Majoritatea parintilor vad in trecerea de la scutece la olita ca fiind un motiv de foarte mare bucurie. Mai ales ca desemneaza sfasitul unei perioade agitate de schimbare a scutecelor. Copii insa nu se arata de obicei la fel de entuziasti de aceasta schimbare.

Psihologii considera invatarea copilului sa mearga la toaleta ca fiind un pas foarte important al copilariei lor. Pentru cei mai multi dintre noi, invatarea la olita si-a capatat importanta din reactia naturala de dezgust manifestat de parintii nostri in momentele in care trebuiau sa ne schimbe. Asadar, emotiile se nasc mai intai la parinte si mai tarziu se transmit si copilului.

Incercarea de a obisnui copilul sa faca la olita prea devreme poate avea efecte dintre cele mai nedorite, in primul rand pentru ca parintele nu are niciun control asupra acestui "comportament" si apoi pentru ca nici copilul nu e capabil sa inteleaga ce i se cere.

Pentru a avea succes trebuie in primul rand, ca parintii sa invete sa isi controleze reactiile. Daca ii vei spune copilului: "Stai acolo pana cand faci ceva!", acesta va forma sentimente de vinovatie si anxietate – impiedicadu-l sa se relaxeze si sa ofere "raspunsul" corect.

De unde stii cand e copilul tau pregatit pentru a invata sa faca la olita?
In general fetele incep mai devreme decat baietii. Incercarile pot avea rezultate favorabile pentru ele in jurul varstei de 18 luni, iar pentru baieti dupa 22 de luni. Training-ul pe timp de zi va incepe intotdeauna inaintea celui de noapte atat pentru baieti cat si pentru fete.

De asemenea, nu se va incerca invatarea copilului sa urineze la olita mai intai – din simplul motiv ca sfincterele pentru urinare sunt controlate mai tarziu de copii.

Pentru a fi siguri care este momentul potrivit pentru a ii face cunostinta micutului tau cu olita tine cont de raspunsurile la urmatoarele intrebari:

1. Copilul tau urineaza in anumite momente ale zilei mai mult, fara sa se mai "scape" deseori pe timpul zilei?
2. Scutecului copilului ramane uscat pentru cateva ore?
3. Copilul realizeaza ca urmeaza sa urineze, luand in considerare pozitia, gesturile sau mimica fetei?
4. Copilul intelege si foloseste cuvinte importante pentru incercarea de a-l invata sa faca la olita?
5. Copilul poate sa isi traga pantalonii jos de pe el si inapoi in sus?

Daca raspunsurile la aceste intrebari este DA, atunci va aflati intr-un moment propice pentru a incerca sa inveti copilul cu olita.

Ai ajuns la concluzia ca e momentul potrivit, dar nu stii de unde sa incepi?
Creeaza un tabel! Noteaza in acest tabel: ora, ziua, scutec ud, scutec murdar� si nu uita un camp pentru observatii. Pune acest tabel undeva la vedere astfel incat sa nu uiti sa notezi in el – daca poti ar fi bine sa il asezi undeva langa locul unde arunci scutecele.

Urmarind acest tabel vei putea sa iti clarifici "programul de iesiri" al micutului tau si iti va fi mai usor sa stii cand sa il pui pe olita, evitand momentele nepotruvite care aduc mai multa frustrare decat sa il invete ceva pe copil.

Nu uita ca nu trebuie sa va grabiti un copil poate invata fara probleme sa fac la olita pana la varsta de 3 ani. Daca lucrurile nu merg bine, poti sa mai astepti si sa continui sa folosesti tabelul pana cand observi o regularizare a programului lui.

Cum sa il incurajezi pe copil sa stea pur si simplu pe toaleta?
Atitudinea parintilor este foarte importanta, este nevoie de foarte multa rabdare si de a nu uita sa recompensezi copilul cu atentie si veselie sau chiar cu ceva palpabil care stii ca ii produce placere.

Nu lua ca litera de lege cand o alta mama iti spune ce usor a fost pentru ea sa isi invete copilul sa faca la olita, de obicei, odata ce lucrurile se termina cu succes tindem sa uitam momentele de frustrare si de regres si sa le pastram doar pe cele ce deseamneaza succesul!

Sursa: BabyZone