Cum il vindeci de suptul degetului

Iata cateva sfaturi pe care le poti urma pentru a-ti vindeca copilul de suptul degetului:

Alege momentul potrivit. Pentru a scapa de acest obicei, copilul tau trebuie sa fie sufficient de matur pentru a intelege de ce vrei sa renunte si pentru a se putea controla. In jurul varstei de cinci ani, cei mai multi copii pot intelege de ce trebuie sa renunte la suptul degetului. Inainte de cinci ani poate fi prea devreme, oricat de inteligent ar fi copilul, iar incercarile tale vor produce conflicte si frustrare. Situatia ar putea deveni chiar mai dificila, pentru ca micutul isi va suge degetul si mai mult, in incercarea de a se elibera de sentimentele negative.

Alege momentul potrivit pentru a incerca sa-l vindeci: o perioada in care nici tu nici copilul nu sunteti stresati si in care nu se produc schimbari majore in viata voastra (nasterea unui fratior, o mutare).

Motiveaza-l. Copilul trebuie sa vrea cu adevarat sa renunte la suptul degetului. Iata cum poti sa-l ajuti:

  • Spune-i ca il iubesti oricum si ca vrei sa-l ajuti fiindca iti faci griji pentru sanatatea lui.
  • Arata-i in oglinda ce se intampla cu dintisorii lui. Arata-i ranile sau bataturile de pe deget.
  • Explica-i ca suptul degetului ii provoaca probleme de dictie si ii va fi greu sa se faca inteles de cei cu care vorbeste.
  • Explica-i ca degetele murdare bagate in gurita ii introduce in organism o multime de microbi.
  • Vorbeste-i despre comentariile negative pe care le pot face alti copii la adresa lui.

Foloseste un sistem de recompense. Daca ii oferi copilului recompense te asiguri ca se abtine suficient timp incat sa scape de obicei. In prima saptamana ofera-i recompense mici- creioane colorate, bijuterii, jucarioare, guma de mestecat – sau diplome care sa dovedeasca reusita lui. Lasa-l sa aleaga o recompense dupa prima zi care a trecut fara sa-si suga degetul, apoi o alta recompense la fiecare doua zile. Apoi deseneaza impreuna cu copilul un graphic al progreselor lui. Stabiliti impreuna scopuri pe termen lung: va primi o rcompensa speciala dupa doua saptamani in care nu si-a mai sup degetelul, o alta la sase saptamani si o alta la trei luni.

Foloseste elemente care sa-i aduca aminte de angajamentul pe care si l-a luat -dar niciodata nu-l pedepsi daca nu a reusit sa se abtina. Poti sa-i aplici un bandaj pe degetel. Suptul degetului este un gest involuntary, iar bandajul il va ajuta sa-si dea seama ca degetul incearca sa se „furiseze” in gurita.

Ajuta-l sa reuseasca. Pentru a mari sansele unui success imediat si pentru a-ti incuraja copilul sa persevereze:

  • Fii alaturi de el, mai ales in primele zile. Fii rabdatoare si incurajeaza-l. Nu-l forta sa respecte regulile. Este obiceiul lui si trebuie sa vrea sa coopereze pentru a reusi.
  • Puna la cale diverse activitati care sa-i tina mainile ocupate (desen, puzzle-uri, jocuri), mai ales in primele zile cand vrei sa elimini gestul de a duce mana la gura.
  • Identifica situatiile cand bandajul poate cadea de pe deget (de exemplu spalatul pe maini) si inlocuieste-l fara sa critici copilul.
  • Evita situatiile care il fac sa-si suga degetul: foamea, oboseala excesiva, privitul la televizor, certurile. Multi copii isi duc degetul la gurita in mod inconstient cand se uita la televizor. Limiteaza timpul petrecut in fata televizorului si pune-i in fata o masuta cu jucarii care sa-i tina mainile ocupate in timp ce se uita la emisiunea preferata.
  • Incurajeaza-l, lauda-i reusitele si eforturile.

Supravegheaza-l in timpul somnului. Multi copii care obisnuiesc sa-si suga degetul nu pot adormi daca nu fac acest lucru. Ba mai mult, isi sug degetul si in somn. Aceasta este parte cea mai dificila in „tratamentul” pe care il vei face si dureaza cel mai mult – de obicei cam trei luni. Il poti ajuta oferindu-i un ritual „de noapte buna”, mai ales in prima saptamana. Un masaj usor sau o poveste inainte de culcare il pot ajuta. Nu il lasa sa faca efort fizic sau si nu-i da bauturi care contin cofeina inainte de culcare.

O papusa de pus pe mana sau o manusa purtate in timpul somnului ii pot aminti ca trebuie sa se abtina. Leag-o in asa fel incat sa nu se desprinda sau coase-o de maneca bluzei de pajama. Spune-i copilului sa nu se simta vinovat daca isi suge degetul in timpul somnului, pentru ca nu este vina lui. Totusi, fii ferma si explica-i ca trebuie sa renunte de tot la acest obicei.