Copilul dumneavoastra plange atat de inversunat incat, la un moment dat, respiratia i se blocheaza. In cazuri extreme, acest lucru poate duce la o pierdere a cunostintei sugarului. Totusi, acest episod este de scurta durata. Desi este extrem de greu sa va confruntati cu asa ceva, nu trebuie sa intrati in panica. Momentul este intr-adevar foarte neplacut, dar nu are consecinte grave.

Cum se manifesta?

Spasmul hohotului de plans reprezinta un efect al unei emotii puternice a bebelusului. Copilul isi manifesta astfel furia, durerea sau frica, iar plansetul lui este incontrolabil. Urletele sale devin din ce in ce mai rapide, mai sacadate,  iar bebe ramane fara rasuflare. In punctul maxim al crizei de plans, culoarea naturala a fetei copilasului se poate schimba si deveni albastruie sau extrem de pala, iar bebe inceteaza sa respire.

Acesta este momentul sincopei, cand cel mic isi pierde cunostinta. Inconstienta nu dureaza insa mult, intervalul situandu-se intre 30 de secunde si maximum un minut. Nu va ingrijorati, nu este vorba despre o afectiune, chiar daca simptomele (convulsii, inconstienta, intepenire) va pot duce cu gandul la epilepsie.

Cum trebuie sa reactionati?

Este foarte important ca, atunci cand se ivesc aceste manifestari, sa va pastrati calmul si sangele-rece. Nu pierdeti timpul sunand medicul, ci incepeti imediat sa aplicati masurile de recepatare a cunostintei. Bateti usor obrajii copilasului, racoriti-i fata cu un prosop inmuiat in apa, vorbiti-i incetisor. Aceste manevre sunt cele mai indicate pentru a va retrezi copilul si a-l calma.
Atunci cand ajungeti la pediatru, mentionati-i existenta acestui episod. Medicul va va sfatui ce sa faceti pe viitor, in caz de recidiva.

Cum evitati repetarea unor astfel de momente

Aceste crize, care survin incepand cu luna a cincea sau a sasea de viata, devin mai dese si mai acute atunci cand bebe implineste 18 luni. Pentru a evita ca cel mic sa descopere puterea pe care o are asupra dumneavoastra prin declansarea acestor crize, este bine sa nu-l protejati excesiv si sa nu-l rasfatati. Aceasta este, in fond, tendinta naturala a oricarei mame. De teama de a nu vedea repetata aceasta „drama”, mamica incepe sa isi alinte prea mult odorul. Intelegand ca aceasta este cheia de a-si imblanzi mama atunci cand este ferma si greu de convins, copilul va apela la arma sa principala. Mentineti-va exigentele si cereti copilului sa va respecte cerintele. Nu cedati plasetelor sale si nu renuntati la fixarea unor limite comportamentale. Ascultati-i dorintele si incercati sa-l calmati cu vorba buna. Nu se pune problema de a-i ignora excesele emotionale, dar nici nu este cazul ca, prin ele, copilul sa ajunga sa va manipuleze.

 

 Citeste si alte solutii pentru calmarea spasmului de plans al bebelusilor!