In timpul sarcinii, ametelile reprezinta o problema destul de obisnuita, cel mai adesea cauzata de hipotensiune (presiune scazuta a sangelui). De obicei, acest simptom nu se manifesta decat in cel de-al doilea trimestru, dar poate aparea si mai devreme, in functie de organism.

Hipotensiune

Exista doua motive pentru hipotensiunea pe perioada sarcinii. Primul ar fi uterul care se mareste si care aplica presiune pe artera aorta si pe vena cava. Acest tip de hipotensiune poarta numele de hipotensiune supina si apare atunci cand stati intinsa pe spate. Ii puteti ameliora efectele sau chiar puteti sa o preveniti daca nu dormiti sau nu va odihniti intinsa pe spate. A doua cauza pentru hipotensiune presupune ridicarea rapida din pozitia sezand, sezand in genunchi sau din pozitia ghemuit. Aceasta poarta numele de hipotensiune posturala. Presiunea sanguina scade atunci cand va ridicati foarte repede, intrucat sangele coboara de la creier din cauza gravitatiei. Aceasta problema se rezolva daca va ridicati mai incet.

Anemie si hiperglicemie

Sarcina afecteaza, de asemenea, nivelul de zahar din sange. Sangele cu continut ridicat de zahar (hiperglicemia) sau cu continut scazut de zahar (hipoglicemia) poate reprezenta una dintre cauzele starii de ameteala sau de lesin. Multii medici recomanda femeilor insarcinate, in mod obisnuit, analize prin care se verifica nivelul de zahar din sange pe perioada sarcinii, mai cu seama daca acuza stari de ameteala sau daca in familie au existat cazuri de diabet. Majoritatea femeilor se pot feri de aceasta problema sau o pot ameliora daca urmeaza un regim alimentar echilibrat, daca nu sar peste mese si daca nu stau multa vreme nemancate. Ar fi indicat sa aveti cu dumneavoastra in permanenta un fruct sau cativa biscuiti, pentru cand si daca va fi nevoie.