Pe langa toate lucrurile minunate pe care sarcina ni le prilejuieste, am sa acord atentie in urmatoarele randuri doar unui aspect, pe care il consider insa de maxima importanta.

Care sunt cateva din aspectele pe care o sarcina ne poate invata?

Control vs acceptare

Pe parcursul sarcinii apar inevitabil sentimentele de o totala vulnerabilitate si neputinta. In acest sens, sarcina ne poate invata despre control si autocontrol despre cum unele situatii atat de importante pentru o mama sunt de fapt atat de mult in afara controlului ei. Sunt atat de multe variabile necunoscute. Nu vom putea controla cum va fi copilul, cum va fi lumea in care va trai.

Deci prima lectie care vine este despre intelepciunea de a accepta ce nu putem schimba pastrandu-ne resursele pentru situatii care sunt in puterea noastra: schimbarea gandurilor, sentimentelor si comportamentelor proprii pentru a fi eficienti. Eficienta este utila in a reduce iluzia de control si dorinta de omnipotenta care, prin utopia ei, la un moment dat atrage dupa sine dezamagirea, disperare, dezorganizare.

Studiile au arata ca aceasta iluzie de control are un efect negativ asupra receptivitatii si sensibilitatii mamei la semnalele copilului. Deci aceasta variabila joaca un rol foarte important in interactiunea mama-copil, mama filtrand semnalele copilului printr-un set de semnificatii proprii, fapt ce poate avea ca rezultat o latenta mai mare sau raspunsuri inadecvate la nevoile copilului.

O buna autoacceptarea insa se reflecta si intr-o mai buna acceptare a copilului si o acordare la nevoile lui care sunt percepute correct si la care se raspunde fara a crea confuzie, acest fapt conducand la o relatie calda si bazata pe incredere.

Anxietate vs increderea

Sarcina ne invata despre frica. Toate mamele au un set de frici care sunt specifice unei culturi. Cand o femeie ramane insarcinata, se formeaza o organizare mentala noua: constelatia maternala care are in centrul ei protectia copilului. Problema apare cand aceasta constelatie activeaza temeri atat de puternice incat mama este epuizata. Mama nu stie ce sa faca cu aceste frici si cu oboseala generate.

E foarte greu sa le faci fata singura. Nu poti sa treci cu bine peste perioada sarcinii fara sa ai incredere. E nevoie de incredere in personalul medical, in tine, in copil, in suportul pe care cei din jur ti-l pot oferi, in divinitate. E nevoie de creearea unui mediu emotional pozitiv, empatic, in care mama sa se simta in siguranta, sustinuta, incurajata, confirmata. Meseria de parinte este foarte dificila, deci mama va avea nevoie de baza emotionala si informationala pentru a traversa cat mai confortabil aceasta perioada.

Sarcina este o perioada de griji si indoieli dar poate fi si una de bucurie si descoperire a miracolului ce se dezvolta in interiorul corpului fizic si psihic al mamei. Cu cat nivelul anxietatii este mai ridicat cu atat sunt mai scazute sansele mamei de a experimenta emotiile pozitive. Un secret pe care il puteti folosi este ca un nivel mai inalt de anxietate nu exercita o functie de protectie in fata pericolelor. Este suficient sa fiti vigilente pentru a avea spatiu si pentru bucuria pe care o creeaza increderea.

Vinovatie vs responsabilitatea

Acestea sunt teme si ele aduse la suprafata cu mult mai multa acuitate decat inainte. Te poti simti vinovata pentru evenimente care poate se petrec in celalalt capat al lumii, pentru ciocnirea dintre ghetari si gaura de ozon la care ai contribuit dand bani unui cersetor care si-a cumparat tigari. Si astfel nu ai facut suficient pentru a mentine un mediu sigur pentru copilul tau.

Daca vrei sa te simti vinovata, cu siguranta ca vei extrem de abila incat sa poti sa te simti astfel in ciuda oricaror argumente logice primite de la oricine. Insa daca vei afla ca de fapt vinovatia este eticheta pe care o punem uneori peste teama de respingere, poate ti se vor deschide alte optiuni.

Cumva, vinovatia este moneda cu care iti platesti acceptarea din partea societatii, mentinandu-ti un statut de mama suficient de ingrijorata si de vinovata, adica o mama care respecta parametrii stereotipului cultural. Chiar daca ceea ce cumperi de fapt este o iluzie de acceptare de care nu ai nevoie. Nu societatea iti va conferi statutul de mama suficient de buna ci copilul tau. Iar pentru binele copilului tau nu ai nevoie sa te simti vinovata. Nici el nici tu nu aveti in mod real nimic de castigat despre asta.

Insa pentru amandoi va fi mult mai bine daca tu te vei simti doar responsabila pentru ceea ce tine de tine. Sarcina te poate invata deci cum sa renunti la balastul culpabilitatii pentru marfa valoroasa a responsabilitatii.

Lectiile pe care ni le ofera experienta sarcinii sunt nelimitate. Depinde numai de noi ce alegem sa folosim si in ce mod, asa incat amintirea sarcinii sa fie una luminoasa, presarata cu nenumarate beneficii sau o gaura neagra in care teama si confuzia si alte emotii nedefinite au creat dorinta de a uita cat mai multe din acea perioada. Tu cum iti doresti sa iti amintesti despre sarcina ta?