Cauta:
Copilul meu viseaza cu ochii deschisi

Copilul meu viseaza cu ochii deschisi

  Autor Echipa NN Data: 23.07.2012


Copilul meu viseaza cu ochii deschisi
Copilul dumneavoastra este un visator incurabil si pare lipsit de simt practic? Legatura sa cu realitatea pare, din cand in cand, total intrerupta? 

Daca raspunsul dumneavoastra la cele doua este afirmativ, inseamna ca deja ati trecut la etapa intrebarilor ingrijorate: "Aceasta trasatura este daunatoare? Pana unde este bine sa mearga aceasta desprindere de realitate?". La aceste intrebari, va raspundem in continuare...

Copilul meu viseaza cu ochii deschisi. Este o problema grava? 

Momentele de reverie si de inactivitate sunt extrem de utile, chiar indispensabile, pentru dezvoltarea copiilor. Acestia au nevoie de momentele lor de visare, pentru a se confrunta cu propria personalitate si pentru a descifra lumea in care traiesc. Desigur, in unele cazuri, problema poate fi mai serioasa, atunci cand copilul este impiedicat sa "functioneze" corect si sa stabileasca legaturi cu lumea exterioara.

Copilul visator este pasiv?

Deloc! Copilul care viseaza cu ochii deschisi pare pasiv, dar, in realitate, lumea sa interioara este intr-o continua miscare. Tocmai aceasta activitate mentala si afectiva il ajuta sa se dezvolte si in aceste clipe de reverie consta secretul unei mai bune intelegeri a universului exterior.

Parintii trebuie sa intrerupa aceste momente de visare? 

Da, de ce nu! Atunci cand micutul pare cazut pe ganduri, il puteti intreba ce-l framanta. Parintii trebuie sa discute aceasta problema cu juniorul lor si faca "schimb" de ganduri si opinii. Daca insa refuza sa va raspunda, nu-l foratti sa va ofere o explicatie.

Singur cu gandurile sale

Nici un copil, in special un adolescent, nu trebuie lasat sa se cufunde prea mult in sine si sa-si exploreze excesiv lumea interioara. Aceste reverii, la varstele dificile, pot lua aspectul unor depresii. Un adolescent care sta intins in pat, cu ochii in tavan toata ziua, este un copil care are probleme...

Aceasta interiorizare il impiedica sa actioneze? 

Atunci cand ia o forma grava, reveria diurna se traduce printr-o lipsa de activitate si printr-o izolare de lumea reala. De aceea, este bine ca parintii sa aiba grija sa nu se ajunga intr-un astfel de punct periculos. Ei sunt cei care trebuie sa pastreze echilibrul si sa-si invete copilul ca visul si realitatea trebuie imbinate armonios.

Copilul meu viseaza cu ochii deschisi. Cand sa ma ingrijorez? 

Un copil nu trebuie sa fie mereu cu capul in nori. El trebuie sa ia contact cu lumea exterioara, sa aiba legaturi sociale, sa se implice in realitatea inconjuratoare. Un copil care viseaza cu ochii deschisi, dar care accepta constrangerile cotidiene si rezolva cu bine responsabilitatile curente: scoala, teme, prietenii etc. este un copil perfect echilibrat, dar cu o nevoie mai mare de interiorizare.


Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu