Ce legatura are sarcina cu nasul? Nivelurile ridicate de estrogen si progesteron fac sa creasca fluxul de sange in toate mucoasele corpului, inclusiv in mucoasa nazala, care devine mai moale si mai umflata.

Te simti ca si cum ai fi racita sau ai avea o alergie si, pentru ca-ti sufli nasul atat de des, intr-un moment in care mucoasa este schimbata de hormoni, din cand in cand apar si sangerarile. Pregateste-te sa suporti situatia timp de cateva luni bune. Uneori mamicile reusesc sa respire normal abia dupa nastere.

Pentru a trece mai usor peste aceasta problema si a evita sangeraririle nazale, trebuie sa urmezi cateva reguli simple:

A. Pentru a-ti curata nasul fara a rani membrana atat de delicata in aceasta perioada, sulfa-ti nasul corect. Acopera  o nara cu un deget si sulfa usor pe cealalta. Repeta pentru fiecare nara pana cand poti respira cum se cuvine.

B. Desi nu ai voie sa iei antihistaminice si sa folosesti spray-uri nazale, poti cere medicului tau un alt remediu pentru nasul infundat. Cel mai probabil iti va da voie sa folosesti un spray salin.

C. Pune in camera un umidificator cu apa calda. Aerul umed iti va face bine.

D. Cere medicului sa-ti mareasca doza zilnica de vitamina C. Aceasta vitamina iti face capilarele mai puternice si reduce riscul sangerarilor nazale. Daca medicul nu e de acord, consuma mai multe alimente bogate in vitamina C.

E. Atunci cand iti curge sange din nas apleaca-te usor catre in fata si strange usor zona de deasupra narilor, exact sub puntea nazala. Ramai asa timp de cateva minute. Daca sangerarea continua, repeta. Este gresit sa te asezi pe spate atunci cand iti curge sange din nas. Hemoragia nu se opreste, iar sangele curs se duce in stomac.

 Daca sangerarile devin frecvente, cere ajutorul medicului!

Acest articol face parte din Campania de Informare „Parinte de nota 10 (zece)”