13% din populatia mondiala (aproximativ 500 de milioane de persoane), este stangace!

A fi stangaci nu inseamna a fi retardat, handicapat sau bolnav! Stangacia nu necesita tratament. La fel se poate spune si despre ambidextrii (cei care folosesc in aceeasi masura ambele maini).

Sally P. Springer in cartea sa „Left brain, Right brain” explica de ce exista aceste diferente de utilizare a unui anumite parti a corpului. Este vorba despre dezvoltarea si folosirea cu predilectie a unei emisfere cerebrale. Astfel, emisfera stanga controleaza partea dreapta a corpului , iar emisfera dreapta contoleaza partea stanga. Existenta unor conexiuni mai rapide si mai numeroase pe o anumita emisfera duce la asa zisa clasificare in stangaci si dreptaci.

Stangacii sunt deci coordonati predominant de emisfera dreapta, responsabila de orientarea in spatiu, de imaginatie, creativitate. Dreptacii sunt coordonati de emisfera stanga responsabila cu logica, analitica, functiile verbale si matematica. In cazul ambidextrilor, emisferele sunt la fel de active.

Un copil stangaci este un copil absolut normal! Gradul de inteligenta al acestuia poate fi ca al oricarui copil dreptaci. Retardarea mintala ca si genialitatea nu poate fi data de stangacie.

Primele semne ale stangaciei apar din copilaria timpurie, cand se poate observa in micile activitati cotidiene utilizarea cu predilectie a mainii sau piciorului stang. Exista si o asa zisa stangacie de vedere sau de auz, referindu-se la faptul ca persoana respectiva aude sau vede mult mai bine cu organul de simt de pe partea stanga. Dar acest lucru nu poate fi descoperit prea lesne. Asa ca ne vom referi la mana si piciorul stang. Deci, asa cum spuneam, copilul stangaci intinde mana stanga spre jucarie, aduna obiectele cu aceasta mana, se spala pe dinti, manaca, si bea cu predilectie cu mana stanga. Cand piciorul stang este cel in cauza, copilul va da cu acest picior in minge, il va ridica cu predilectie cand va vrea sa pasesca pe o treapta sau un obiect inalt, etc.

Daca ati descoperit intr-adevar ca micutul este stangaci, lasati-l sa fie asa! In nici un caz nu incercati sa-l obligati sa-si folosesca cealalta mana sau picior. Am auzit frecvent de parinti, invatatori, bunici sau alte persoane, care au recurs la tot felul de metode, unele de-a dreptul babare, cum ar fi legatul mainii stangi la spate pentru a dezvata copilul de folosirea ei. Pe langa faptul ca veti traumatiza copilul, acesta va deveni neindemanatic, greoi in dobandirea tuturor deprinderilor, va face lucrurile mult mai incet si mai prost calitativ decat o va face cu stanga. Veti avea un copil care scrie foarte urat si incet si asta va afecta foarte tare rezultatele scolare. Singurele probleme care pot intr-adevar aparea la copilul stangaci sunt cele de insusire gresita a scrisului (grafismului). Dar asta nu e o regula si poate fi corectata foarte lesne, cu rabdare si exercitii.

Lasati copilul sa fie stangaci! Cel mult verificati daca micutul nu este cumva ambidextru! Dar in nici un caz nu-l fortati!

Stangacia poate fi un atu! Stangacii, au demonstrat-o studiile de specialitate, sunt mai creativi, au o imaginatie mai bogata si gasesc solutii inedite la probleme, fata de dreptacii care sunt analitici si calculati.

Dovada a normalitatii, ba poate chiar a gradului inalt de inteligenta il pot fi mari oameni de stiinta, din istorie, cultura sau sport care au fost stangaci: Pablo Picasso, Michelangelo, Rafael, Leonardo da Vinci, Albert Einstein, muzicienii si compozitorii: Bach, Natalie Cole, Phil Collins, Jimi Hendrix, Paul Mc Cartney, Ringo Starr, actorii: Charlie Chaplin, Tom Cruise, Nicole Kidman, Richard Dreyfuss, Peter Fonda, Greta Garbo, Whoopi Goldberg, Cary Grant, Marylin Monroe, Ryan O’Neal, Anthony Perkins, Robert Redford, Julia Roberts, Telly Savalas, Bruce Willis, fotbalistii: Diego Armando Maradona si Edson Arantes do Nascimento (Pele), tenismenii: Jimmy Connors, Goran Ivanisevic, Martina Navratilova…