Proprietatile terapeutice ale apelor termale sunt binecunoscute de secole. Baile, dusurile, piscinele cu ape incalzite au constituit de-a lungul timpului modalitati de relaxare si chiar terapie. In ultimele decenii a posibilitatea de a da nastere nou-nascutului in apa incalzita trezeste interesul multor tari. Expertii in domeniu au pus la cale studii pe mii de loturi de femei si nou nascuti pentru a compara in primul rand daca exista vreun risc prin nasterea in apa si in al doilea rand daca mama si copilul pot avea vreun beneficiu prin aceasta metoda.

Beneficiile unei nasteri in apa

  • Confort sporit al mamei in timpul travaliului care se va putea concentra asupra miscarilor de impingere
  • Grabirea travaliului
  • Scade presiunea sangelui
  • Asigura relaxare
  • Reduce consumul de medicamente
  • Previne mistuirea energetic
  • Sporeste increderea mamei in reusita

Nu toate mamele pot beneficia de aceasta experienta; este imperios necesara o sarcina fara complicatii, peste 37 de saptamani, activitate normal a cordului fetal, absenta sangerarilor. Contraindicatiile absolute sunt legate de prematuritate, asocierea cu anestezia, prezenta infectiilor, febra, sangerarile  vaginale. Exista dileme legate de  stabilirea temperaturii optime a apei in piscine de nastere; recomandarile variaza intre 34-37 grade Celsius, dar un studiu suedez conchide ca doamnele ar trebui incurajate sa-si ajusteze temperatura apei  in functie de propriul confort.

Exista numeroase avanteje ale nasterii in apa de la diminuarea durerilor percepute de mama si  scaderea necesarului de droguri analgzice pana la scurtarea duratei travaliului.
Indicatiile recomandate de specialisti vizeaza femeile sanatoase, cu sarcini necomplicate, la termen.
Desi mai avem nevoie de noi studii clinice si noi amanunte pro sau contra, datele actuale nu contraindica  imersia in apa a femeilor aflate in travaliu.

Nu exista dovezi care sa ateste o mortalitate perinatala mai mare a bebelusilor nascuti in acest mod. Au existat de-a lungul timpului si incidente precum inecul, probleme respiratorii, avulsia cordonului ombilical sau infectii transmise prin apa.
Desi foarte putine gravide dau nastere nou-nascutului in apa, mult mai multe opteaza cu usurinta pentru a folosi piscine in timpul travaliului.

Travaliul si nastera in apa sunt practicate in multe tari dezvoltate percum SUA, Canada, Australia dar si in Europa in tari precum UK si Germania.

Cei care se ocupa de educarea viitoarelor mamici au relatat in repetate randuri dorinta acestora de a da viata noului copil intr-o maniera cat mai naturala, lipsita pe cat se poate de interventii din exterior. De aici a pornit si ideea folosirii mediului acvatic care substituie o parte din medicatia perinatala. Multe dintre femeile insarcinate din Occident apreciaza posibilitatea de a aduce pe lume nou nascutul in propria casa. Si acesta este socotit un avantaj de ne inlocuit al travaliului in piscina mobila, montata in sufragerie, gata de a ajuta la venirea celui mai tanar oaspete al casei.