Stim deja ca hormonii dicteaza cam tot ce se intampla in corpul nostru, deci nu e de mirare ca intr-o perioada atat de delicata a vietii tale, cand are loc o adevarat furtuna hormonala, nici parul nu scapa neafectat. Daca in timpul sarcinii podoaba capilara este mai bogata si mai frumoasa ca oricand, dupa nastere vei cadea in extrema cealalta si vei incepe sa pierzi mult par. Din fericire, totul este temporar si lucrurile intra in normal in primul an de viata al bebelusului.

La un par sanatos, 85-90% dintre fire sunt in faza de crestere timp de 2-6 ani. In aceasta faza, numita anagena, parul creste cu aproximativ un centimetru pe luna. Restul de fire, 10-15%, sunt in faza de repaus, numita telogena, dar numai pentru 2-3 luni. In faza telogena, firul de par nu mai creste, dar ramane atasat de folicul. La sfarsitul acestei perioade, firul respectiv cade, iar in locul sau va creste altul nou. Dupa o perioada de crestere de 2-6 ani si acest nou fir va intra in repaus, dupa 2-3 luni va cadea si ciclul se va relua. 

Hormonii si parul in timpul sarcinii

In perioada sarcinii, insa, hormonii intervin asupra firului de par, modificandu-i ciclul de crestere. Astfel, nivelul crescut de estrogen prelungeste faza anagena (de crestere) si o incetineste pe cea telogena (de repaus). Astfel, firul creste mai mult, inainte sa intre in repaus, iar atunci cand intra in repaus ramane mai mult timp prins in folicul, inainte de a cadea. Asa se face ca gravidele au parul mai bogat si mai puternic, ba chiar si mai lucios uneori. Din pacate, aceasta stare va lua sfarsit dupa nastere. Nivelul estrogenilor scade, creste nivelul prolactinei, si se instaleaza stresul. Drept urmare, faza anagena despre care vorbeam mai sus se scurteaza, iar faza telogena este grabita. Astfel, parul cade in cantitati mai mari, devine mai rar si mai tern. Pentru ca fenomenul este controlat hormonal, nu ai cum sa-l opresti. De fapt, nici nu ai de ce pentru ca nu este nimic anormal si oricum nu vei ramane fara par in cap.

In timpul sarcinii, nu trebuie sa faci eforturi prea mari pentru a pastra sanatatea parului. Ajunge sa il speli in ritmul normal si sa aplici un balsam de la jumatate pana la varfuri. In ce priveste vopsirea parului in timpul sarcinii, parerile sunt impartite. Daca unele studii au aratat ca nu ar exista niciun pericol, altele au dovedit ca substantele chimice din vopseua de par ar putea avea un efect teratogen, adica provoaca malformatii la fat, pentru ca vopseaua, desi trebuie sa coloreze doar parul, ajunge in contact cu pielea capului, substantele din ea patrunzand astfel in organismul mamei. Totusi, asta nu inseamna ca trebuie sa ramai nevopsita in cele noua luni. Din trimestrul doi, cand organele fatului sunt deja formate, vopsitul parului este sigur. Pentru orice eventualitate poti folosi vopsea cat mai naturala sau pe baza de henna.

Dupa nastere, in schimb, parul tau are nevoie de ceva mai multa atentie. Chiar daca nu poti face nimic pentru a impiedica actiunea normala a hormonilor poti macar sa ai grija sa nu rupi mai multe fire.

Cateva sfaturi :

  • Evita coafurile care trag de par, putand sa rupa firele (cocul, coada de cal stransa).
  • Evita uscatorul de par, care supune firele unei temperaturi prea ridicate, degradandu-le rapid.
  • De asemenea, evita placa de intins parul, care este cel mai mare inamic in aceasta perioada.
  • Dupa dus, nu freca parul cu prosopul si nu-l peria cand este inca ud. Parul ud este cel mai fragil si se rupe cel mai usor. Tamponeaza-l usor cu prosopul, pentru a-l sterge si piaptana-l cu un piaptan cu dintii rari.
  • Evita produsele de styling, care incarca parul, il deterioareaza si il rup.
  • Si, cel mai important, asigura-te ca ai o alimentatiue sanatoasa, bogata in legume si fructe care iti ofera aportul necesar de fier, vitamine si minerale.