Cauta:
Baietelul care iubeste papusile

Baietelul care iubeste papusile

  Autor Echipa NN Data: 02.08.2012


Baietelul care iubeste papusile
Baietelul dumneavoastra prefera papusile in locul masinilor si acest lucru va ingrijoreaza? Psihologii sustin ca un astfel de comportament nu inseamna ca baiatul are un comportament mai putin masculin sau ca orientarea sa sexuala este una incerta.

Este ceva in neregula?

Deloc! Dintotdeauna, baietii s-au jucat, si ei, cu papusile. Acesta este un joc de identificare ca oricare altul. Daca atunci cand este cow-boy, marinar, razboinic sau pilot de curse nu va ingrijorati, nu este cazul sa va puneti intrebari nelinistitoare nici in acest caz. De ce? Pentru ca, atunci cand imbraca sau dezbraca papusa, baiatul se proiecteaza intotdeauna intr-un rol masculin, acela de tata sau de medic. Cum, in ultimul timp, tatii participa mai mult la cresterea si educarea celor mici, copilul preia acest exemplu si se intereseaza de "bebelusul" sau: ii face baie, il schimba, ii da sa manance...

Ce trebuie sa va ingrijoreze?

Problemele cu adevarat serioase incep numai atunci cand copilul se identifica unui rol feminin, daca se imagineaza ca viitoare femeie sau mama si va spune ca vrea sa nasca, sa poarte in burtica un copil etc. Daca cel mic pricepe clar diferentele dintre sexe si intelege ca fiecare are rolul sau clar (adica pe la 6-7 ani), este posibil sa fie vorba despre o tulburare de identitate sexuala, considerandu-se o fata prinsa in trupul unui baiat. Dar este bine sa faceti diferenta dintre acest tip de afectiune si tendintele homosexuale, care nu sunt o tulburare, ci o alegere, care nu se face, oricum, inainte de perioada adolescentei. 

Cand se poate depista o tulburare de identitate sexuala?

Acest lucru se poate face incepand cu trei ani, dar retineti: faptul ca cel mic prefera papusile nu poate fi considerat un simptom suficient de limpede. Se obicei, se constata o acumulare de comportamente ciudate: imbracarea cu hainele mamei, purtarea de bijuterii, solicitarea de a i se cumpara rochii si mai ales afirmatiile ca vrea sa fie femeie cand va fi mare.

Cum actionati?

Nu intrati in panica. In marea majoritate a cazurilor, etapa este trecatoare. Totusi, daca persista, este bine sa prezentati problema pediatrului. Daca este cazul, acesta va va indruma catre un pedopsihiatru.
Este sigur, insa, ca nu rezolvati nimic prin interzicerea jocului cu papusa. Riscati sa obtineti efectul contrar. De asemenea, nu incurajati fascinatia sa pentru valorile feminine si nu-i cumparati papusi noi sau accesorii.

Rolul familiei

Comportamentul membrilor familiei este determinant. Copilul poate avea dificultati in a-si asuma sexul atunci cand tatal nu este un model de urmat. Unii copii spun ca vor sa devina femei cand vor fi mari, pentru ca isi vad tatal batandu-si sotia. Astfel, barbatii nu sunt considerati demni de respect. Alti copii ajung la confuzii de acest gen din pricina mamelor. Acestea idealizeaza sexul frumos, dispretuiesc si critica fara incetare comportamentul barbatilor, redus, in ochii lor, la un comportament brutal, vulgar si razboinic. 

[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu