Nu uitati!

  • Contati pe inteligenta si pe intelegerea copilului; numai asa le veti dezvolta.
  • Explicati-i clar, cu rabdare, repetat, cu cuvintele lui, dar fara sa fiti prea insistenti si fara sa-l inspaimantati.
  • Cu fermitate, perseverenta, fara a va contrazice de la o ora la alta, cu multa rabdare si dragoste veti reusi sa va aparati copilasul.

Nu uitati ca responsabilitatea pentru protejarea si siguranta copilului este a ambilor parinti. Un moment de neatentie este suficient pentru ca micutul sa se accidenteze, fapt ce poate lasa urmari pentru tot restul vietii.

Locul meu in masina

Scaunul special apara copilul in caz de accidente si il elibereaza pe sofer de grija supravegherii in timp ce conduce. De asemenea, nu ii permite copilului sa scoata capul sau mana afara pe fereastra si sa deschida portiera masinii.

Nu tineti niciodata copilul in brate, deoarece, in caz de ciocnire, datorita inertiei, copilul dobandeste o greutate incredibil de mare, de cateva sute de kilograme si este imposibil sa-l puteti tine.

Scaunul trebuie sa fie corespun-zator varstei copilului, sa-i ofere comoditate fara a lasa prea mult spatiu in jurul lui, sa permita reglarea centurilor si sa sprijine copilul bine, astfel incat sa ii protejeze capul in caz de accident. Este foarte comod sa aiba husa detasabila care sa poata fi spalata; sa fie colorata in nuante deschise si sa fie confectionata din bumbac sau in, ca sa nu-l incalzeasca exagerat si nesanatos, pe cel mic.

Pentru ca este posibil sa nu puteti evalua corect starea sanatatii copilului dupa un accident, chemati medicul sau duceti copilul la cel mai apropiat spital. Este mai bine sa va asigurati ca nu exista cu adevarat nici un pericol. Paza buna trece primejdia rea.

Inainte de toate, asigurarea copilului

Studiile arata ca, copiii vioi si in continua miscare sunt mai predispusi la accidente decat cei mai linistiti. De asemenea, eventualitatea accidentarilor este mai mare la baieti decat la fete.

90% dintre accidente care au ca victime copiii, ar fi putut fi evitate daca ar fi fost luate masurile preventive obligatorii. In special sugarii sunt expusi mai mult pericolului cazaturilor si, apoi, la pericolul asfixierilor prin inghitires de corpuri straine sau cu perna.

Marea mobilitate a sugarului, curiozitatea, dispozitia de a cerceta mediul  inconjurator si de a incerca tot ceea ce poate atinge sunt ocazii care pot provoca accidente.

Si acasa vreau protectie

"Joc" pentru parinti: Descoperiti spatiul din casa prin ochii copilului dumneavoastra. Veti vedea ca ascunde numeroase posibilitati de joaca dar si numeroase capcane pentru micutul explorator.

  • Convingeti-va de siguranta pe care o ofera masa de schimbat si, daca este necesar, folositi margini protectoare.
  • Puneti patutul copilului intr-un loc sigur din camera, departe de calorifer, de geamuri si de mobilier. Daca copilul se catara pe gratiile laterale este posibil sa se intepeneasca intre pat si perete sau mobila.
  • Jucariile din camera copilului trebuie sa fie la indemana, intr-un cos sau pe un raft jos, pentru a nu fi nevoie sa se urce ca sa le poata lua.
  • Nu lasati niciodata sugarul cu un alt copil mic. Se poate ca acesta sa-l ia in brate si sa-l scape jos.
  • Cand puneti copilul intr-un anume loc, in scaunelul lui, in carucior sau in leagan, folositi curelele de siguranta speciale.
  • Nu tineti niciodata copilul in brate daca fumati, mancati sau beti ceva fierbinte.
  • Perdelele si draperiile trebuie sa fie fixate corect si in siguranta.
  • Asigurati-va ca nu poate deschide usa apartamentului, nu se poate apropia de soba sau de alte puncte periculoase.
  • Cand caloriferele functioneaza, acoperiti-le cu un prosop, pentru a impiedica aparitia arsurilor. Ocupati-va de calcatul rufelor cand copilul doarme sau aveti grija ca acesta sa nu poata ajunge la fierul de calcat. Chiar si in cazul unei arsuri usoare, cereti saftul medicului.
  • Tigarile, chibriturile si ustensilele de cusut nu trebuie imprastiate prin casa. Este necesar ca medicamentele sa fie pastrate intr-un loc inaccesibil, la fel si cosmeticele, parfumurile si masinile pentru ras.
  • Aveti grija ca podelele sa nu fie alunecoase. Daca se varsa vreun lichid pe pardoseala, curatati imediat.
  • Interziceti copilului sa se joace cu jucarii care functioneaza cu curent elctric pana la implinirea varstei de 4 ani.
  • Asezati televizorul intr-un loc inaccesibil pentru copil.

Gatitul fara griji

In general copilul trebuie sa ramana departe de locul unde se gateste. Este poate cel mai potrivit moment sa se joace in parc sau in scaunelul sau, intotdeauna sub supraveghere.

  • Amestecati si gustati mancarea fara sa tineti copilul in brate.
  • Obiectele ascutite, precum cutitele si furculitele, trebuie sa fie puse in locuri inaccesibile pentru copil. Tineti-le intr-un sertar care se inchide cu un sistem de siguranta.
  • Cand copilul mananca odata cu dumneavoastra, este bine sa evitati fata de masa, deoarece poate sa o traga  si sa cada pe el mancarurile fierbinti.