Aspectul acesta tine seama partial de arondarea la teritoriu. Liberalizarea practicii medicale, cu inmultirea maternitatilor particulare, schimba modul de acordare a asistentei si va extinde competitia medicala.

Ingrijirea obstetricala a facut progrese imense in scaderea mortalitatii, bolilor mamei si nou-nascutului. Organizarea acestei ingrjiri a capatat insa un pronuntat aspect tehnic, asemanator chirurgiei. Nasterea este tratata deseori ca un act chirurgical: gravidei I se administreaza medicamente, este rasa si pregatita ca pentru operatie, apoi culcata pe spate pe masa de travaliu, cu picioarele fixate in suporturi. Dupa expulzie mama se recupereaza in salonul de lauzie, in timp ce copilul este ingrijit de alti specialisti in salonul de nou-nascuti, administrandu-i-se dupa program lichide clare sau un produs artificial numit lapte praf umanizat (formula).

Gravidele participa la luarea deciziei privind nasterea

In ultima vreme a aparut o noua atitudine fata de nastere, iar gravidele sunt tot mai interesate de ea. Gravidele participa la luarea deciziilor privind nasterea. Ele invata sa lucreze cu  corpul propriu pentru a-si controla durerea, in loc sa scape de ea prin medicamente. S-a constata ca barbieritul pubian creste riscul de infectii si nu mai este recomandabil. Fixarea picioarelor pe suporturi si epiziotomia nu mai intra in rutina nasterii. Se folosesc noi pozitii pentru nastere: sezand, stand in  picioare, pe vine, sau chiar in cada plina cu apa. Se organizeaza retele de femei gravide care se ajuta intre ele. Sotii apar in sala de travaliu pentru sprijinul emotional al gravidei. Copilul este oferit mamei imediat dupa taierea cordonului ombilical, iar alpatarea inlocuieste alimentatia artificiala in primele luni. Puraterea copilului in brate sau intr-un sac pentru sugar  inlocuieste caruciorul si intareste atasarea dintre mama si copil.

Noutatea nu este insa totdeauna solutia optima pentru fiecare gravida. Evita alternativele riscante, cum ar fi nasterea sub apa,care nu si-au facut proba timpului, chiar daca sunt trambitate de mass-media.

Maternitatile moderne

Maternitatile moderne din societatile avansate, pentru a deveni competitive si umanizate, permit gravidei sa-si perteaca travaliul, expulzia si lauzia intr-o singura camera si sa-si pastreze copilul cu ea, daca nu exista o complicatie medicala, care sa necesite separarea lor temporara. Atmosfera din maternitate este placuta, cu decoratie interioara atractiva si mobilier confortabil. Fiecare camera are o baie si un pat pentru insotitor. Echipamentul medicala este imediat disponibil, dar neobstructiv. Tatal si eventual ceilalti copii asista la nastere si incurajeaza gravida.

Atitudinea si competenta echipei care asista la nastere au desigur o importanta mai mare pentru evolutia mamei si a copilului decat aspectul decorativ al cemarei. Personalul competent, medici si asistente, perticipa periodic la cursuri obligatorii de reimprospatare a cunostintelor medicale pentru a-si mentine dreptul de practica; ajuta gravida sa mearga in timpul travaliului si sa nasca in orice pozitie confortabila, acceptandu-i dorintele, atat timp cat nu influenteaza ingrijirea optima pentru ea si pentru copil. Acest personal este capabil sa intervina imediat in caz de nastere cu risc crescut sau de complicatii.

Nastera la domiciliu asistata de moasapoate fi o alternativa, dar extrem de rara, pentru gravidele cu risc scazut si cu nasteri anterioare normale, in lipsa mijloacelor de transport.

Sursa: „Mama si pruncul, vol1”,
Marin Gh. Ciobanu