Psihologie

Copilul crescut cu un singur parinte
http://www.nou-nascuti.ro/psihologie/copilul-crescut-cu-un-singur-parinte.html
Autor: Psih. Ioana Laura Pelcaru

De-a lungul timpului au existat numeroase controverse pe tema influentei familiale asupra dezvoltarii copilului. Unii specialisti considera ca parintii nu au un rol primordial īn conturarea personalitatii tānarului, īn timp ce altii sunt de parere ca mediul familial este definitoriu. Pe aceeasi linie, au existat si exista īnca discutii referitoare la influentele negative pe care le are sau nu familia monoparentala (sau absenta ei) asupra copilului.

Daca īn trecut familia monoparentala (cu un singur parinte) era privita cu rezerve, īn prezent, specialistii si nu numai afirma ca este preferabil ca tānarul sa creasca cu un singur parinte decāt īntr-o familie aparent unita si cuprinsa īn permanenta de certuri si dispute conjugale. Desi nu s-a ajuns la o concluzie categorica īn ceea ce priveste efectele familiei dezorganizate asupra copiilor, sunt imposibil de combatut unele dificultati ce apar īn astfel de situatii.

Īn societatea actuala se vorbeste din ce īn ce mai des despre eliminarea diferentelor dintre feminin si masculin īnsa este putin probabil sa se poata īnlatura diferentele dintre rolul matern si cel patern.

Exista pareri care sustin ca familia clasica nu este atāt de importanta pentru evolutia copilului. Este evident ca este preferabil ca tānarul sa creasca alaturi de un singur parinte decāt īntr-o familie bāntuita de conflicte si violenta care l-ar marca profund pentru tot restul vietii. De asemenea, chiar si dupa divort, este recomandat ca cel mic sa aiba parte īn viata sa de prezenta ambilor parinti desi īntre cei doi nu se mai poate discuta despre īmpacare. Īn acest mod, atāt mama cāt si tatal vor putea sa īsi asume obligatiile proprii si astfel copilul nu se va mai simti privat de afectiunea, atentia si interesul lor.
Articol de pe Nou Nascuti (www.nou-nascuti.ro)