Multi ne-am intrebat de ce fetele prefera culoarea roz, iar baietii albastru. Suntem multi cei care alegem vestimentatia copiilor tinand cont de acest stereotip. Multi, dar nu toti..! Cum stau de fapt lucrurile? Care este legatura dintre aceste doua culori si sexul copilului? De ce multi dintre noi tin cont de aceasta stereotipie? Este oare pentru ca am fost conditionati sa gandim astfel inca din copilarie, sau exista predispozitii genetice pentru preferintele cromatice? Ne putem pune intrebarea ca ar fi cultura responsabila de preferintele noastre, ca doar cultura a dictat aceste preferinte?

In vremurile stravechi, barbatii si-au dezvoltat preferinta pentru albastrul asociat cerului senin, care indica vremea buna, propice pentru vanatoare. Femeile si-au dezvoltat abilitatile de culegatoare de fructe. Fructele coapte au culori aprinse. Fructele coapte si zemoase, numai bune de cules, sunt adesea de culoare rosie. Astfel, diviziunea muncii in societatile stravechi ar putea explica preferinta femeilor pentru culoarea roz, iar a barbatilor pentru albastru.

Ideea de a asocia albastrul cu sexul masculin ne poarta cu gandul in vremurile vechi, cand nasterea unui baiat era considerata semn de noroc in familie. Din acest motiv baietii erau imbracati in albastru. Albastrul era asociat cu cerul unde traiau zeii care detineau puterea si purtau luptele importiva raului.

Alegerea culorii roz pentru fete poate sa fie inspirata dintr-o legenda Europeana, care vorbeste despre trandafiri roz, delicati, din care se nasc fetitele.

In China antica, in vremea cand vopseaua si culorile erau inca rare, rozul era o culoare disponibila, deci ieftina, in timp ce albastrul era rar si scump. De aceea, era o mandrie sa-ti imbraci fiul in albastru.

Jean Heifetz scrie ca, timp de secole, toti copiii Europeni erau imbracati in albastru deoarece, in traditia Crestina, albastrul era asociat Fecioarei Maria.

Inainte de 1930, fetele erau imbracate in albastru, culoare delicata si gingasa, asociata cu pasivitatea si calmul, iar baietii in roz, culoare asociata cu energia si puterea. Au existat momente in istorie, arii geografice si zone culturale in care baietii purtau chiar rochii de culoare roz, coborau sa munceasca in mina imbracati in haine de culoare roz sau mergeau la razboi in uniforme de aceeasi culoare. Explicatia este simpla: culoarea roz, fiind o combinatie intre alb si rosu, a fost considerata la un moment dat a fi mai potrivita pentru baieti deoarece rosu este o culoare mai tare, o culoare puternica. Sangele este rosu, rosul este dramatic, rosul reprezinta forta.

Vestimentatia specifica sexelor, roz pentru fete si albastru pentru baieti, apare dupa al doilea razboi mondial. Atribuirea acestor culori specifice apare in secolul XX ca un stereotip de identificare a sexului si bazat pe teorii care sustineau ca fetele se nasc cu o afinitate particulara pentru culoarea roz. Totusi, in Belgia zilelor noastre, la botez, multe familii prefera sa-si imbrace baietii in roz, iar fetele in albastru.

Nu a trecut mult timp pana cand o cercetatoare, pe numele ei Anya Hurlbert, a condus un studiu care dorea sa demonstreaza ca preferintele cromatice ale unei persoane depind de sexul acesteia. Studiul s-a efectuat pe un esantion de 206 subiecti de ambele sexe si cu varste cuprinse intre 20 si 28 de ani. Fiecarui participant i s-au aratat o serie de triunghiuri colorate. Subiectii la evaluare au fost rugati sa isi aleaga nuanta preferata. Barbatii si-au indreptat atentia spre albastru, iar femeile au optat pentru roz sau lila. Albastru este o culoare agreata de ambele sexe, dar femeile prefera roz, au hotarat specialistii: „Desi ne asteptam sa descoperim diferente intre sexe, am fost surprinsi sa vedem cat de mari sunt acestea, mai ales daca luam in considerare simplitatea testului”.

Exista nenumarate pareri si legende legate de acest subiect, exista multe supozitii si la fel de multe teorii argumentate, care ulterior au fost combatute. Parerile difera, controversa ramane, dar un lucru este sigur: de-a lungul istoriei, culoarea roz nu a fost mereu considerata o culoare tipic feminina, iar albastrul nu a fost intotdeauna identificat exclusiv cu masculinul. Ramane sa alegem noi daca ne conformam sau nu stereotipurilor societatii in care traim.