe propozitii adresate lui. "Vorbeste" adultilor si jucariilor in siruri lungi de silabe. Demonstreaza intelegerea unor comenzi verbale executand gesturile adecvate, ex."Fa pa!"

12-14 luni
In fiecare saptamana pare sa iteleaga cuvinte noi. Pare sa inteleaga dispozitia psihologica a majoritatii adultilor care ii vorbesc. Mentine 1-2 minute interesul pentru imaginile pe care i le arata adultul. Foloseste 5 sau mai multe cuvinte in mod constant. Incearca sa obtina obiectele dorite, indicandu-le cu mana si folosind in acelasi timp emisii vocale. Cateodata in jargonofazie apar cuvinte cu sens (jargonofazie = vorbirea proprie, sunete pe care le scoate copilul)

Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
11 comentarii
 • a spus
  sâmbătă, 02.04.2011
  Foarte bun articolul, insa noi avem ceva probleme cu Patrick care are 1an si 11luni si nu prea [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 12.01.2011
  E foarte important sa vorbesti cu copilul de cand e bebe. Multumim de informatii. [ ... ]
 • a spus
  sâmbătă, 08.01.2011
  krissteenag, fii convinsa ca el pricepe ce vreti de la el si in ziua in care se va hotari el [ ... ]
 • a spus
  vineri, 07.01.2011
  eu tot incerc sa-l conving sa faca pa-pa cu manuta si degeaba, vede si la bebetv cum fac cu mana [ ... ]
 • a spus
  luni, 07.09.2009
  se pare ca pana acum ne "intelegem"forte bine. abia a facut un an si face mai mult decat [ ... ]
 • a spus
  marți, 19.05.2009
  si noi suntem intre 10-11 luni si ne comportam intocmai [ ... ]
 • a spus
  marți, 12.05.2009
  Un subiect placut de mine. Nu stiu ce sa spun daca fetita mea este vorbareata pentru ca am vorbit cu [ ... ]
 • a spus
  marți, 28.04.2009
  vorbim cu copilul de cand e in burtica.. [ ... ]
 • a spus
  marți, 31.03.2009
  intradevar fiul meu are cateva cuvinte care le foloseste permanent la cei 14 luni ai sai. uitl [ ... ]
 • a spus
  luni, 27.10.2008
  am urmarit aceste lucruri de pe vremea cand eram insarcinata. [ ... ]
 • a spus
  marți, 23.09.2008
  foarte adevarat...inca de cand micuta mea era in burtica urmaream aceste indicii ale dvs... [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu