Toti copiii plang. Trebuie sa planga. Chiar si nou-nascutii perfect sanatosi plang intre o ora si trei ore, zilnic. Nefiind capabili sa faca nimic singuri, bebelusii depind de parinti, care ii hranesc, le schimba scutecul, le ofera o ocupatie, ii iau in brate. Plansul este modalitatea prin care copiii comunica aceste nevoi. Ca proaspat parinte poate fi dificil sa-ti dai seama ce vrea sa-ti transmita copilul tau, daca este obosit, suparat, ii este foame, frig sau cald. De aceea, in primele zile sau chiar saptamani plansul poate sa devina foarte suparator. Totusi, vei invata in timp sa recunosti plansul bebelusului si sa-i anticipezi nevoile.

Pe masura ce copilul creste si el va evolua si va deprinde modalitati noi de a comunica, reducand nevoia de a plange. Pana atunci iti va util sa cunosti cele mai commune motive pentru care plang beblusii.

Mi-e foame

Foamea este motivul care face cel mai des un bebelus sa planga. Cu cat este mai mic ca varsta, cu atat sunt mai mari sansele ca el sa planga de foame. Singura exceptie o reprezinta primele zile de dupa nastere cand copilul mananca mai rar. Daca alaptezi probabil ai observat asta, caci colostrul este produs de organismul mamei in cantitati foarte mici, iar laptele adevarat apare cam in a treia zi dupa nastere. Stomacul mic al unui copil nu poate primi mult lapte dintr-o data, deci daca plange incearca sa-i oferi repede o masa buna caci este foarte posibil sa planga de foame. S-ar putea ca plansul sa nu inceteze imediat, dar pe masura ce stomacelul se umple, bebe se va calma.

Nu ma simt confortabil

Bebelusii protesteaza imediat daca hainutele sunt prea stramte sau daca scutecul este ud. Se pare ca unora dintre copii le place scutecul plin, pentru ca este cald, dar altii simt nevoia sa fie schimbati imediat, mai ales daca scutecul le irita pielea sensibila. Asadar, daca bebelusul tau plange este indicat sa-i verifici scutecul si sa-l schimbi daca e nevoie. Astfel ai si ocazia sa verifici daca nu cumva scutecul este prea strans sau pantalonasii il fac sa nu se simta bine din diverse motive.

Am nevoie de caldura, dar nu prea multa.

Unora dintre bebelusi nu le place sa li se schimbe scutecul sau sa li se faca baie. Nu sunt obisnuiti ca pielea lor sa intre in contact cu aerul si prefera sa fie infasati. Daca si copilul tau e asa vei invata sa schimbi scutecul rapid. Ai grija totusi ca bebe sa nu fie prea imbracat, altfel ii va fi cald. Regula este ca micutul sa aiba un strat de haine in plus fata de tine. Pentru a vedea daca temperatura este potrivita, atinge-i burtica. Ea trebuie sa fie calduta – nici rece, nici fierbinte. Nu te lua dupa temperatura manutelor sau a picioarelor. Este normal ca acestea sa fie putin mai reci decat restul corpului. 

Vreau sa ma iei in brate

Unii bebelusi au nevoie de multe mangaieri si sarutari. Unui bebe mai mare ii este de ajuns sa te vada sau  sa te auda in jurul lui, dar nou-nascutii au nevoie sa fie luati in brate pentru a simti prezenta mamei. Daca bebe e schimbat si a mancat, probabil ca vrea doar sa fie alintat. Unii parinti se tem ca vor rasfata copilul prea tare daca tin mult in brate. Dar in primele luni de viata nu poate fi vorba de asa ceva. Acum trebuie sa stie ca mama si tata sunt langa el si ca se poate baza pe ei.

Vreau sa ma odihnesc

Multi dintre noi cred ca bebelusii pot sa doarma oricand oriunde. Intr-adevar unii din ei pot. Dar nu toti. Daca a avut o zi plina, cu multi musafirisi multe lucruri noi, bebelusului ii vine greu sa se linisteasca si sa adoarma, chiar daca este foarte obosit. Multi parinti isi dau seama ca bebe plange mai mult seara sau atunci cand a primit multe vizite. Daca nu pare sa existe niciun alt motiv, plansul ar putea spune “Sunt obosit, m-am saturat de agitatie”. Daca se poate du-l intr-un loc linistit si va adormi in scurt timp.

Vreau ceva dar nu stiu ce

Uneori n-o sa-ti poti da seama de ce plange bebele. Unii nou-nascuti trec prin crize de plans fara niciun motiv aparent. Nefericirea poate dura de la cateva minute pana la cateva ore, putand ajunge pana la o stare de plans aproape permanenta, denumita generic „colici”. Un copil are colici daca plange cel putin trei ore pe zi, trei ore pe saptamana. Colicile pot pune la grea incercare intreaga familie, mai ales ca nu exista niciun fel de leac. Din fericire aceasta stare nu va dura mai mult de trei luni.