Multi parinti considera ca odata cu venirea pe lume a copiilor, va trebui sa se lipseasca de vacantele la mare, cel putin pentru cativa ani. Total gresit! Pentru cei mici este chiar indicata o vacanta la mare la mare, chiar de la cele mai fragede varste. In momentul in care incepe sa mearga in picioare bebelusul este gata pentru plaja, evident cu toate masurile de precautie necesare.

Unul din cele mai importante avantaje sunt aerosolii. Particule fine de apa sarata, bine ionizate, aerosolii se gasesc in preajma marii sunt bogati in oligoelemente. Ei sunt inspirati odata cu aerul si, ajunsi in plamani, fluidifica secretiile bronsice, ajutand la vindecarea unor boli respiratorii, precum alergiile. De altfel se stie ca aerul din minele de sare este benefic pentru plamani si poate vindeca bolile lor. Intr-un mod asemanator functioneaza si aerosolii de la malul marii. In plus, se spune ca aerosolii de la Marea Neagra ar stimula memoria, desi nu exista studii recente in acest sens. O cura de aerosoli ar trebui sa dureze cel putin o saptamana. Perioada cea mai propice este dimineata, pana in ora 9:00, dar si seara, dupa apusul soarelui.      

Un alt avantaj al unei vacante la mare este expunerea la soare, care favorizeaza sintetizarea vitaminei D, deci fixarea calciului. Nu mai trebuie sa spunem cat de important este calciul pentru oasele unui copil in crestere. Evident, expunerea la soare trebuie facuta cu masura si luand toate masurile de precautie. Pielea unui bebelus se poate arde chiar si in 15minute, chiar si intr-o zi innorata. In niciun caz nu pleca la mare fara crema cu factor de protectie solar, care in cazul copiilor ar trebuie sa fie de 50+. Specialistii considera ca lotiunile cu SPF sunt potrivite pentru totii copiii, chiar si pentru cei sub sase luni. Pentru mai multa siguranta, ia o crema speciala pentru copii si testeaz-o mai intai pe o zona mica. Daca nu apare nicio reactie alergica, inseamna ca o poti folosi fara grija. Crema se aplica pe pielea copilului, ca si pe cea a adultului de altfel, cu 20-30 de minute inainte de a iesi la soare iar aplicarea se repeta la doua ore, sau ori de cate ori consideri ca este necesar.

Sub nicio forma copilul mic nu trebuie sa stea la soare la ore periculoase, adica intre 11:00  si 17:00. Mergeti la plaja dimineata, apoi odihniti-va inauntru, la muzeu, intr-un loc de joaca acoperit, iar seara va puteti reintoarce la malul marii. Daca stai la umbra in orele periculoase, sau aduci pe plaja o umbrela, sa nu-ti inchipui sa bebelusul este in siguranta. Iarba, nisipul, apa, toate reflecta razele solare, iar pentru o piele de bebelus este de ajuns. Nici imbracat, cel mic nu este in siguranta. Unele haine, in special cele deschise la culoare, permit trecerea radiatiilor UV intr-o proportie destul de mare.

Oriunde ai fi, nu uita sa ii pui micutului ochelarii de soare si o palarie  care sa-i protejeze fata, gatul si capsorul. Hidratarea este foarte importanta atunci cand este expus la temperaturi ridicate, deci asigura-te ca ai la tine in permanenta o sticla cu apa. 

In cazul cpiilor sub un an, arsurile solare sunt o urgenta medicala. Daca pielea este calda, de culoare rosie sau au aparut basici, trebuie facuta o vizita la doctor. Arsurile usoare pot fi tratate cu o crema hidratata pe baza de apa sau cu comprese inmuiate in apa calda ca de soare.

Un alt avantaj al vacantelor la mare sunt jocurile in nisip. Manuind galetusa, lopatica si celelalte jucarii, copilul isi perfectioneaza abilitatile motorii fine, iar imaginatia ii este stimulata de multitudinea de forme pe care le poate crea din nisip. Ai grija insa la firele de nisip care pot patrunde in ochisori. Joaca in nisip, oricat de amuzanta si educativa ar fi, nu este indicata daca bate vantul. Chiar si in conditii normale, este mai bine ca cel mic sa se joace foarte aproape de mal, unde valurile uda nisipul si particulele fine nu pot ajunge in ochisori.

Inotul sau simpla balaceala in apa marii este o activitate foarte utila pentru bebelusi, contribuind la o dezvoltare armonioasa a muschilor. Din pacate unii copii se tem de apa si greu pot fi convinsi sa intre in mare. Nu forta copilul sa intre in apa. Aceasta poate fi o experienta traumatizanta. Lasa-l sa pastreze distanta cat vrea el, jucati-va chiar pe mal unde apa ii poate atinge piciorusele si arata-i ca tu te distrezi si te simti foarte bine cand faci baie in mare. O alt varianta pentru copiii care se tem de apa, este piscina gonflabila care poate fi umpluta cu apa de mare si pusa pe tarm. Astfel, cel mic se obisnuieste treptat cu apa si va deveni dornic sa incerce balaceala adevarata.

Chiar daca ati depasit aceasta teama de apa, nu uita sa iti supraveghezi copilul permanent. Bebelusii pot sa se inece chiar si intr-o cadita pentru baie, deci marea poate fi un real pericol pentru ei. Uneori, chiar si aproape de mal, curentii sunt mult prea puternici si pentru adulti, dar pentru un bebelus. El nu constientizeaza pericolul si poate incerca sa faca o baita fara mami sau tati.   

Cand intri in apa cu cel mic, stai inaintea lui si roaga-l sa calce pe urmele tale. Nu este exclus ca pe fundul apei sa se afle o sarma, o bucata de fier sau o piatra plina de alge si alunecoasa,.Este mai bine sa eviti accidentele, dar si animalele marine de tot felul pewntru ca nu poti sti niciodata cum  vor reactiona ele la intalnirea cu un bebe. Pana la urma noi suntem cei care le invadam teritoriul. Deci fereste copilasul de meduze, crabi si orice alta vietate.

Iata ca marea ofera o multime de beneficii celor mici. Ii poate invata atatea lucruri si le poate transmite atatea mesaje. Un copil care iubeste marea va deveni un adult care iubeste marea si care este constient de necesitatea protejarii mediului. Ca sa nu mai vorbim de avalansa de senzatii, privelisti si lucruri noi, atat de educative pentru orice bebelus curios sa descopere lumea din jurul lui.