In termeni consacrati, aceasta tristete se numeste „baby blues” si nu trebuie confundata cu depresia post-partum, care are manifestari si consecinte mai severe. Un procent de 50 pana 80% dintre mamici sufera de aceasta tristete dupa venirea din spital, dar simptomele ei dispar in cateva zile, fara a necesita tratament.

Cand apare?

De regula, simptomele se ivesc in decurs de 3 pana la 10 zile dupa nastere. Daca aceasta tristete fara motiv se prelungeste mai mult de 15 zile sau se intensifica, este bine sa se discute cu un specialist pentru a vedea calea de urmat si tratamentul recomandat.

Simptome

Manifestarile pot varia de la o femeie la alta: melancolie, schimbari bruste de dispozitie, pierderea poftei de mancare, insomie, dificultati de concentrare etc. La modul general, se poate vorbi insa de o hipersensibilitate, care declanseaza din senin lacrimi sau furie. Femeile care trec prin astfel de episoade realizeaza ca nu-si mai pot controla emotiile si se simt ridicole sau chiar vinovate.
De aceea, este bine sa inteleaga ca aceasta reactie post-partum are o origine pur fiziologica si ca va trece destul de repede.

Cauze

  • In primul rand, este vorba despre scaderea rapida (in interval de cateva ore dupa expulzarea placentei) a nivelului de progesteron, nivel care a crescut progresiv pe tot parcursul sarcinii. O astfel de furtuna hormonala perturba in mod logic emotiile mamicii, ducand la aparitia insomniilor, a dispozitiilor schimbatoare etc.
  • Trecerea de la statutul de gravida la cel de proaspata mamica este, de asemenea, dificila. Noi responsabilitati va asteapta si, odata cu acestea, apar nesiguranta, nelinistea si indoielile ca va veti descurca in acest nou rol.
  • Oboseala fizica si psihica datorata nasterii, spitalizarii, insomniilor din ultimul trimestru de sarcina, vizitelor rudelor curioase sa vada bebelusul etc. face ca mama sa clacheze si sa-si arate vulnerabilitatea.


Remedii

  • Cel mai bine este sa nu dati importanta propriilor dumneavoastra reactii si sa va pastrati simtul umorului.
  • Odihna este solutia ideala pentru a va calma. Chiar daca bebe va solicita mult, dormiti atunci cand timpul va permite sau faceti anumite lucruri care va relaxeaza.
  • Bazati-va pe cei din jur pentru a va da o mana de ajutor si a va lua de pe umeri, macar din cand in cand, responsabilitatile zilnice.
  • Vorbiti despre ceea ce simtiti cu partenerul sau cu o prietena.
  • Jucati-va cu bebe, vorbiti-i, mangaiati-l. Stiind ca el are nevoie de dumneavoastra, va veti recapata rapid fortele.