Te gandesti ca ar fi timpul sa ai familia ta, copilul tau? Inainte sa ramai insarcinata sunt multe lucruri pe care trebuie sa le stii. Nu conteaza cate carti citesti, la cate documentare te uiti, la cate cursuri participi; abia in momentul cand vei avea copii vei sti cu adevarat ce inseamna sa fii parinte. Asta ne arata cat de putine stim despre copii. Sunt sute, poate mii de lucruri care trebuie luate in considerare cand te pregatesti sa devii mama. Deocamdata iata doar 10 dintre ele:

  1. Ramai insarcinata numai daca ai motivele corecte.
    • Sunt multe motive gresite pentru care oamenii decide sa aiba copii, si numai un singur motiv correct. Esti gata sa ai un copil numai atunci cand ti-l doresti cu adevarat, cand iti doresti sa-l cresti, cand crezi ca-l poti creste in asa fel incat sa faci lumea mai buna.
  2. Intareste relatia pe care o ai cu partenerul tau.
    • Asta inseamna sa fiti o familie unita si fericita inainte sa includeti un copil in mecanismul complex al casniciei. Va fi mai bine pentru viitorii vostri copii, daca aveti o relatie puternica si sunteti sigur de sentimentele voastre.
  3. Fiti parinti buni inca din perioada conceptiei.
    • Aveti grija la ce va expuneti in aceasta perioada. Fumatul, alcoolul, drogurile pot duce la o sarcina dificila, cu complicatii sau avort spontan. Poate dauna chiar si expunerea barbatului la asemenea substante, deci este indicat ca ambii parteneri sa adopte un stil de viata sanatos. Ovulul incepe sa se formeze cu cateva luni inainte sa fie eliberat, deci trebuie sa eviti substantele daunatoare cu cel putin trei luni inaintea conceptiei. De asemenea, femeilor li se recomanda 0,4 mg de acid folic pe zi inainte de conceptie si in primele luni de sarcina pentru a reduce riscul defectelor congenitale la fat.
  4. Fii o mama buna ACUM.
    • Medicul tau iti poate da o lista de medicamente care nu sunt compatibile cu sarcina. Perioada cuprinsa intre saptamana a sasea si a noua de sarcina sunt cruciale pentru dezvoltarea organelor interne ale fatului, deci este perioada cea mai riscanta. Evita alcoolul, drogurile si tutunul.
  5. Invata care sunt semnele unei sarcini cu probleme.
    • Sangerarea si scurgerile abundente sunt semen ca lucrurile nu stau tocmai bine. Mergi la un control inainte sa ramai insarcinata, pentru ca tu si medicul tau sa stiti care este starea ta de sanatate. Apoi, imediat ce banuiesti ca ai putea fi insarcinata, grabeste-te s amergi la doctor.
  6. Ramai activa si in forma.
    • Inainte de sarcina, programul tau de exercitii trebuie schimbat foarte usor pentru a evita leziunile articulatiilor si incheieturilor care vor fi puse la grea incercare in timpul sarcinii. Totusi nu trebuie sa devii sedentara. Femeile care au avut o viata activa trec mai usor prin travaliu si nastere.
  7. Ai grija la alimentatie.
    • Hraneste-te cu multe proteine si cat mai putin glucide si lipide. Totusi, nu deveni o fanatica. Pana la urma, trebuie sa te bucurisi tu de viata. Cartofii prajiti nu sunt cel mai bun aliment in preconceptie, dar nici nu vor provoca vreo boala copilului.
  8. Informeaza-te in legatura cu nasterea.
    • Desi medicul tau iti poate oferi toate informatiile necesare in legatura cu sarcina si preconceptia, iti va fi de mare ajutor daca studiezi procesul nasterii. Ai grija insa! Multe carti si cursuri promoveaza nasterea naturala, fara epidurala sau alte calmante. Aceste mentalitati nut e vor deranja daca esti deja adepta nasterii naturale, dar daca inca nu te-ai hotarat cum vrei sa nasti, argumentele impotriva calmantelor iti pot da sentimente contradictorii. In perioada de preconceptie gandeste-te mai mult la procesul in sine. Mai tarziu, cand vei ramane insarcinata poti a te gandesti si la cum vei naste.
  9. Ai incredere in medicul tau
    • Daca ai incrdere in medicul tau te vei simti mult mai bine, atat in perioada de preconceptie cat si in timpul sarcinii, stiind ca tu si copilul tau sunteti pe maini bune. Daca nu ai incredere in medic inseamna ca trebuie sa-l schimbi.
  10. Bucura-te de viata.
    • Perioada conceptiei poate fi destul de stresanta. Incearca sa te relaxezi, gandeste in perspectiva si bucura-te de fiecare clipa. Savureaza momentele romantice si bucura-te ca esti femeie. In curand corpul si partenerul tau nu vor fi mai fid oar ale tale.