Cauta:
Autismul

Autismul

  Autor dr. Iulia Tincu Data: 29.01.2010

Autismul
Autismul este o tulburare a creierului care interfera adesea cu abilitatea de a comunica si a stabili relatii cu cei din jur. Semnele autismului se dezvolta aproape indotdeauna inaintea implinirii varstei de 3 ani iar in acest articol ne vom referi la acest stadiu timpuriu. Primele semne de boala pot sa apara inca viata de sugar.

Cauzele autismului nu sunt inca intelese complet; tulburarile genetice sunt cele mai frecvent incriminate alaturi de anumite dereglari metabolice, insuficiente imune, anoxie perinatala.

Ca in cazul oricarui copil cu nevoi complexe, cei cu autism au nevoie de depistare si interventie precoce.   Depistarea in primele luni de viata necesita o atentie deosebita si numai ochiul unui profesionist in doimeniu poate sa atraga atentia asupra unor comportamente si evolutii anormale. Exista cateva indicii in acest sens care grupeaza sugarii in doua categorii: pe de o parte cei deosebit de linistiti care rarisim plang sau solicita ceva adultilor si pe cealalta parte micutii inconsolabili, deosebit de agitati si greu de impacat.

Modificarile inregistrate la copii cu autism se refera la particularitati ale privitului, auzului si felului de a se juca. Evitarea contactului vizual este un semn de alarma; avand in vedere ca nu raspund la apelarea numelui de obicei aparea suspiciune unui deficit de auz insa examenul audiometric indica contrariul. Copii cu autism par sa ignore zgomotele din jur, oricat de intense sunt acestea, insa sunt pur si simplu fascinati de anumite zgomote,precum fosnetul unei hartii sau scartaitul unei scari. Alaturi de toate acestea parintii vor observa un comportament ciudat in legatura cu ceilalti copii sau mai degraba lipsa acestuia. Ei vor manifesta o lipsa de interes in legatura cu tot ce inseamna joc de echipa sau inter-relationare. Acest aspect poate fi identificat de asemenea destul de timpuriu atunci cand sugarul refuzul jocul impreuna cu mama.

Pediatrul care realizeaza vizitele medicale trebuie sa urmareasca daca apar semne precoce ale tulburarilor de dezvoltare. Testele de screening ale dezvoltarii, cum ar fi chestionarul pe varste si pe etape de dezvoltare a copilului, pot fi de ajutor la evaluarea comportamentului.
 • Insa si parintii pot fi evaluatori ai propriul copil. Nu ezitati insa sa cereti sfatul avizat al unui medic specializat in psihiatria copilului daca remarcati urmatoarele aspecte:
 • sugarul nu arata cu degetul, nu gangureste, nu cere jucarii pana la varsta de 1an
 • nu spune spontan doua cuvinte pana la varsta de 24 luni cu exceptia celor repetate dupa un adult
 • pierde din achizitile sociale si ale limbajului.

Consultul medical de specialitate va cuprinde efectuarea unui istoric amplu al familiei copilului dar si intocmirea graficului de dezvolatre psihomotorie pana la acea varsta. Urmeaza completarea unor chestionare si ghiduri de diagnostic ce ajuta specialistul in conturarea diagnosticului corect. Intr-un final, daca se suspicioneaza un substrat organic al bolii se vor indica sianalize de laborator.

Scopul tratamentului aplicat copiilor cu tulburari de spectru autist este de a realiza o integrare in realitate cat mai buna. Terapia este individualizata fiecarui caz avand in vedere faptul ca exista de multe ori co-morbiditati (asa numita patologie asociata). Aceasta va viza in principiu imbunatatirea abilitatilor de comunicare si adaptare la viata din jur. Managementul comportamentului foloseste autoajutorarea si antrenamentul relatiilor sociale.

Tot de o instruire deosebita au nevoie si parintii impreuna cu intreaga familie din preajma copilului; acestia invata calea de comunicare cea mai potrivita pentru a intra dincolo de bariera bolii.


Read the English version of this article: Autism
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
3 comentarii
 • a spus
  luni, 19.09.2011
  Cel mai rau este ca statul nu se implica in recuperarea acestor copii, in a infiinta centre [ ... ]
 • a spus
  duminică, 07.02.2010
  INTERESANT ARTICOLUL DESPRE AUTISM.INTR-ADEVAR E F GREU SA AI UN COPIL CU PROBLEME DE AUTISM(CUNOSC [ ... ]
 • a spus
  duminică, 07.02.2010
  acest subiect este f complex, partea rea este ca exista multi doctori de familie care nu stiu sa [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu