Cauta:
Comportamentul auto-agresiv al copilului!

Comportamentul auto-agresiv al copilului!

  Autor Echipa NN Data: 18.06.2012

Comportamentul auto-agresiv al copilului!
Unii copii folosesc, ca pe o metoda de persuasiune, gesturile auto-violente si chiar auto-mutilarea. Atunci cand li se interzice un anumit lucru, copiii isi dau palme, se lovesc cu fruntea de pereti, se ciupesc etc. Crizele de acest gen sunt insotite de obicei si de plansete si urlete. De unde provine acest comportament ciudat, ce il determina si cum se poate el ameliora?

Cum trebuie inteles comportamentul agresiv al copilui? 

In jurul varstei de doi ani, in viata copilului debuteaza faza de opozitie, cand copilul mic  refuza orice (mancarea, schimbarea scutecului, chiar joaca), doar de dragul de a putea spune un NU hotarat parintilor - chiar si atunci cand si-ar dori sa spuna, de fapt DA. Copilul devine constient de individualitatea sa si incearca sa-si afirme personalitatea si independenta. In fond, are si el drepturi la parerile proprii, nu-i asa? Aceasta etapa este normala si necesara pentru o dezvoltare sanatoasa. Daca cei mici exagereaza manifestarile de opozitie, explicatiile ar putea fi variate. Daca in viata copilului nu a intervenit niciun eveniment traumatizant: deces, despartirea parintilor, mutarea domiciliului, motivatiile sunt altele, in marea lor majoritate cat se poate de inofensive.

De ce se auto-mutileaza copilul? 

De obicei, copiii care apeleza la aceste trucuri vor sa castige un ascendent asupra parintilor, refuzand sistematic tot ce li se ofera si raspunzand negativ la orice intrebare. Copilul care trece prin aceasta faza a afirmarii de sine testeaza maniera in care parintii reactioneaza si observa daca isi pot sau nu impune in continuarea pretentiile lor de mici tirani. Pentru a reusi cu succes ceea ce isi propun, copiii pot fi extrem de creativi, gasind mijloace de a va sensibiliza, pentru a-i lasa in pace si a ceda in fata manifestarilor lor exagerate. Sigmund Freud caracterizeaza copiii care trec prin etapa amintita cu denumirea de "perversi polimorfi", in sensul ca acestia sunt foarte inventivi si cauta maniere diverse de a atinge punctele sensibile ale adultilor. Obiectivul lor este acela de a se bucura de puterea lor asupra parintilor. Gesturile de auto-violenta sunt, in fapt, o tentativa de a inversa raporturile de puetere.

Cum reactionati la auto-mutilarea copilului? 

Nu este usor sa gasim o rezolvare, de vreme ce copilul joaca foarte bine aceasta carte a sensibilizarii. Si totusi, este recomandat ca, in masura posibilului, sa nu cedati in fata gesturilor sale exagerate. Impuneti-i niste reguli clare, niste limite comportamentale si nu va abateti de la ele. Ii puteti spune ca va doare atunci cand se loveste si ca suferiti din pricina aceasta, dar ca nu puteti face nimic pentru a interveni. Aratati-i ca este singurul responsabil de durerea pe care si-o provoaca si ca numai el o poate face sa inceteze. Copilul trebuie sa priceapa ca nu va lasati pacaliti de trucurile sale. De asemenea, ii puteti cere sa se duca in alta camera. Fara spectatori, criza nu-si mai are sensul. Psihologii sustin ca, in aceasta etapa, copiii au nevoie de un "zid dur" de vointa de care sa se loveasca pentru a se putea tempera. 

Daca aplicand strategiile descrise, nu aveti rezultate nici dupa trecerea a patru-cinci saptamani, puteti consulta pediatrul. 

Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
1 comentarii
  • a spus
    luni, 18.06.2012
    Andrei al meu a avut si el cateva iesiri de genul asta.S-a lovit cu capul de perete cand l-am [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu