Constipatia la sugari si copii este o problema destul de des intalnita dar si foarte frustranta. Avem de a face cu o constipatie atunci cand copilul sau sugarul are un scaun dificil sau insotit de dureri, sau atunci cand nu are scaun deloc pe o perioada mai lunga de patru zile. De cele mai multe ori, constipatia este provocata de o dieta saraca in fibre, dar exista si alte cauze: copilul consuma o cantitate prea mare de lapte, nu bea suficienta apa sau evita sa foloseasca toaleta atunci cand simte nevoia.

Constipatia la copii poate aparea si atunci cand copilul trece de la laptele de san sau laptele praf la cel de vaca sau cand trece de la mancarea pentru bebelusi la mancarea solida. Uneori, constipatia la sugari si copii poate fi provocata de anumite boli sau de unele medicamente. Cel mai adesea nu este un motiv de ingrijorare, caci constipatia e destul de frecventa la sugari sau copii si dispare de la sine.

Sugarii sau copiii mici, care sufera de constipatie, ignora nevoia de a merge la toaleta. Ei nu vor sa-si intrerupa joaca, le este rusine sa ceara voie educatoarei sau se tem sa foloseasca o toaleta publica. Cand se intampla astfel, materiile fecale se strang in intestin si se intaresc, motiv pentru care scaunul devine mai dureros si copilul va incerca si mai mult sa  il evite.

Asadar, odata constipatia aparuta, sugarul sau copilul va avea scaune dureroase si va evita sa mearga toaleta, numai pentru a nu mai avea din nou dureri. Astfel, intra intr-un cerc vicios, care va inrautati constipatia si simptomele ei.

Cum tratam constipatia la sugari sau copii?
Dupa cum iti dai seama cel mai bun tratament al constipatiei la sugari si copii este prevenirea ei, iar cea mai eficienta si mai usoara metoda de a o preveni, este o dieta corecta. Daca este nevoie medicul ii va da probabil si niste laxative usoare. Scopul tratamentului este ca cel mic sa aiba cel putin un scaun normal, in fiecare zi.

Dieta sugarului
Constipatia apare foarte rar la sugarii hraniti la san. Laptele mamei este digerat foarte bine, de aceea este normal ca un sugar hranit numai la sa aiba un scaun pe saptamana. Daca scaunul este moale sau apos, atunci nu este vorba de constipatie, chiar daca se intampla rar.

De asemenea, este normal ca sugarii sa se incordeze si sa faca grimase atunci cand au scaun, fie ca sunt hraniti la san, fie ca primesc lapte praf cu adaos de fier. Din nou, daca scaunul este moale si apos, nu e vorba de constipatie, chiar daca sugarul trebuie sa se incordeze pentru a-l avea. Si aminteste-ti ca fierul din laptele praf nu poate provoca constipatia. Nu trece la un lapte praf fara fier, chiar daca bebelusul tau este constipat.

Totusi daca bebelusul este constipat, poti incerca sa rezolvi aceasta problema fara a-i da medicamente. Ajunge sa faci cateva schimbari in dieta lui:

  • mareste cantitatea de lichide pe care o primeste cel mic. Da-i zilnic100 g de apa sau suc de fructe diluat in doua portii, sau schima laptele praf cu unul pe baza de soia.
  • mareste cantitatea de fibre. Daca bebelusul este mai mare de patru luni si sufera de constipatie poti incerca sa-i dai alimente care contin multe fibre: cereale, prune uscate, caise, spanac.

Constipatia este unul din simptomele botulismului la sugari. Daca bebelusul tau sufera de o constipatie grava, care nu dispare la tratament si daca mai are si alte simptome, de exemplu slabiciune si stare generala proasta, intreaba pediatrul daca este posibil sa aiba botulism.

Dieta copilului
La copii, constipatia este mult mai usor de prevenit decat la sugari, pentru ca ei pot consuma o gama mai larga de alimente. Iata ce poti face pentru a preveni, dar si pentru a trata constipatia:

  • mareste cantitatea de lichide. Trebuie sa bea cel putin 2 – 3 pahare de apa sau suc de fructe zilnic. Ai grija sa consume supa sau ciorbe cat mai des si multe fucte si legume bogate in apa, de exemplu pepene sau castravete.
  • mareste cantitatea de fibre. Poti sa-i oferi multe gustari constand in fructe si legume bogate in fibre. Fructele crude, necuratate de coaja sunt cele mai bune. Din nou, sunt recomandate supele, mai ales cele de legume, care maresc nu numai aportul de lichide ci si pe cel de fibre.

Scade cantitatea de alimente care provoaca afectiunea. Constipatia este provocata, printre altele de consumul excesiv de iaurt, branza, morcovi gatiti, banana si lapte de vaca. Consumul de lapte este adesea asociat cu constipatia. Chiar daca cel mic bea doar 2 – 3 pahare pe zi, este posibil sa fie prea mult pentru sistemul lui digestiv.

Laptele de soia poate inlocui cu success pe cel de vaca si s-a dovedit ca imbunateste simtitor simptomele constipatiei. Unii copii nu resusesc sa bea lapte, tocmai din cauza constipatiei. In acest caz este bine ca laptele sa fie inlocuit cu un supliment care contine calciu, sau cu sucuri imbogatite cu calciu.