Din ce in ce mai multi oameni amana sa puna bazele unei familii din motive profesionale sau materiale, pana la o varsta mai inaintata, iar astazi nu ne mai mira sa vedem copii de cativa anisori de mana cu tatici cu par grizonat. Daca femeile nu mai pot avea copii, o data cu menopauza, la barbatii se mai poate inca pana la 50, 60 sau chiar 70 de ani.

Dar daca varsta tot mai inaintata a mamelor a fost motiv de discutii si controverse in mai toate tarile civilizate, varsta tot mai inaintata a tatilor pare sa nu ingrijoreze pe nimeni.

De-a lungul anilor s-a crezut ca fertilitatea barbatilor nu scade odata cu varsta. Totusi, se pare ca barbatii, ca si femeile, au un ceas biologic care ticaie tot mai tare, pana in momentul in care se opreste de tot. Intr-adevar, este posibil ca un barbat de 70 de ani sa lase o femeie insarcinata, dar probabil ca ii va lua ani de incercari pana cand sa reuseasca o asemenea performanta, in timp ce un barbat pana in 30 de ani ar reusi in cateva luni.

Pe masura ce un barbat imbatraneste, spermatozoizii lui devin mai putin mobili, capata o forma mai putin potrivita si scad ca numar, motiv pentru care, sansele de a procrea se micsoreaza drastic.

Se pare insa ca nu numai forma, numarul si mobilitatea spermatozoizilor se schimba, ci si informatia genetica continuta in ei. Exista mai multe studii stiintifice care au aratat clar ca acei copii cu tatici mai in varsta au un risc crescut de boli genetice si alte probleme de sanatate care ii pot afecta pe termen lung.

Barbatii mai in varsta tind sa produca mai multi spermatozoizi cu mutatii sau aberatii cromozomiale. Adevarul este ca toti barbatii, indiferent de varsta produc asemenea spermatozoizi cu defecte, dar ei sunt distrusi de organismul barbatului printr-un proces numit apoptoza.

Un studiu publicat in 2003 a aratat ca, la barbatii mai in varsta, apoptoza nu mai este la fel de eficienta ca la cei tineri. Drept urmare, dupa o anumita varsta, mai multi spermatozoizi cu anomalii cromozomiale “scapa” cu viata si pot ajunge in lichidul ejaculat, apoi in tractul genital al femeii, unde fecundeaza ovulul.

Se stie deja foarte bine ca odata cu varsta creste riscul unei femei de a naste un copil cu sindrom Down. Totusi, un studiu al Universitatii din New York a aratat ca la mamele de peste 40 de ani, 50% din riscul de sindrom Down se poate atribui varstei tatalui. De atunci si alte studii au aratat ca varsta inaintata a tatalui poate fi cauza unor anomalii congenitale.

Pe langa sindromul Down, varsta inaintata a tatalui mai poate fi cauza acondroplaziei (un tip de nanism) si a sindromului Marfan (o boala cardiovasculara). Totusi, acestea sunt boli foarte rare si chiar pentru un tata in varsta riscul este mic.

S-au gasit unele legaturi si intre varsta tatalui si problemele de sanatate pe termen lung la copil, asa cum este leucemia. Leucemia copilului este legata si de varsta mamei si de unii factori de mediu. Varsta tatalui nu joaca decat un rol mic.

Insa schizofrenia a aparut la copii cu tati in varsta, chiar daca nu mai existase niciun caz in familie si nu pareau a exista alti factori declansatori. Mai multe studii au cercetat legatura dintre varsta tatalui si bolile mentale ale copilului. Unul dintre ele, realizat in Suedia, a aratat ca varsta tatalui este un factor ce poate duce si la tulburarea bipolara. Riscul incepe sa apara cand tatal are peste 40 de ani in momentul conceperii copilului si creste semnificativ daca tatal are peste 55 de ani. Copiii barbatilor peste 55 ani au sanse cu 37% mai mari de a dezvolta tulburarea bipolara si sanse cu 50% mai mari de a dezvolta tulburarea bipolara inainte de 20 de ani.

Desi inca nu se stiu foarte multe s-ar parea ca si riscul de autism este mai mare la copii nascuti din tati peste 40 de ani.

Pana acum nu s-au gasit dovezi ca varsta mamei ar putea influenta sanatatea mintala a copilului. Si totusi, in continuare se pune accent in special pe varsta mamei, pe dieta mamei, pe obiceiurile mamei in ideea ca numai parintele care poata sarcina este responsabil de sanatatea copilului. Nimic mai neadevarat. Si tatal contribuie la conceptie, iar sanatatea spermatozoizilor este cruciala. Ajunge ca un singur spermatozoid cu mutatii genetice sa se strecoare in lichidul ejaculat, iar daca acesta este cel care fecundeaza ovulul, rezultatul este fie un avort spontan, fie un copil cu probleme de sanatate.