Este primul copil. Singurul. Centrul atentiei voastre. Dar iata ca va veni inca un bebe, facandu-l sa treaca de la statutul de copil singur la cel de copil mai mare. Cum sa il pregatim cel mai bine pentru aceasta etapa din viata lui? 
Vrei o sora mai mica sau un frate mai mic? Primul vostru copil are doi, trei sau patru ani. Dorinta de a mari familia este din ce in ce mai mare. Daca anumiti parinti pastreaza acest secret doar pentru ei pana se concretizeaza dorinta lor, altii sunt tentati sa imparta acest lucru cu copilul lor. Trebuie sa il implicati si pe el in deciziile pe care le luati. Dar daca il intrebati ceea ce isi doreste asta nu inseamna ca el trebuie sa aiba ultimul cuvant. Aveti grija sa nu ii dati impresia ca el este cel care alege. 
Nici prea tarziu nici prea devreme. Greturi, oboseala, un mic abdomen bombat: primele semne de sarcina se instaleaza. Cand sa ii spuneti copilului mai mare despre asta? Totul depinde de varsta si de caracterul copilului. Dar depinde si de copii, de dorinta lor de a  anunta mai repede sau mai tarziu familia despre noul copil. Totusi, este bine sa asteptati pana la prima ecografie ca sa va asigurati ca totul merge bine. In cazul unui copil pentru care niste luni pot parea o eternitate, puteti astepta chiar si mai mult. Asta numai daca nu presimte ca se intampla ceva. Daca ii veti spune ca se insala va fi perturbat si acest lucru este nefast nu este indicat. Trebuie sa alegeti foarte bine momentul cand sunteti disponibile sa raspundeti la tot felul de intrebari. 
O stare de spirit pozitiva. Ce cuvinte sa alegeti ca sa anuntati vestea? Nu exista o formula magica dar trebuie sa aveti o stare de spirit pozitiva, sa ii transmiteti copilului bucuria ca va avea un frate sau o sora, bucuria ca se va imbogati familia. Cuvintele vor veni de la sine pentru a anunta vestea cea buna. Nu trebuie sa va justificati sau sa va scuzati ca vreti sa aveti un al doilea copil. Si asta, deoarece copilul este un veritabil „burete” care poate simti teama parintilor. Nu uitati sa il linistiti pe copil in ceea ce priveste dragostea voastra. 
Atunci cand burtica mamei se rotunjeste, copilul cel mare parca regreseaza. Vrea biberonul pe care l-a respins cu atata mandrie acum doar cateva luni. Face din nou pipi in pat, pune in pericol anumite lucruri pe care le-a obtinut cu atatea eforturi. Face mofturi de dimineata pana seara. Nu trebuie sa va ingrijorati. Este un semn bun. Inseamna ca micutul vostru se pregateste. Este ca si cum s-ar da cativa pasi inapoi pentru a putea sari. Isi ia avant. Regresia este o modalitate in care se pregateste maturizarea. 
Gelozia este o reactie normala. Gelozia este o reactie normala in acceptarea noului bebelus. Daca parintii nu sunt foarte ingrijorati, aceasta gelozie va disparea in mod natural. Nu incercati sa il protejati pe copilul cel mare, evitand de exemplu sa il schimbati pe cel mic in fata lui. Aceasta atitudine ii va confirma copilului cel mare pericolul pe care il reprezinta noul membru al familiei. 
Iubirea parintilor, iubire infinita. „Am impresia ca imi tradez fiica/fiul. Mi-e teama ca nu mai am destul timp pentru el/ea”. Sunt temerile parintilor care confunda impartirea iubirii cu felul in care isi impart timpul. Dar dragostea parinteasca nu este ceva care se imparte ca si o prajitura! Fiecare copil are locul sau bine stabilit in inima fiecarui parinte. Reactia copilului mai mare depinde in mare masura de starea de spirit a parintilor sai.