Orice femeie foloseste cel putin cateva produse cosmetice, fie pentru machiaj, fie pentru ingrijirea pielii. Aceste produse ajung pe pielea noastra, in jurul ochilor, pe buze, dar ne-am obisnuit sa avem incredere in marile companii producatoare de cosmetice, presupunand ca ele se supun unor reguli stricte privind ingredientele si siguranta populatiei.

De fapt, aproape toate tarile lumii controleaza cu mare atentie medicamentele si efectele lor, insa mai putin se ocupa de cosmetice. Producatorii de cosmetice pot folosi o multime de substante periculoase fara sa-i sanctioneze nimeni pentru ca legile carora li se supun ei sunt mai permisive, in ideea ca ceea ce nu ne ajunge in stomac nu are cum sa fie foarte periculos.

De fapt, lucrurile nu stau chiar asa. Pielea, cel mai mare organ al corpului, are in primul rand un rol excretor, insa este capabila si sa absoarba ceea ce ajunge pe ea. Daca nu ar fi asa nu ar functiona plasturii (cu nicotina, hormoni, etc) de lipit pe piele. O substanta care ajunge in contact cu pielea si ramane acolo suficient de mult, este absorbita de glandele sebacee si foliculii firelor de par, apoi trece in sistemul circulator. Astfel, orice substanta din cremele, lotiunile, gelurile, uleiurile, etc., pe care le folosim poate sa ajunga in sange, apoi la organe. Asa se explica faptul ca cercetarea realizata in Marea Britanie a gasit urme de parabeni (cel mai probabil provenite de la deodorante) in tumorile extrase de la femeile cu cancer de san.

Care sunt substantele toxice din produsele cosmetice?

Parabenii (Butylparaben, Ethylparaben, Methylparaben, Propylparaben) sunt compusi care se folosesc in industria cosmetica si parafarmaceutica, iar singurul rol al lor este acela de conservanti. Nu schimba cu nimic calitatea produsului ci doar ii maresc perioada de viata pe raft.

Ftalatii (dibutyl pthalate, diethyl phthalate, etc.) pastreaza mirosul placut, culoarea si textura produsului, dar sunt considerati cangerigeni.

Sodium lauryl (sau laureth) sulfate si alte substante ce contin cuvintele laureth/lauryl sunt folosite in geluri de dus, spumante de baie pentru simplul motiv ca fac spuma. In rest, nu au niciun beneficiu real. Din contra…

Imidazolidinyl urea si diazolidinyl urea sunt compusi folositi tot pentru conservare.

Derivatii din petrol (ulei mineral, parafina, etc) sunt substante sintetice obtinute din petrol.

Lanolina este obtinuta din lana oilor, insa poate fi contaminata cu pesticide si cu toate substantele chimice cu care a fost hranit animalul.

Parfumurile si colorantii, fac produsul mai placut, insa, de obicei, sunt substante sintetice pentru ca cele naturale sunt mult mai scumpe.

Ce sunt cosmeticele organice

Cosmeticele organice sunt obtinute numai din ingrediente care se gasesc in naturala (plante), nu contin conservanti, coloranti sau alte substante toxice. Fata de cosmeticele clasice sunt fabricate dupa anumite reguli foarte stricte pentru ca altfel producatorul nu ar putea primi certificarea organica.

Marii producatorii de cosmetice sunt mai putin verificati de organismele in drept, insa micii producatori organici sunt verificati periodic pentru a-si putea pastra dreptul la o eticheta organica. Li se verifica sursa materiilor prime, procesul de fabricare, modalitatea de stocare si transport.

Intregul parcurs, de la planta la produs cosmetic ambalat urmeaza legile productiei organice. De exemplu, viata unei creme organice incepe la o ferma, unde plantele sunt cultivate organic, fara insecticide, fara fertilizanti, fara hormoni. Odata recoltate, plantele sunt depozitate si transportate in conditii stricte, fara a se atinge de produse non-organice. Odata ajunse la producatorul de cosmetice, plantele sunt procesate prin tehnici care respecta standardele privind productia organica. Nu se adauga nimic ne-natural.

Unele cosmetice naturale nu au miros si nici culoarea nu este foarte placuta. Cele parfumate contin extracte din flori, cele colorate contin coloranti naturali. Pentru conservare, de asemenea, se folosesc extracte din plante, atunci cand se folosesc. De obicei, cosmeticele organice au o perioada de garantie mult mai mica, de numai cateva luni sau chiar saptamani, tocmai pentru ca nu contin conservati puternici si sintetici cum sunt parabenii. Bineinteles, nu contin nici celelalte substante sintetice din cele mentionate mai sus.

Si pentru ca produsele organice sunt benefice nu numai pentru om ci si pentru natura, tot mai multi producatori de cosmetice se gandesc si la modalitatea de ambalare. Ei folosesc ambalaje cat mai putine si reciclate. Unele companii chiar cer clientilor sa returneze ambalajele goale pentru a putea fi refolosite, oferindu-le in schimb vouchere sau gratuitati.

Natural vs. Organic

Nu trebuie confundate cosmeticele asa-zis naturale cu cele organice. Termenul de natural poate fi folosit de orice producator, fie ca il respecta, fie ca nu. Pe cand eticheta organica o obtin doar cei care se supun legislatiei specifice si primesc certificarea de la organismele abilitate. Un produs cosmetic natural, chiar daca este facut din plante, poate sa contina conservanti, coloranti si alte chimicale. Este de ajuns sa citim eticheta si ne vom da seama de asta.