Simptomele aparitiei primilor dinti

Simptomele care anunta aparitita primilor dinti sunt diferite de la copil la copil, in functie de caracteristicile de reactie a organismului si de rezistenta acestuia, precum si de dintele care apare de fiecare data.

Simptomele obisnuite sunt:

  • Tendinta copilului de a baga inconstient mana sau diferite obiecte in gura, nevoia de a musca, pentru a-si calma durerea si a ajuta dintisorul sa iasa.
  • O oarecare stare de neliniste, de iritabilitate. Copilul percepe schimbarea si isi poate modifica usor comportamentul.
  • Gingiile sunt iritate, tari si umflate si apare o salivatie abundenta datorita senzatiei de disconfort, de durere. Secretia unei cantitati mari de saliva limiteaza si reduce neplacerile eruptiei dentare si are o functie terapeutica.
  • Lipsa poftei de mancare si schimbari in programul de alimentatie. Chiar si mancarurile preferate, la orele obisnuite de masa, pot sa nu-l mai atraga pe copil.
  • Neliniste in timpul somnului. Se poate sa va tina treaz toata noaptea, sa aiba un program de somn diferit de cel obisnuit, sa se trezeasca plangand sau sa refuze sa se culce.
  • Opinia ca aparitia dintilor poate sa provoace tulburari intestinale (diaree, varsaturi s.a.) nu este unanim acceptata de catre medicii pediatri. Este posibil ca nervozitatea si schimbarile din organismul copilului sa influenteze tranzitul intestinal. Poate avea chiar si o stare subfebrila (pana la 38 C)

Sfaturi pentru ingrijirea dintilor

In aceasta faza a vietii copilului, dragostea si grija parintilor sunt esentiale.

Prezenta lor permanenta, daca este posibil, imbratisarea lor tandra ii vor alina durerea si il vor ajuta sa treaca peste tulburarile pe care la produce aceasta schimbare in organismul sau.

Cum aveti grija de dintii mei?

Din momentul in care copilul va dobandi o anumita autonomie in miscari, exista pericolul accidentarii, care poate conduce la vatamarea dintisorilor de lapte.

Prevenirea este cea mai buna ingrijire

Prima consultatie a medicului stomatolog presupune evaluarea dezvoltarii copilului din punct de vedere stomatologic si recomandarea unui program de igiena preventiva. Controlul preventiv, spalarea dintilor din momentul aparitiei acestora si fluorizarea sunt principalele masuri de ingrijire.

O masura decisiva de prevenire a cariilor este alimentatia corecta si controlata, fara adaus suplimentar de zahar. Unele mame dau copiilor suzeta inmuiata in miere sau zahar, favorizand astfel aparitia cariilor. Se poate preveni si „caria de biberon”. Ea poate aparea la varste mai mari, intre 2 si 5 ani. Motivul consta in hranirea sugarului cu biberonul in timp ce doarme.

In timpul somnului se produce o micsorare a secretiei de salivare, astfel incat laptele ramane pe dinti si produce carii. Aceasta se intampla indiferent daca laptele contine sau nu zahar. Trebuie deci, sa hraniti copilul numai cand este treaz si sa va ingrijiti cat mai timpuriu de dintisorii acestuia inainte de culcare.

Cereti specialistilor informatii si nu contati pe faptul ca dintisorii de lapte sunt schimbati mai tarziu cu dintii definitivi si nu au nevoie de o ingrijire speciala. Sanatatea dintilor definitivi este conditionata de integrarea precursorilor acestora.