Haptonomia ca stiinta a fost creata dupa cel de-al doilea razboi mondial de catre doctorul olandez Frans Veldman, cu scopul de a restabili contactul intre oameni. Principiile ei se pot folosi in multe domenii ale medicinei, insa cel mai adesea sunt aplicate in obstetrica, ca modalitate de a stabili un contact intre mama si fat, sau chiar intre tata si fat.

Scopul haptonomiei este acela de a ne ajuta sa ne dam seama de ceea ce simtim, de experientele pe care le acumulam cu ajutorul corpului nostru si de sentimentele asociate cu aceste experiente, sentimente fata de noi insine sau fata de alte persoane. Avand in vedere viata atat de aglomerata pe care o ducem in viteza, tindem sa devenim practici si eficienti si sa ne lasam condusi de ganduri, idei, de ratiune. Se pare  ca ne bazam mult mai mult pe ratiune decat pe sentimente si pe ceea ce ne transmite corpul nostru, ceea ce nu este neaparat un lucru rau, dar tinde sa ne departeze unii de altii.

Poate iti imaginezi ca sentimentele nu sunt atat de importante, dar ar trebui sa te gandesti ca a simti este ceva ce facem toata ziua, toata viata, chiar daca nu suntem constienti de asta. Experienta ne spune ca este important sa integram in mod constient sentimentele noastre in viata de zi cu zi, deci inclusiv in cresterea copiilor nascuti sau nenascuti. Astfel ne putem baza pe ceea ce ne transmite corpul nostru si putem actiona in consecinta, ceea ce ne permite sa interactionam cu mediul in care traim si cu persoanele din jur intr-un mod natural.

Haptonomia prenatala

Haptonomia prenatala este destinata atat mamei cat si tatalui. Simtul tactil este primul pe care fatul il dobandeste in uter. Dupa nastere, increderea se construieste prin atingeri. Bebelusul are nevoie sa fie luat in brate, sa fie mangaiat si atins de parinti, pentru a se linisti, pentru a se simti in siguranta. Se pare ca nevoia de atingeri si contact social incepe inca din primele stadii ale dezvoltarii fetale. In timpul unei sedinte, viitorii parinti invata cum pot sa-si foloseasca sentimentele pentru a interactiona cu fatul.

Copilul poate avea sentimente si poate simti lucrurile din afara uterului, chiar inainte de a se naste, astfel ca parintii ii pot transmite inca de pe acum faptul ca il iubesc si il asteapta. Fiind cea care poarta copilul in pantec femeia, este in mod natural, intr-o permanenta legatura cu fatul. Ceea ce nu se poate spune despre viitorul tata. El poate interactiona cu fatul prin intermediul burticii.  

De asemenea, haptonomia prenatala se urmareste sa creeze o legatura bazata pe atingeri intre mama si tata, bazandu-se pe rolul pe care fiecare il are in raport cu sarcina si pe lucrurile pe care cei doi pot sa si le ofere unul altuia, nu numai in ce priveste sprijinul emotional ci si din punct de vedere practic. Cum poate viitorul tata sa-si ajute partenera in timpul sarcinii? Cum o poate face sa se simta mai bine in corpul ei? Cum o poate ajuta sa suporte durerea in timpul travaliului? Haptonomia va raspunde acestor intrebari, dar si altora.

Practicile haptonomiei

Practicile haptonomiei se pot aplica atunci cand fatul incepe sa miste, de fapt atunci cand mama incepe sa simta miscarile lui, cam in a patra luna de sarcina. Cm se practica haptonomia? Destul de simplu: prin aplicarea unei presiuni usoare asupra abdomenului mamei, asa incat copilul sa reactioneze prin miscari. Este un sentiment unic sa vezi ca bebelusul tau, inca nenascut, deja reactioneaza la atingerile tale. Este recomandat ca miscarile sa se execute in prezenta unui specialist pentru a nu face rau copilui.

Din pacate in Romania, tehnicile nu sunt atat de cunoscute si nu exista specialisti in haptonomie, desi in alte tari, cele mai multe moase cunosc aceasta stiinta. Nu ne ramane decat sa speram ca haptonomia va ajunge in curand si la noi si ca toate mamicile se vor putea bucura de interactiunea cu fatul. Pana atunci, poti sa urmaresti miscarile si reactia copilasului tau nenascut atunci cand il legeni, ii vorbesti sau il mangai.