Unele interventii medicale care odata erau considerate interventii de rutina, astazi nu mai sunt atat de obisnuite. S-a dovedit ca unele dintre cele mai commune si mai populare interventii medicale nu isi merita riscul. Cum poate un parinte sa decida daca e cazul ca medicul sa intervina?

Iti amintesti imaginea cu gura de rechin din „In cautarea lui Nemo?” Anul trecut am avut una asemanatoare in familie. Baietelul meu de sapte ani a descoperit ca ii cresteau dinti noi pe langa cei vechi, de lapte. Un adevarat cosmar.

Am facut o vizita dentistului, care fara nicio ezitare a spus: „Mai stam o saptamana. Daca nu pica dintii de lapte dam cu putina novocaina si ii scoatem repede. Ies in doua secunde, nu va speriati.” Dar chici ce? Chiar m-am speriat rau de tot.

Mi-am facut tot felul de griji asa cum facem toti cand ne gandim la suferinta copiilor. Initial am simtit ca trebuie sa fac ce zice doctorul, dar apoi am ezitat. Oare merita sa-mi supun copilul unei asemenea traume? Si astazi imi amintesc durerea si teama pe care am simtit-o la varsta de cinci ani, cand mi-au fost scosi patru dinti de lapte. Era cu devarat necesara aceasta interventie a medicului? Dar daca asteptam nu aveam sa ramana cel mic cu dintii strambi pentru toata viata?

Acesta e doar un mic exemplu de dilema medicala cu care se poate confrunta un parinte. E neaparata nevoie de operatie pentru strabism sau pentru extragerea amigdalelor? Iar noi, ca mame, trebuie neaparat sa ne legam trompele uterine sau sa facem tratamente cu hormoni? Operatii care odata faceau parte din rutina astazi nu mai sunt considerate necesare. Se considera chiar ca riscurile sunt mai mari decat beneficiile.

In lumea medicala de astazi se pune prea mult accentul pe interventiile chirurgicale si tratamentele medicamentoase invazive, traumatizante si periculoase. O revista americana de medicina a publicat un studiu asupra unei interventii chirurgicale la genunchi. In mod surprinzator, grupul placebo, cei care doar credeau ca li s-a facut operatia erau intr-o stare la fel de buna cu a celor care fusesera cu adevarat operati. 

Se pare insa ca tot mai multi oameni refuza sa ia cantitati mari de mdicamente si cauta alternative. Ca parinte, poti cauta intotdeauna mai multe informatii cu privire la boala copilului tau: poti cere a doua parere unui alt specialist in pediatrie, poti citi articole sau carti sau poti consulta nenumaratele surse de pe internet. Poti gasi online extrem de multe informatii  despre o anumita boala, un anumit tratament si efectele lui secundare, informatii care te vor ajuta sa iei decizia corecta.

Numai tu poti decide ce este mai bine pentru copilul tau. Trebuie sa iei in considerare efectele fizice si psihice pe care interventia le va avea asuspra copilului tau. Este posibil ca fizic sa ii faca bine, dar care vor fi efectele asupra psihicului sau? Tu iti cunosti cel mai bine copilul si stii daca vederea unui ac il sperie de moarte sau daca se simte in spital ca acasa.

Eu cel putin am gasit pe internet o multime de informatii cu privire la extractia dintilor de lapte. Am descoperit ca in unele tari stomatologii nu se amesteca deloc atunci cand dintii noi cresc pe langa cei vechi. Rationamentul lor mi s-a parut correct. Dintii noi sunt impinsi in fata de catre limba si cu timpul vor misca dintii de lapte.

Dupa ce acestia vor cadea, dintii noi vor fi impinsi la locul lor de catre limba. Interventia medicala, in acest caz, aduce multe probleme si niciun beneficiu. Anestezia generala are riscurile ei, iar anestezia locala poate provoca o teama de dentist care nu va disparea toata viata.
Fiind sfatuita si de soacra mea, am decis sa refuz novocaina si extractia dintilor din fata. Acum fiul meu are dinti puternici, albi si sanatosi si ma bucur ca nu l-am supus unor chinuri inutile.