Se stie ca hormonii eliberati imediat dupa fecundare au efecte imediate asupra organismului, multe dintre ele fiind vizibile chiar inainte de efectuarea testului de sarcina. Iata cateva dintre semnele cel mai usor de observat:

Sani durerosi

Tesutul mamar este extrem de sensibil la hormoni si, in momentul in care progesteronul incepe sa mareasca volumul sangelui, dupa fertilizarea ovulului, sanii incep sa se umfle si se simt mai grei decat de obicei.

Colorare mai intensa a mameloanelor

Hormonii de sarcina afecteaza activitatea melanocitelor, celulele care stabilesc pigmentarea mameloanelor.

Oboseala

Daca va simtiti mai obosite decat de obicei, in sensul ca va vine destul de greu sa va indepliniti sarcinile zilnice, cum ar fi curatenia sau indatoririle de la locul de munca, este posibil ca aceasta situatie sa se datoreze bebelusului aflat inca in stare embrionara.

Crampe

Este posibil sa aveti dureri in zona abdomenului, asemanatoare celor care anunta venirea menstruatiei. Aceasta stare de disconfort este, de fapt, declansata de implantarea ovulului fertilizat in peretele colului uterin. Uterul se dilata putin, pentru a se pregati pentru urmatoarele noua luni de sarcina.

Greturi

Desi adevaratele „greturi matinale” apar la cateva saptamani dupa fecundare, este posibil ca unele femei sa sufere, inca din primele zile, de o stare de rau declansata de miscare sau de mirosuri.

Pofte

Este posibil sa aveti tot felul de pofte, in general pentru produse pe baza de carbohidrati, deoarece organismul poate metaboliza acesti compusi foarte rapid, pentru a mentine nivelurile de energie ridicate.

Dureri de cap

Volumul sanguin crescut poate determina cresteri usoare ale tensiunii, ceea ce cauzeaza aparitia migrenelor. Acestea ar trebui sa dispara pe masura ce corpul dumneavoastra incepe sa se adapteze la noile conditii.

Schimbari ale starii de spirit

Din cauza hormonilor, pe langa oboseala, este posibil ca starea dumneavoastra de spirit sa se modifice foarte rapid.

Urinari frecvente

Aceasta situatie se datoreaza faptului ca rinichii trebuie sa lucreze suplimentar in timpul sarcinii. Urinarile frecvente vor reaparea spre sfarsitul sarcinii, dar acestea vor fi cauzate de pozitia uterului care apasa pe vezica.