LA MULTI ANI!

Sa cresti sanatos si in armonie, sa zambesti mult si sa razi cu pofta in fiecare zi!

Aniversarea primului an: familie, nasi, turta, mot, invitati, hainute elegante, cadouri, jucarii, fotografii, tort, baloane… Moment de bucurie pentru toti, emotii intense pentru parinti. Felicitari, mami si tati!

Prima copilarie

In perioada anteprescolara (1-3 ani) vei observa multiple schimbari si transformari la copilul tau. Caracterul formativ se realizeaza prin activitatea in ansamblu a copilului, dar si prin sistemul de noi relatii cu cei din jur. Copilul tau va trai noi experiente de viata prin integrarea lui in interrelatiile grupului familial. Vei observa ca va incepe sa sesizeze regulile, orarul, interdictiile, stilul de viata al familiei din care face parte. De asemenea, in perioada urmatoare, vei observa ca isi va consolida autonomia, isi va perfectiona mersul, iar comunicarea verbala se va nuanta. Acest lucru ii va stimula dezvoltarea activitatii psihice.

Cad, ma ridic si merg mai departe

La varsta de un an, copiii se afla in diverse stadii de dezvoltare in ceea ce priveste mersul.
Mersul apare intre 10 si 18 luni, varsta medie la care copiii merg fiind aproximativ 14 luni. Mersul ii ofera copilului noi spatii, iar el porneste in explorarea lor cu avant si entuziasm.
Dezvoltarea capacitatii de a merge se bazeaza pe o maturitate suficienta, fizica si psihica, dar si pe temperamentul copilului.
Cei activi, exploratorii, vor merge mai devreme, iar cei calmi, observatorii, merg de obicei mai tarziu.

Odata cucerita autonomia, copilul in picioare saluta lumea, universul lui se largeste, mainile i se elibereaza, energia i se consuma, iar el vrea sa descopere totul. In cursul lunilor urmatoare, caderile vor fi numeroase, dar ajuta-ti copilul sa aiba incredere in capacitatile sale fizice, antreneaza-l sa depaseasca obstacolele.

Hai, spune-mi!

Comunicareacu mama constituie sursa continutului semantic al cuvintelor asimilate.Este important sa intretineti comunicarea, sa ii vorbiti mult, corectsi clar. Desi copilul nu vorbeste inca, procesul de acumulare amaterialului verbal este tot mai intens. Majoritatea copiilor deaceasta varsta pot sa pronunte doar doua cuvinte dintre acestea: „mama”, „tata”, „apa”, „papa”. In lunile urmatoare copiii acumuleaza totmai multe cuvinte. Dezvoltarea limbajului depinde de fiecare copil in parte, iar diferentele dintre copii pot fi mari. Nu te ingrijora. Toate la timpul lor.

Sunt gelos!

Incepanad cu varsta de 1 an, copilul incepe sa manifeste sentimente complexe. Unul dintre acestea este gelozia. Copilul sufera daca nu este obiectul exclusiv al dragostei mamei sale, este iritat cand mama se apropie mai mult de altcineva. Unii copii intervin cand parintii se imbratiseaza, cerind sa fie luati la mijloc, sau chiar respingand tatal pentru a ramane el in bratele mamei. Copilul traieste aceste situatii ca pe niste frustrari reale, se agita, plange sau respinge o a treia persoana, ca si cum aceasta ar fi un obstacol in relatia sa privilegiata cu mama lui. Asigura-l de dragostea ta, dar vorbeste-i foarte clar si despre sentimentele tale fata de tatal sau, ceilalti copii etc.

Incurajat cu caldura si blandete, copilul va intelege ca este iubit neconditionat, dar ca nu este singurul obiect al dragostei tale.

Un copil disciplinat

Sfatul specialistului:

“Disciplina cea mai eficace nu este nici extrem de rigida, nici toatal permisiva. Disciplina stricta formeaza copii total supusi parintilor lor, dar necontrolabili in afara autoritatii parintilor sau altor adulti. Parintii total ingaduitori nu ajuta la formarea unor copii capabili sa faca fata lumii reale. Acesti copii lasati in voia lor sunt deseori egoisti, violenti, nepoliticosi, gata de cearta, iadaptabili. Pentru copil, parintii severi apar cruzi, deci neiubitori, iar parintii parintii ingaduitori apar nepasatori.”
 (Dr. M.G.Ciobanu, autorul cartii “Mama si Pruncul”, ed. Med. Buc si ed. Accent Print, Suceava)

NU UITA, MAMI!

Luna aceasta nu uita de vaccinul DTP/VPO . Intreaba-l pe medicul pediatru despre vaccinarile obligatorii si facultative, hotarati impreuna care dintre vaccinurile facultative le veti face copilului tau la momentul potrivit. La aceasta varsta copilul tau isi va manifesta mai vehement teama de doctor. Fereste-te sa-i transmiti nelinistea ta, pastreaza-ti calmul si incearca sa fii relaxata.

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre aceasta varsta, NN te invita sa cauti printre articolele pe care le ai la dispozitie. Intra in categoriile care te intereseaza si invata mai multe despre tine si copilul tau: 1-3 ani , Puericultura , Scoala Parintilor, Educatie, Agenda Medicala.

Util: Grafic de crestere (inaltime/greutate)

NU UITA CA PUIUL TAU ESTE UNIC!Acest ghid de dezvoltare pe etape de varsta iti indica doar potentialul pe care il are un copil, iar daca progresele nu apar chiar acum, nu te ingrijora, ele pot sa apara in curand. Ai incredere si rabdare! NN iti recomanda si te incurajeaza ca de fiecare data cand ai o nelamurire legata de sanatatea copilului tau sa te adresezi unui specialist.

In imagini: Alexia Herman


Doresc sa primesc LUNAR articole despre „Dezvoltarea copilului” MEU.