Alimentele bio nu mai sunt de mult timp o noutate sau o ciudatenie. Se gasesc din ce in ce mai usor, la preturi tot mai mici si multi le-au incercat deja sau chiar au trecut la o dieta formata in exclusivitate din astfel de mancaruri. Si totusi, nu toata lumea stie exact ce inseamna un aliment organic si cum se fac ele.

Aproape toate alimentele la care ne-am putea gandi au un echivalent organic. La fel si bauturile. Asa ca cei care doresc sa renunte complet la mancarea conventionala pot deja sa o faca, fara sa le lipseasca nimic (e adevarat ca, la noi in tara, este mai greu deocamdata sa urmezi o dieta complet organica). 

Lista produselor organice

  • Lapte, branza, iaurt, legume, fructe, leguminoase, oleaginoase, zarzavat, paste, fidea si taitei, sosuri si dressing-uri, biscuiti, jeleuri, cereale, carne si produse din carne (inclusiv mezeluri), carne de pui bio, peste si conserve din peste, alte tipuri de conserve, condimente pentru mancare
  • Bauturi organice
  • Lapte de soia, siropuri, sucuri, vin, bere.

Cum se fabrica alimentele organice?

Viata unui astfel de aliment incepe intr-o ferma certificata organic, unde sunt cultivate plante sau sunt crescute animale. Plantele sunt cultivate pe terenuri care nu au mai fost fertilizate de un numar de ani (de obicei 3-5) si, bineinteles, nici la noile culturi nu se folosesc fertilizanti, cel putin nu din cei chimici. Impotriva daunatorilor nu se folosesc pesticide si ierbicide, ci solutii naturale. Ierburile sunt smulse cu mana, insectele sunt tinute la distanta prin plante aromatice sau pradatori naturali. Numai in conditii speciale, si cu acordul autoritatilor se pot folosi pesticide (atunci cand recolta este in pericol) dar unele naturale, care se descompun in totalitate in contact cu oxigenul si cu razele UV ale soarelui.

In ce priveste animalele, acestea primesc numai hrana organica, adica iarba si fan, fara produse concentrate si nu sunt tratate cu hormoni de crestere sau antibiotice.

Cand vine vremea recoltarii sau cand animalul creste si este gata sa fie sacrificat, se urmeaza in continuare regulile si legile stricte ale productiei organice. Planta sau carnea animalului nu intra in contact cu alte produse neorganice, iar transportul, daca este nevoie de el, se face in conditii speciale.

Plantele sau carnea, pot sa ajunga direct in magazine, ca atare si astfel putem cumpara legume si fructe organice, cereale organice, carne organica. De asemenea, pot sa ajunga la producatorii si procesatorii de alimente, sub forma de materii prime. Aici vor fi transformate in sosuri, combinatii de alimente, mezeluri, etc., bineinteles, urmand aceleasi reguli stricte ale productiei organice. Ce presupun aceste reguli: in procesul de productie nu se folosesc substante chimice (grasimi trans etc.) si nu se adauga nimic din ce nu este natural (coloranti, conservanti).

In unele tari, productia organica poate sa continue mai departe, cu ambalarea. Regulile unora din tarile lumii presupun ca un produs organic sa fie vandut numai intr-un ambalaj organic sau reciclabil. In alte tari, nu exista aceasta lege.

Ce NU contin produsele organice?

Produsele organice nu contin substante chimice din cele care nu aduc niciun beneficiu organismului uman. Asadar, ele nu contin:
coloranti artificiali, stabilizatori de aroma, potentiatori de arome, stabilizatori de culoare, emulsificatori, agenti de afanare, conservanti, indulcitori artificiali, acidifianti, antispumanti, agenti de gelificare, substante de ingrosare, arome artificiale, corectori de aciditate, gaze de ambalaj.

Iata cat de lunga este lista aditivilor periculosi continuti in mancarea noastra.

Ce contin produsele organice?

Produsele organice contin numai substante cu adevarat naturale. Mancarea organica procesata (sosuri, mezeluri) este facuta numai din ingrediente organice, fie ele de origine vegetala sau animala. Pe langa cele cateva ingrediente care formeaza produsul finit pot sa contina si ele coloranti sau conservanti, dar numai din cei naturali, extrasi din plante prin procedee organice.

De exemplu, colorantii naturali sunt extrasi din coaja fructelor si legumelor colorate (ridichi, ardei etc). Nu numai ca nu sunt periculosi si nu contin chimicale, dar sunt si bogati in antioxidanti naturali, benefici pentru organismul uman.