Femeia insarcinata trebuie sa benefieze de servicii medicale oferite cu promptitudine si atentie deosebita.Medicul de familie are obligatia de a lua in evidenta femeia insarcinata in primul trimestru de sarcina si de a o supraveghea medical lunar din luna a treia pana in luna a noua.

In afara de vizita periodica la medic este obligatoriu ca gravida sa beneficieze de o serie de investigatii paraclinice.
„Bateria” initiala cuprinde hemoleucograma, determinarea grupului sanguin si a Rh-ului (atat la mama cat si la tata), serologia sifilisului (VDRL), testarea HIV, sumarul de urina, calciu, magneziu, fier si glicemia.
Medicul de familie are obligatia de a le consilia pre si post testare HIV si sifilis.
Este important de stiut ca in timpul sarcinii au loc o serie de modificari normale noii stari fiziologice. Astfel, numarul de hematii si hemoglobina scad cu aproximativ 15 %, numarul de leucocite creste cu 66 %, viteza de sedimentare a hematiilor (VSH) creste marcant in sarcina, devenind un test inutil in aceasta perioada. Sideremia (fierul) scade cu 40 % la pacientele care nu primesc tratament cu fier, calciul seric si magneziul scad cu 10 %. Glicemia a jeun scade cu 5-10 % pana la sfarsitul primului trimestru.
Toate sarcinile trebuie evaluate pentru a determina daca exista factori de risc.Factorii de risc sunt numerosi si de aceea gravida trebuie urmarita cu atentie.
In continuare sunt abordati, pe scurt, cativa dintre acestia.

Incompatibilitatea de Rh. 

Cunoasterea factorului Rh este importanta deoarece in cazul incompatibilitatii de Rh dintre mama si tata (Rh negativ -mama si Rh pozitiv -tata), pot apare complicatii care pot conduce la pierderea sarcinii. Complicatiile pot surveni in cazul in care femeia se afla la a doua sarcina, a avut sarcini anterioare extrauterine sau a suferit avorturi provocate in antecedente. Pentru a le evita este necesara supravegherea izoimunizarii fata de factorul Rh prin testarea anticorpilor anti-Rh.

Afectiuni hepatice. 

Sarcina nu influenteaza evolutia unei hepatite mai ales daca aceasta este tinuta in echilbru. In ultima vreme s-au introdus ca analiza de rutina depistarea antigenului HBs, dat fiind ca virusul hepatitei B poate fi transmis copilului la nastere sau transplacentar. Nou nascutii afectati devin deseori purtatori de virus hepatitic B si prezinta disfunctie hepatica subclinica, dar nu dezvolta decat rareori hepatita neonatala evidenta. Profilaxia prenatala cu imunoglobulina si vaccinarea pentru HBV a fetilor expusi reprezinta principala strategie de tratament in aceasta situatie.

Infectia cu virusul citomegalic 

Poate traversa placenta si leza ficatul fetal. Este bine de testat prezenta virusului citomegalic deoarece infectia este de cele mai multe ori asiptomatica. De remarcat este faptul ca in tara noastra, incidenta acestor infectii este scazuta, iar testele serologice practicate dau deseori reactii fals pozitive. De aceea se recomanda chiar daca este mai scump, ca in cazul unui rezultat pozitiv obtinut prin folosirea acestei tehnici, acesta sa fie confirmat prin tehnici PCR.

Infectia cu HIV. 

Transmiterea heterosexuala a virusului si cresterea consumului de droguri i.v. a marit considerabil incidenta bolii la femei. Sarcina nu pare sa afecteze semnificativ evolutia infectiei HIV la mama. Riscul de infectare al nou-nascutului unei mame seropozitive este estimat la aproximativ 30 %.Datorita riscului mare de transmitere mama-fat a virusului HIV intreruperea sarcinii este o alternativa; exista totusi tratamente care scad rata de transmitere a virusului.

Infectia herpetica genitala

Infectia herpetica genitala are complicatii majore prin transmiterea la fat in timpul nasterii.Pacientele gravide si partenerii lor trebuie chestinati in privinta infectiilor herpetice recurente.Riscul de transmitere fetala la pacientele cu infectii recurente, dar fara leziuni vizibile este scazut.Insa in cazul prezentei leziunii herpetice,se recomanda nasterea prin cezariana.

Anemia. 

In general se instaleaza din cauza deficitului de fier, mai rar datorita deficitului de acid folic.Anemia prin deficit de acid folic afecteaza, in general, gravidele care sufera de diabet zaharat, alcoolism sau au un statut socio-economic scazut.

Diabetul gestational

Se defineste ca o intoleranta la hidratii de carbon. Graviditatea reprezinta un stress metabolic; femeile care nu suporta acest stress dezvolta aceasta afectiune. Conduita in aceasta situatie consta in modificarea dietei, efort fizic usor, monitorizarea glicemiei; in unele situatii va fi administrata medicatie corespunzatoare. Cea mai frecventa complicatie in acest caz este nasterea unui fat macrozom (peste cinci kilograme).

Infectiile urinare.

Infectiile urinare sunt frecvente in sarcina datorate in special hipotoniei ureterale indusa de progesteron si a presiunii exercitate de uterul gravid asupra ureterelor. Pentru a depista infectiile urinare, se efectueaza urocultura si in cazul in care aceasta este pozitiva antibiograma. Tratamentul se face numai la indicatia medicului, dat fiind ca numai o parte dintre antibioticele eficiente pot fi administrate gravidelor. De notat este faptul ca infectiile urinare nu pun probleme dezvoltarii fatului.

Infectiile cu Chlamydia, Mycoplasma hominis

Infectiile cu Chlamydia, Mycoplasma hominis si Ureaplasma urealyticum se pot asocia cu travaliul prematur. De aceea in cazul in care in antecedente au survenit avorturi spontane este bine ca gama de analize efectuate sa le cuprinda si pe acestea.
Infectiile cu Lysteria monocytogenes Fatul se contamineaza transplacentar sau la nastere. Bacteria prezinta un tropism marcat pentru tesuturile neuromeningeale si aparatul genital feminin.

Un alt grup important de afectiuni investigate in cazul gravidelor cu risc crescut de avorturi spontane este reprezentat de zoonoze. Dintre acestea toxoplasmoza este cel mai des investigata, devenind deja analiza de rutina. Toxoplasma gondii este un protozoar,pisica este singurul animal la care parazitul inscrie un ciclu evolutiv complet. Toxoplasmoza poate afecta creierul fetal si de aceea este bine ca gravidele sa limiteze contactul cu pisicile.