Bun gasit, sunt Iulia Pantazi, psiholog clinician si vom vorbi despre urmatorul subiect: importanta si comportamentele  legate de somn in viata copilului?

  • Lipsa somnului  si a odihnei duce de multe ori la stari de irascibilitate, la epuizare fizica si la incetarea functiilor vitale in cazul cel mai grav. Pornind de la acest aspect noi oamenii avem nevoie de un numar de ore de somn pentru a putea functiona, acest numar de ore in cazul copiiilor este adecvat varstei. 
  • Somnul este un factor de echilibru pentru copii deoarece asigura stimularea hormonului de crestere, toate experientele acumulate se imprima in timpul somnului in memorie si putem spune ca o buna dezvoltare a copiilor  este datorata si de numarul de ore de somn pe care acestia il  parcurg.
  • Raportat la varsta numarul de ore de somn este diferit, astfel incat un nou nascut poate dormi pana la 16 -22 ore pe zi , la un an 14 ore iar la 3 ani 12 ore de somn.
  • Copiii mici de 6 luni  dorm de 3-4 ori pe zi apoi in jurul varstei de 1 an de 2 ori pe zi ajungand la 3-4 ani chiar sa nu mai fie nevoie de somnul de peste zi.
  • Plecand de la cele de mai sus parintii uneori la varsta de 3-4 ani considera somnul obligatoriu din timpul zilei  si nu tin cont de de faptul ca unii copii isi asigura numarul de ore de somn in timpul noptii ceea ce-i poate conferi o buna functionalitate.
  • Acesta este unul din motivele pentru care copiii fac crize de opozitie cand sunt dusi la culcare ziua. Recomandarea specialistilor este ca nu trebuie sa-i fortam pe copii sa doarma ziua daca acestia nu dau semne de oboseala si nu devin irascibili.
  • Ceea ce am spus pana acum au fost probleme legate de cat timp trebuie sa doarma un copil si cat este somnul de important in viata copilului.
  • Multi parinti sunt nemultumiti si se simt neputinciosi in a invata copilul sa doarma singur.

Intrebarea este: la ce varsta ar trebui sa doarma singur in patul/camera lui?

Raspunsul este simplu: din prima zi cand a ajuns acasa. In realitate unii parinti fie din dragoste foarte mare pentru bebelus sau daca exista anumite probleme legate de starea mamei dupa nastere sau poate bebelusul are anumite probleme legate de disconfort il aseaza in patul lor.  La inceput lucrurile sunt simple insa pe masura ce copilul creste el nu mai doreste sa schimbe locul in care a fost obisnuit. La varste mici orice schimbare trebuie facuta cu o perioada de adaptare, modificarile bruste conduc la aparitia comportamentelor de tip anxios  deoarece copiii  nu au  inca construite toate mecanismele de aparare care sa-i  poata ajuta sa inteleleaga  ce se intampla cu ei. Apare frica si refuzul ca forme de autoaparare.

Ce facem daca copiii se trezesc noaptea si vin in patul parintilor?

  • Este foarte greu de explicat si sa-l faceti sa inteleaga de ce nu trebuie sa doarma in patul parintilor  „de astazi sau de maine”.
  • Uni copii au adevarate insomnii. In unele situatii ii vom convinge  sa se joace linistit in patul lor si le vom spune ca noi suntem aproape, in camera alaturata, si ca somnul o sa vina.  Teama de a dormi singur exista si daca va spun ca le este frica va rog sa-i credeti.
  • Incercati sa le explicati in timpul zilei, amenajati-i  camera impreuna cu el, decorati-o cu lucrurile care-i fac placere si pe care le considera personale, puteti sa-i lasati daca este posibil animalul de companie (daca nu prezinta pericol), copiii au nevoie de prieteni. Asigurati-i ca ii iubiti si seara le veti spune povesti la marginea patului nu in pat langa ei, acestea il vor ajuta.
  • Uni copii doresc sa imparta patul cu un parinte (de preferat mama), alti cu ambii parinti. Aceste comportamente se intaresc de obicei cand copilul este bolnav si parintii il iau in patul lor.
  • La  varsta de 5-6 ani copiii sunt curiosi, vor sa stie ce se intampla in patul parintilor. Manifesta oarecum un sentiment de gelozie si atunci nu vor sa doarma singuri sau vin noaptea in control.
  • Daca comportamentele se repeta noaptea nu exista prea multe solutii deoarece copilul nu intelege ca mama si tata dorm in patul lor si ca el acum este mare si trebuie sa stea singur.  Copilul trebuie recompensat pentru fiecare perioada de timp in care doarme singur. Recompensele nu sunt intotdeauna cele materiale, veti prelungi timpul de poveste sau cel de joaca.
  • Incercati sa evitati trimiterea cu fermitate a copilului in patul lui!
  • In situatia in care va simtiti depasiti nu ezitati sa apelati la recomandarile specialistilor, tehnicile terapeutice va vor ajuta.

 Centrul Iulia Pantazi