De la inceputul sarcinii si pana la intarcarea bebelusului, sanii trec prin tot felul de schimbari, pregatindu-se pentru sosirea lui bebe si pentru rolul lor cel mai important, alaptatul.

La ce schimbari te poti astepta?

  • sanii devin mai mari, mai plini, mai grei
  • sunt mai sensibili
  • aureolele se inchid la culoare datorita hormonilor care controleaza pigmentarea pielii.
  • incep sa se observe venele de sange de sub piele pentru ca creste fluxul sanguin in sani.
  • unele mamici au scurgeri de colostru, o substanta galbuie, consistenta
  • mameloanele sunt mai mari si mai „iesite in afara”
  • pe suprafata aureolelor se observa mici umflaturi. Sunt glandele numite tuberculii lui Montgomery.

Daca acum cresc considerabil in dimensiuni, dupa ce incetezi alaptatul sanii revin la normal si pot parea lipsiti de fermitate, lasati.

Pentru a preveni acest aspect neplacut, inca de la inceputul sarcinii trebuie sa iei anumite masuri. Dusurile scotiene (alternanta rece cald) sunt utile pentru a pastra fermitatea pielii. Apa rece nu trebuie sa aiba o temperatura prea mica, ci doar atat cat suporti. Daca nu poti trece cu jetul de apa rece peste sani si decolteu, tamponeaza usor pielea cu un burete inmuiat in apa rece.

Sutienul are un rol foarte important in pastrarea aspectului sanilor. In lipsa lui, muschii pectorali si pielea sanului sustin toata greutatea marita si, in timp, se lasa. Trebuie ales un sutien care sa sustina bine sanul, fara a-l apasa si a-l strange. Ideale sunt cele pentru gravide, din materiale moi si naturale (bumbac). Cupa trebuie sa aiba marimea potrivita pentru a nu strange sanul, deci probabil ca va fi nevoie sa schimbi mai multe sutiene pe parcursul sarcinii. Orice model ai alege, benzile care vin pe umeri trebuie sa fie late, pentru a nu rani pielea si a putea sustine greutatea sanului.

Cum este sutienul ideal?

  • Ofera o buna sustinere
  • Are exact marimea potrivita, si la cupe si la circumferinta bustului.
  • Are benzi late pe umeri, la spate si sub sani
  • Are circumferinta bustului reglabila
  • Nu are sarme sub cupe.

Pe langa un sutien potrivit, cand mergi la cumparaturi trebuie sa cauti si creme speciale pentru sanii gravidelor. Ca sa-ti pastrezi sanii frumosi si dupa nastere, si ca sa eviti vergeturile, secretul este ca pielea sa fie cat mai elastica si hidratata. Cauta creme cu continut de colagen, elastina, vitamina E, ulei din germeni de grau. Aceste substante hidrateaza, hranesc si pastreaza elasticitatea naturala a pielii. Sanii se maseaza bine cu crema, cel putin o ata pe zi, cand pielea este curata.

Se pastreaza acest obicei si in perioada alaptarii, dar cu mai amulta atentie, sa nu intinzi crema si in jurul sfarcului, unde va atinge bebele cu gurita. De asemenea, in timpul alaptarii, mare atentie la igiena pentru a preveni mastitele, ragadele si alte afectiuni care ameninta sanatatea si aspectul sanilor. Dupa alaptat sfarcul se unge cu propriul lapte, cel mai bun leac pentru ragade.

Dupa nastere, dar si inainte daca sanatatea iti permite, poti sa faci exercitii pentru intarirea muschilor pectorali, cei care sustin sanii. Devenind mai puternici, acesti muschi pot sa sustina mai bine greutatea tesutului mamar.