In jurul acestei varste, schitele celui mic capata mai mult contur, iar copilul isi controleaza mai bine miscarile necesare crearii „operelor” sale.
In acest stadiu, el nu are inca dorinta de a reprezenta realitatea sau lumea inconjuratoare, dar are mai multa precizie in miscari, imbogatind figurile cu detalii variate si multiple. Astfel, pornind de la forme simple, se nasc desenele complexe si originale.

Prima figura

Pe foile de desen ale celui mic va aparea cu incapatanare o figura aproape umana compusa dintr-un cerc (care reprezinta totodata capul si corpul), de care sunt atasate doua bete (picioarele) si doua linii (mainile). Detaliile care imbunatatesc acest desen se multiplica pe masura dezvoltarii mentale a copilului.
Ce inseamna acest desen? El are semnificatii multiple:
  • Atunci cand contureaza o silueta umana, copilul se reprezinta, inconstient, pe sine si dezvaluie perceptia pe care o are despre propriul corp.
  • Daca personajul este bine proportionat si  strucurat, inseamna ca cel mic este perfect adaptat realitatii inconjuratoare.
  • Daca figura este desenata cu linii subtiri, tremuratoare si are dimensiuni mici, acest lucru semnifica faptul ca cel mic se subevalueaza si se simte inferior altor copii. 

Un nume pentru desenele sale

In jurul varstei de trei ani, copilul incepe sa-si numeasca operele si sa-si comenteze realizarile grafice. Daca explicatiile sale nu vi se par coerente sau logice, nu va nelinistiti. Ceea ce vedeti pe foaie nu corespunde intotdeauna interpretarilor si descrierilor sale, pentru ca cel mic are felul sau special de a „traduce” evenimentele care se petrec in interiorul sau.
Copilul dumneavoastra este, deci, capabil sa asocieze desenele si cuvintele si descrie cu voce tare ceea ce deseneaza. Dar, atentie! Nu veti reusi intotdeauna sa recunoasteti in detaliile grafice ceea ce copilul va explica. Si totusi, este bine sa va implicati in aceste realizari, sa-i puneti intrebari si sa discutati pe marginea desenelor, chiar fara sa intelegeti despre ce e vorba.
Aveti insa grija sa nu-i impuneti niste interpretari personale si sa nu incercati sa decriptati, cu mintea dumneavoastra de adult, ce se petrece in desene. Copilasul isi va simti invadata intimitatea si nu va va mai arata capodoperele sale.