Sarcina, nasterea si primele saptamani de viata ale nou-nascutului ar trebui sa fie pentru orice femeie o perioada speciala, plina de bucurii si fericire. Din pacate, nu intotdeauna lucrurile merg atat de bine pe cat am vrea. Pentru unele mamici sarcina si nasterea sunt experiente traumatizante care modifica mult perceptia asupra vietii sexuale, uneori ducand chiar la fobii.

Fobia este o teama persistenta si incontrolabila de un obiect, o fiinta sau o situatie, general acceptate ca fiind nepericuloase. Am auzit cu totii de claustrofobie, arahnofobie, agorafobie, si alte fobii mai des intalnite. E greu sa traiesti cu orice tip de fobie, dar mai putini stiu ca exista si fobii sexuale, care il afecteaza nu numai pe cel bolnav ci si pe partenerul sau. Un simplu sarut, o atingere sau un cuvant cu tenta sexuala poate sa duca la un atac de panica, dar la fel de bine e posibil ca numai gandul de a fi intr-o asemenea situatie sa provoace neplaceri. Simptomele pot merge de la transpiratie abundenta pana la probleme de respiratie, puls rapid si neregulat, greata, ameteala. Dar la fiecare persoana, fobia sexuala se poate manifesta intr-un alt fel.

Cauzele sunt adesea necunoscute, dar in majoritatea cazurilor ele sunt legate de o experienta traumatizanta. Exista femei care se tem de sex pentru ca au fost abuzate sau primele incercari de dezvirginare au fost extrem de dureroase. Exista femei care nu se tem de contactul sexual in sine ci de faptul ca ar putea ramane insarcinate, oricate metode contraceptive ar folosi. O asemenea fobie poate proveni dintr-o educatie prea stricta primita in copilarie sau din experienta traumatizanta a unui avort.

Pe de alta parte, exista si tacofobia, teama de sarcina (de durerea, neplacerile sarcinii) si de nastere. De pilda, exista femei care au dezvoltat tacofobie pentru ca au fost expuse la imagini si informatii cu privire la nastere, la o varsta prea frageda. O fetita care isi aude mama povestind propria nastere sau care vede filmul unei nasterii la cinci anisori, poate sa fie atat de marcata de experienta, incat ca adult va evita sa ramana insarcinata si probabil chiar sa faca dragoste cu partenerul. La fel se poate intampla cu o femeie care a trecut printr-o nastere extrem de dificila si dureroasa.

De fapt, de multe ori, fobiile sexuale au la baza o tacofobie. Femeile care par a se teme de sex, de fapt se tem de nastere si sunt in stare de orice pentru a o evita, inclusiv de o abstinenta sexuala prelungita.

Dar tacofobia nu este singura fobie sexuala. Fobiile sexuale sunt un fenomen complex si foarte complicat pentru ca exista foarte multe tipuri. Exista teama de penisul in erectie, de abuzul sexual, de atingeri sexuale, de BTS-uri, de sarut, de a fi gol in fata cuiva si in multe cazuri, avem de a face cu o combinatie a catorva tipuri de fobii.

Fobiile sexuale, ca si alte fobii, sunt tratate in primul rand prin psihoterapie. Prin medicatie se pot combate simptomele, insa problema ramane atata timp cat boala in sine nu este tratata. Principala modalitate de a trata o fobie este prin expunerea progresiva si controlata la factorul care o provoaca. Cand vine vorba de fobiile sexuale, partenerul trebuie sa fie la fel de implicat in incercarile de vindecare ca si cel bolnav.

Nu trebuie confundata fobia cu teama normala de o anumita situatie. Oricine se teme de abuzuri sexuale sau de BTS-uri si orice femeie care tocmai a nascut va avea anumite probleme in a-si relua viata sexuala sau se va teme de o noua nastere. Asta nu inseamna ca sufera de o fobie. E normal sa te temi de orice lucru care iti provoaca durere sau orice fel de neplaceri. Se poate vorbi de o fobie atunci cand iti este afectat stilul normal de viata. Insa in cazul comportamentului sexual este putin mai dificil sa-ti dai seama ce inseamna normalitatea. Daca observam tot timpul in jurul nostru cum se comporta un om sanatos la vederea unui paianjen sau la intrarea intr-un lift, detaliile din viata sexuala a altor cupluri  ne sunt oarecum straine.

Tocmai de aceea, este indicat sa discuti cu un specialist daca crezi ca ai putea suferi de o fobie sexuala. Este foarte probabil sa te inseli, dar nu strica sa ceri o parere avizata. De altfel, in mod normal psihoterapia este indicata dupa orice experienta traumatizanta care ar putea duce la o fobie, in cazul de fata dupa o nastere dificila, dupa un abuz sexual, dupa un avort. Astfel, aparitia unei fobii ar putea fi evitata. Din pacate, noi, romanii, avem impresia ca a merge la psiholog este egal cu a fi nebun, de unde si teama de a cere ajutor de specialitate atunci cand ne confruntam cu o problema emotionala.

Un articol din Campania de Informare „Parinte de nota 10 (zece)”