Cu o zi in urma un post de televiziune a abordat in emisiunea de stiri o situatie alarmanta a copilului, era vorba despre suferintele pe care le are copilul in urma accidentelor domestice sau alt fel spus a accidentarilor din gospodaria familiei.


Se mentioneaza in statistici ca 44% din cauzele mortalitatii infantile la domiciliu sunt datorate accidentelor.
Este intr-adevar alarmant si este nevoie sa intelegem de ce se petrec aceste accidente.

Prin definitie accidentele sunt situatii imprevizibile si totusi acestea se pot limita si chiar evita.

Reporterul postului TV, ca si multi parinti, printre care si un tata intervievat in spital unde isi veghea copilul suferind in urma unui accident din casa, era mirat de ce copii fac mereu lucruri pe care adultii le interzic.

De ce umbla cu obiecte si substante periculoase,de ce se apleaca peste balustrada ferestrei sau balconului, de ce se impotrivesc interdictiilor pe care parintii le impun spre binele lor?
Aceasta era si intrebarea care mi-a fost adresata de reporter care dorea si raspunsul unui psiholog.

Si iata raspunsul:

Copii mici cunosc lumea din jur investigand sau cum spun specialistii prin explorari si experimentari.
Copilul are o curiozitate nelimitata, se spune ca este comparabila cu cea a cercetatorului, care in pofida tuturor pericolelor, continua experientele pentru a afla si a cunoste diferite fenomene.

In dorinta de cunoste, copilul se duce sa vada priza si sa experimenteze ce se intampla daca intoduce un ac „Se aprinde ca becul?
Daca arunca un pahar, sare ca mingea?
Ce gust are substanta aceea roz din recipientul din baie, este ca siropul bunicii?
Dar chibritutile, ce interesant este focul!

Cam asa rationeaza un copil mic, vrea sa stie si curiozitatea este mult mai puternica decat sfatul mamei, tatlui, bunicii.
Copilul nu doreste deloc sa contrarieze ci sa fie admirat pentru ceea ce face.

Evitarea accidentelor domestice si protejarea copilului de ce este periculos este responsabilitatea familiei.
Exista aparatori pentru prize, grilaje pentru scari si pentru ferestre si altele care sunt folosite pentru a apara copilul de pericolele propriei curiozitati.
Trebuie:sa nu lasam substante toxice (detergenti,medicamente etc) la indemana copilului. Evitati sa puneti in flacoane de bauturi racoritoare substante toxice.

Pe langa mijloace pasive de tipul celor enumerate mai sus trebuie sa nu lasam un copil mic nesupravegheat atent de un adult responsabil. In acelai timp este bine sa evitam interdictiile continue. Descoperirea lumii face parte din procesul dezvoltarii copilului si ea nu trebuieste ingradita.