Prezentatia este asezarea fatului la iesirea din uter, mai precis partea din corpul copilului care va iesi prima.

Acest factor este foarte important in desfasurarea nasterii si felul cum va avea loc.

Prezentatia considerata normala este cea craniana

Asta insemna ca fatul este asezat paralel cu coloana vertebrala a mamei, cu capul in jos, si barbia in piept. In acest caz prezentatia este normala, asezarea este normala, iar gradul de flectare a gatului este, de asemenea, normal.

Asezarea fatului se refera la pozitia pe care o are coloana vertebrala a fatului fata de cea a mamei. Pentru ca asezarea sa fie normala coloana fatului trebuie sa fie asezata pe aceeasi directie cu cea a mamei. Este ceea ce se numeste asezare cefalica. In cazul in care coloana fatului realizeaza un unghi cu cea a mamei, vorbim de o asezare oblica. Iar atunci cand coloana fatului si cea a mamei formeaza un unghi de 90 de grade, vorbim de o asezare transversala.  

Daca asezarea este altfel decat cefalica, nasterea vaginala este dificila sau chiar imposibila. Dar principalul pericol sta in faptul ca nu exista nimic care sa blocheze colul atunci cand se rup membranele, iar atunci cand se scurge lichidul amniotic poate sa ia cu el si o parte din cordonul ombilical. Astfel are loc ceea ce se numeste prolaps de cordon ombilical. Cordonul face o bucla in afara uterului si este presat de tesuturile mamei, astfel incat curgerea normala a sangelui este impiedicata.

Asezarea oblica sau transversala apare la 1 din 300 de nasteri.

Riscul este mai mare daca nasterea este prematura.

Prezentatia propriu-zisa se refera la acea parte din corpul copilului care este prima la iesirea din uter. In prezentatia normala, prima parte care se va vedea este crestetul capului. Orice alta pozitie este anormala. Cele mai des intalnite sunt:
Prezentatia pelvina. Fatul este asezat cu picioarele, sezutul sau genunchii inainte. Majoritatea copiilor sunt asezati astfel pe parcursul sarcinii, dar la un moment dat se intorc cu capul in jos. Vorbim de prezentatie pelvina franca tunci cand copilul iese cu sezutul inainte, picioarele fiind indoite in sus, cu genunchii drepti. Prezentatia pelvina este completa atunci cand fatul iese cu sezutul inainte, iar picioarele sunt indoite in sus, dar cu genunchii flexati, de obicei cu gambele incrucisate. In sfarsit, vorbim de prezentatie pelvina incompleta, atunci cand unul din picioare este indoit in sus, cu genunghiul flexat, iar celalt este drept si va iesi primul.

Exista si alte variatii ale prezentatiei pelvine, Se intampla ca fatul sa iasa cu ambele picioare inainte, cu unul inainte, iar celalalt paralele cu corpul, etc.

O prezentatie pelvina inseamna un travaliu mai lung si mai dificil, pentru ca sezutul fatului nu poate dilata colul la fel de usor ca si capul. Foarte des se recurge la nasterea asistata cu forcepsul sau cu vacuumul. Uneori, medicul poate sa schimbe pozitia fatului, ghidandu-se cu ajutorul ecografului si apasand usor pe abdomenul mamei. Aceasta manevra se face inainte de saptamana 37, altfel va fi mai dificila din cauza lichidului amniotic.
Prezentatia compusa. Doua parti diferite ale corpului ies in acelasi timp, de exemplu capul si un brat. Daca pelvisul mamei este indeajuns de larg pentru a permite trecerea fatului, nasterea poate sa aiba loc vaginal. Daca nu, va fi nevoie de cezariana.

Prezentatia umerala. Se intampla atunci cand fatul este asezat transversal sau oblic. Prima data ar iesi unul din umeri, capul fiind indoit catre celalalt umar. Insa nasterea vaginala este imposibila in aceasta prezentatie. Daca fatul nu poate fi intors prin manevrele medicului, se va trece la cezariana.

Gradul de flectare al gatului este al treilea factor care influenteaza nasterea. El se refera la pozitia capului fata de corp. Intr-o prezentatie normala, se va vedea mai intai crestetul capului, barbia fiind impinsa in piept.

Din acest punct de vedere, sunt anormale:

Prezentatia faciala. Fatul priveste inainte, fata lui va iesi prima.
Prezentatia “cu sprancenele”. Capul copilului este intre prezentatie faciala si craniana. Un grad de flectare anormal, necesita, cel mai adesea, cezariana, caci capul copilului nu incape prin col si vagin decat in prezentatie craniana.

Acest articol face parte din Campania de Informare „Parinte de nota 10 (zece)”