Cauta:
Anxietatea copilului

Anxietatea copilului

  Autor psiholog Carmen Anghel Data: 14.06.2006

Anxietatea copilului

Anxietatea, se spune ca este o stare emotionala de tensiune nervoasa, de teama, de intensitate mare, legata de un obiect care nu este bine diferentiat si, deseori, cronica. Teama este o stare in care obiectul este cunoscut de subiect, pe cand in cazul anxietatii obiectul nu este bine distins.

Dupa parerea pshihiatrilor, comportamentul anxios se poate manifesta inca din leagan:

Daca mediul familiar este, in mod fundamental, nesigur, sugarul isi construieste un model despre sine si despre ceilalti bazat pe o stare de alerta permanenta. Din contra, prezenta mamei si comportamentul linistitor al acesteia (contact, leganat, voce calduroasa, suras) amplifica sentimentul de siguranta.

Diferitele manifestari ale anxietatii

Episodul angoasei acute (anxietate acuta paroxista)

Este un acces brutal de anxietate difuza, care nu se fixeaza asupra nici unui obiect precis. Subiectul este invadat de un sentiment intens de teama, o impresie de catastrofa iminenta si nedefinita, care depaseste orice posibilitate de linistire sau de rationament. Aceasta stare poate cauza o agitatie intensa sau, din contra, o inhibitie motorie. De asemenea, este insotita de manifestari vegetative.

Paroxismul anxios

Episoadele pot dura de la cateva minute pana la una sau doua ore. Apar brusc, copilul pare ingrozit si buimac. Se manifesta prin neplaceri somatice diverse, tremuraturi, varsaturi, transpiratie. Cu cat copilul este mai mic, cu atat contextul somatic este mai bogat.

Accesele de angoasa la copil survin, deseori, ca urmare a unui eveniment traumatizant care-i trezeste temeri, mai mult sau mai putin inconstiente, de pericol corporal, abandon sau pierdere a dragostei; micutul vede acest eveniment ca pe o pierdere a controlului.

Atacul de panica

Episoadele de acest tip sunt, deseori, imprevizibile, nu survin imediat inainte sau dupa o expunere la o situatie care provoaca anxietate. Sunt de scurta durata, de intensitate mare si recidiveaza.

Anxietatea este, deci, exprimata prin manifestari fizice: agitatie dezordonata, tahicardie, ameteli, tremuraturi, paloare, decolorare a buzelor

Anxietatea cronica

Se observa o tulburare mai mult sau mai putin permanenta care poate disparea atunci cand copilul este cu parintii sai sau, din contra, in afara casei (cu prietenii). Aceasta anxietate se accentueaza, uneori, in anumite momente ale zilei (la trezire sau la apropierea noptii). Situatiile noi, neprevazute (consultatii medicale) sunt susceptibile de a creste nivelul de anxietate.

Acest tip de anxietate se raduce, deseori, de catre anturaj, ca o suita de refuzuri, de capricii. Semnificatia comportamentului copilului care sufera de anxietate cronica este mult timp prost inteleasa de ceilaltiRead the English version of this article: The Child`s Anxiety
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
5 comentarii
 • a spus
  joi, 22.01.2009
  interesant articol.chiar ma pune pe ganduri,cred ca si noi ne confruntam cu aceasta problema.teama [ ... ]
 • a spus
  vineri, 01.06.2007
  dragutz ziteu..;;) e kiar nice da.. putetzi si voi plz sa scrietzi niste kiestii si despre [ ... ]
 • a spus
  vineri, 16.06.2006
  Imi pare foarte rau ca trebuie sa spun acest lucru, dar am constatat ca acest articol este copiat. [ ... ]
 • a spus
  joi, 15.06.2006
  Imi pare foarte rau ca trebuie sa spun acest lucru, dar am constatat ca acest articol este copiat. [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 14.06.2006
  Foarte bun articolul! [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu